»

Bržčas se obeta vpoklic Samsung Note Galaxy 7

Slo-Tech - Vse kaže, da bo Samsung zelo kmalu, morda že jutri, vpoklical svoje pametne telefone Galaxy Note 7, ki jih je predstavil minuli mesec. V Južni Koreji, kjer se telefon že prodaja, naj bi po poročanjih lokalnih medijev Samsung že pripravili vse potrebno za vpoklic 400.000 prodanih telefonov. Ni še jasno, ali bodo vpoklicali čisto vse prodane ali zgolj tiste z defektnimi deli. Vpoklic pričakujejo tudi v Avstraliji, kjer so se informacije o vpoklicu prvikrat razširile. V Veliki Britaniji bi se prodaja morala začeti vsak hip, a so operaterji dobili navodila, naj telefone zadržijo in začetek prodaje prestavijo na kasnejši datum. Tudi v Nemčiji je prodaja za nedoločen ustavljena. Uradno je Samsung dejal le, da v zvezi z Galaxy Note 7...

11 komentarjev

HP razširil vpoklic baterij

CNet - Hewlett-Packard je maja 2009 vpoklical 70.000 baterij, ki so bile v njihovih prenosnikih, ker je obstajala nevarnost pregretja in razlitja elektrolita ter požara. V tem času so dobili 40 poročil o pregretih in počenih baterijah, ki so povzročile 11 lažjih poškodb in 31 primerov materialne škode. Te dni je Hewlett-Packard razširil vpoklic baterij, tako da bodo zamenjali še dodatnih 50.000 baterij, ki jih doslej ni bilo na seznamu sumljivih. Gre za med avgustom 2007 in majem 2008 na Kitajskem izdelane baterije, ki so prisotne v prenosnikih, ki so se prodajali po vsem svetu. Problematičnih naj bi bilo okrog tri odstotke prenosnikov. Modele...

9 komentarjev

Microsoft prenavlja črtno kodo

Izobraževalni letak

vir: CNet
CNet - Že na lanskoletnem CESu so pri Microsoftu predstavili projekt, s katerim bi dopolnili črtno kodo. V primerjavi z dvo-bitno eno-dimenzijsko omejitvijo črtne kode Microsoftov Tag lahko zadrži mnogo več informacij, kar ga naredi mnogo bolj uporabnega v resničnem svetu, kjer ni čitalcev črtne kode. Po drugi strani ima danes praktično vsak mobilni telefon vgrajen tudi fotoaparat, s katerim je mogoče prebrati Tag. Microsoft je zadnje čase nadvse aktiven pri promoviranju Taga kar kažejo tudi s programsko opremo za dešifriranje oznak, ki ni na voljo le za pametne mobilnike, temveč tudi za najcenejše mobilne telefone, ki se lahko povežejo na splet. Microsoftov Tag je 5-vrstična koda z deset trikotniki na vrstico, ki so lahko v štirih različnih...

9 komentarjev

Črtne kode beremo že 35 let

Črtna koda

vir: Wikipedia
ComputerWorld - Danes mineva 35 let, odkar je bil uporabljen prvi laserski čitalec za branje črtne kode. Znameniti dogodek se je zgodil 26. junija 1974 v Marshevem supermarketu v mestu Troy v ameriški zvezni državi Ohio, ko je neka stranka kupila paket 10 žvečilnih gumijev. Za prve patente za črtne kode so sicer prijavljali že od konca 50. let, a same po sebi brez bralnikov niso bile uporabne. Jerome Schwartz ga je kasneje izumil in soustanovil podjetje Symbol Technologies, ki ga je predlani prevzela Motorola. Tehnologija črtnih kod je tako napredovala, da je njihova uporaba danes samoumevna, saj jih imamo na vseh izdelkih. Ocenjujejo, da se vsak dan prebere 10 milijard črtnih kod. Njihova uporaba daleč presega...

30 komentarjev

Sony spet odpoklical baterije

Information Week - Zgodovina se ponavlja, vsaj kar se tiče Sonyjevih baterij za prenosnike. Po ogromni šlamastiki leta 2006, ko so morali zamenjati kar 10 milijonov baterij v prenosnikih različnih proizvajalcev, med njimi HP, Dell, Toshiba, Lenovo in Acer, je pred nami nov odpoklic. Tokrat je številka manjša, a grenak priokus ostaja. Sto tisoč primerkov, dve tretjini sta bili prodani izven ZDA, bodo odpoklicali zaradi poročil o pregrevanju in netenju požarov - deset naj bi jih izbruhnilo. Srečni izžrebanci v tem krogu so:
  • HP Pavilion dv1000, dv8000 in zd 8000
  • Compaq Presario v2000 in v2400
  • HP Compaq nc6110, nc6120, nc6140, nc6220, nc6230, nx4800, nx4820, nx6110, nx6120 in nx9600
  • Toshiba Satellite A70/A75, P30/P5, M30X/M35X in M50/M55
  • Tecra A3, A5 in S2
  • Dell Latitude 110L
  • Dell Inspiron 1100, 1150, 5100, 5150 in 5160.
Vsi trije sestavljalci so že postavili spletne strani z dodatnimi informacijami: HP, Toshiba in Dell.

10 komentarjev

Debakel z baterijami dobiva epilog

Digital Trends - V zadnjih mesecih smo neštetokrat poročali o eksplozijah in požarih, ki so jih povzročile okvarjene baterije v prenosnih računalnikih, posledično pa je nekaj proizvajalcev najavilo, da bo zamenjalo določene serije z omenjeno napako. Vsem defektnim izdelkom je bila skupna ena stvar -- opremljeni so bili s Sony-jevimi baterijami, ki so bile izvor vseh težav. Japonski gigant je zato končno sprejel krivdo za celoten škandal in obljubil, da bo na globalnem nivoju poskrbel za zamenjavo. Tako lahko v prihodnjih mesecih tudi lastniki laptopov iz tovarn, ki do sedaj še niso napovedale vpoklica, pričakujejo uradne izjave na to temo. S tem bo celotna zadeva najbrž zaključena, kljub veliki napaki pa je Sony-ju treba čestitati za zelo korektno poslovno potezo, o kateri lahko več izveste v izvorni novici.

Novico je opazil tudi [ MYTiX]. Hvala!

6 komentarjev

HP vohunil za vodilnimi

Wired News - Iz podjetja Hewlett Packard je v začetku tega leta nekajkrat pobegnila kopica informacij bolj zaupne narave, ki so bile znane samo osebju na višjih položajih, kar je povzročilo manjši preplah. Za začetek so s povsem konvencionalnimi metodami malce izprašali vsakega od osumljencev in jih opozorili na to, da je njihova dolžnost čuvati tajne podatke, ker pa rezultatov očitno ni bilo, so ubrali drugo pot. Najeli so zasebne detektive in namenili svojim delavcem malce več pozornosti, kar pa je bilo že na meji zakona, zato jim sedaj grozi tožba. Podroben opis celotne afere lahko najdete na Wired News, novico pa je objavil tudi rumeni Inquirer.

HP-jeve zasebne detektive je s svojo digitalno lupo odkril naš privatni preiskovalec Stepni Volk.

2 komentarja

HP-jev vpoklic baterij za prenosne računalnike

Slashdot - HP je začel z vpoklicem okoli 135.000 baterij za prenosnike, po tem, ko so prejeli poročila o 16 primerih pregretja in staljenja baterij, ki se uporabljajo v prenosnikih HP Pavilion, Compaq Presario, HP Compaq in Compaq Evo.

Baterije so se vgrajevale v prenosnike med marcem 2004 in majem 2005 in so označene s črtno kodo, ki se začenja oznakami GC, IA, L0 ali L1. Za natančnejša navodila pri indentifikaciji baterije in spisek modelov, ki lahko vsebujejo baterijo z napako, si oglejte tole objavo, izvirna novica pa se nahaja tukaj.

4 komentarji

"Umiranje" digitalnih kamer/fotoaparatov

Slashdot - Sony si je očitno privoščil hudo napako pri izdelovanju CCD čipov za digitalne kamere in fotoaparate, kar se kaže ponekod v počasni, drugod pa hitri odpovedi naprav, ki te čipe uporabljajo.

V določenih pogojih so namreč digitalne kamere ter fotoaparati proizvajalcev Sony, Canon, Fujifilm, Nikon in Konica Minolta odpovedali tako, da so prenehali snemati ali pa so snemali zelo popačeno sliko. Pojav je še posebej očiten, kadar se naprava uporablja pri visoki temparaturi in vlažnosti zraka. Težava se je pojavila zaradi pakiranja CCD čipov - za kar se uporablja epoksi pakiranje, ki pa čez čas začne do CCD tipala prepuščati vlago in to seveda žalostno odpove.

Rešitev? Uporaba keramičnega (dražjega) pakiranja. Problematični čipi so se proizvajali med leti 2002 in 2004, kar pomeni, da je prizadetih veliko izdelkov. Zgoraj našteti proizvajalci so že ponudili odpravljanje težav ne glede na garancijo - Canon, Fujifilm, Konica Minolta, Sony ter Nikon.

Članek z več podrobnostmi in...

94 komentarjev

Sony najavlja odpoklic določenih AC pretvornikov zaradi pomakljive varnosti

Slo-Tech - Sony Entertainment Europe je danes v dnevnem časopisju objavil odpoklic določenih AC pretvornikov prodajanih skupaj s PlayStation 2 slimline. Razlog za odpoklic je pomakljiva varnost teh naprav, saj se lahko pregrejejo.

Seznam okvarjenih AC pretvornikov si lahko ogledate na spletni strani www.ps2ac.com, ali pa pokličete telefonsko številko 01/5873-521. Na istih mestih se tudi dogovorite za brezplačno zamenjavo AC pretvornika.

Sony priporoča da do zamenjave okvarjenih AC pretvornikov ne uporabljate.

12 komentarjev

Črtne kode poenotene

Slashdot -

Črtne kode, neopazni črno-beli trakovi, ki nas spremljajo na vseh aritklih in jih sploh ne opazimo več, so bile predmet vročih polemik o poenotenju. Leta 1977 je Evropska unija patentirala svoje črtne kode, ki so imele, med drugim tudi zaradi ločevanja držav, eno cifro več kot ameriške. Evropski standard trinajstih števk so začeli uporabljati povsod po svetu, razen v ZDA in Kanadi, kjer so ostali pri dvanajstih.

Zavoljo globalizacije so poenotene tude črtne kode, a tokrat je zmagala Evropa in ameriška industrijska prevlada je doživela manjšo erozijo, kakor so se izrazili pri The New York Times. Seveda ne gre za nobeno tragedijo. Naslednje leto bodo ameriški čitalci črtnih kod morali brati tudi trinajstmestne kode. Da, v tem primeru so se tudi Američani morali prilagoditi globalnemu standardu. Slashdot

5 komentarjev