»

Nobelova nagrada za medicino 2020

Nobelove nagrade - Začel se je Nobelov teden, ko na Švedskem razglasijo prejemnike Nobelovih nagrad. Tradicionalno je prva na vrsti nagrada za medicino ali fiziologijo, katere prejemniki bodo letos ameriški raziskovalec in zdravnik Harvey J. Alter, britanski virolog Michael Houghton in ameriški virolog Charles M. Rice. Nagrajeni so za odkritje virusa hepatitisa C, ki predstavlja eno največjih zgodb o uspehu znanosti in medicine. Virusno obolenje jeter, ki je bilo še pred štirimi desetletji velika uganka, je danes možno enostavno diagnosticirati in zdraviti, s čimer se je stotinam milijonov ljudi izboljšava kakovost življenja.

Hepatitis je iz grščine prevzet izraz, ki etimološko označuje vnetje jeter. Prvi primer je že v 4. stoletju pred našim štetjem opisal grški zdravnik Hipokrat, rekoč da gre za epidemično zlatenico, ki nastane, ko se žolč napolni s krvjo in sluzjo, poči ter spremeni bolnika v besneža, ki govori nesmisle in laja kakor pes. Danes vemo o hepatitisu neprimerno več, predvsem da je...

12 komentarjev

Podelili Ig Nobelove nagrade 2015

Slo-Tech - Prihodnji mesec pričakujemo razglasitev letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad, zato so včeraj zvečer podelili tudi Ig Nobelove nagrade. Gre za vsakoletno prireditev, kjer se poklonijo znanstvenikom in povsem resnim raziskavam, zaradi katerih se najprej nasmejemo, potem pa o njih razmislimo. Revija Annals of Improbable Research je, kot je že običajno, v Harvardovem Sanders Theatru organiziral duhovito prireditev, ki vrhunec doseže s spuščanjem papirnatih letal. Večina nagrajencev je nagrade osebno prevzela.

Letošnji nagrajenci so:

 • Kemija: Callum Ormonde in sodelavci za odkritje kemijskega postopka, s katerim lahko do neke mere popravimo posledice, ki jih prinese kuhanje jajca.
 • Fizika:...

10 komentarjev

Nobelova nagrada za kemijo 2011

Slo-Tech - Danes je Švedska kraljeva akademija znanosti v Stockholmu objavila ime letošnjega prejemnika Nobelove nagrade za kemijo. Za svoj doprinos na področju kemije nagrado prejme Dan Shechtman (Izrael) za odkritje kvazikristalov.

Kvazikristali imajo za razliko od klasičnih kristalov, ki imajo predvidljive konfiguracije, tri-, štiri- ali šestštevne simetrijske osi in (v idealnosti neskončno) periodičnost, drugačno konfiguracijo, zaradi česar znanstveniki dolgo časa sploh niso razmišljali o njihovem obstoju v naravi. V matematiki je seveda mogoče opisati vzorec aperiodičnega mozaika, kot je to storil Roger Penrose, a v naravi ga niso pričakovali. Shechtman...

1 komentar

Znani prejemniki 21. IG Nobelovih nagrad

Improbable Research - Včeraj so na Harvardu podelili že 21. IG Nobelove nagrade, ki jih vsako leto prejmejo znanstveniki za povsem legitimne raziskave, ki pa "človeka najprej nasmejijo in mu šele potem dajo misliti". Na vsakoletni podelitvi nagrad, ki je zasnovana kot parodija na vse resne in dolgočasne podelitve in simpozije, se zberejo pravi znanstveniki, med podeljevalci pa je vsako leto tudi precej prejemnikov pravih Nobelovih nagrad. Tema letošnje prireditve je kemija, ker letos obhajamo mednarodno leto kemije, a to ne pomeni, da so vse IG Nobelove nagrade zgolj za kemijske dosežke.

Prejemniki nagrad so:
 • Fiziologija: Anna Wilkinson (VB), Natalie Sebanz (Nizozemska, Madžarska, Avstrija), Isabella Mandl in Ludwig Huber (oba...

29 komentarjev

Vizualizacija kakovosti znanstvenih člankov

Produkcija kemijskih člankov v Evropi

Slashdot - Odraz kakovosti znanstvenraziskovalnega dela so članki, objavljeni v strokovnih revijah. Za ocenjevanje kakovosti pa ni pomembno le število objavljenih člankov, ampak tudi kakovost revij (faktor vpliva, ki meri povprečje, kolikokrat so članki v reviji citirani) in število citiranj člankov posamezne raziskovalne skupine, fakultete ali univerze. Lutz Bornmann iz Münchna in Loet Leydesdorff iz Amsterdama sta v svojem članku primerjala, katera mesta na svetu producirajo največ in najbolj kakovostne članke.

V ta namen sta iz Web of Science pridobila podatke o 10 odstotkih najbolj citiranih člankov s področja kemije, fizike in psihologije. Zbrane podatke sta obdelala z računalnikom, pri čemer...

21 komentarjev

Znan zmagovalec tekmovanja, ESO Hidden Treasures 2010

Zmagovalna slika tekmovanja Hidden Treasure 2010. Na njej je meglica M78 iz ozvezdja orion. Avror: Igor Chekalin

vir: European Southern Observatory
European Southern Observatory - ESO je v lanskem letu organiziral astro-fotografsko tekmovanje z imenom Hidden Treasures 2010, v sredo pa so objavili rezultate. Zmagal je Rus Igor Chekalin s sliko meglice M78 in za nagrado dobil obisk observatorija Paranal v Čilu.

ESO ima ogromen arhiv javno dostopnih slik neba, ki služijo predvsem znanstvenim raziskavam, a se da iz njih narediti prave poslastice za oko. Za obdelavo slik namenjenih širši javnosti imajp sicer svojo ekipo, a ker je slik tako zelo veliko, jim še zdaleč ne uspe obdelati vseh, zato so organizirali tekmovanje, kjer je bilo potrebno v arhivu najti slike in jih obdelati....

0 komentarjev

Prejemniki Ig Nobelovih nagrad 2010

Slo-Tech - Ta teden je posvečen Nobelovim nagradam, saj na Švedskem vsak dan dopoldne objavijo prejemnika nagrade v eni izmed kategorij. Tradicionalno v tem tednu tudi ameriška revija Annals of Improbable Research podeli svoje Ig Nobelove nagrade v Harvardovem Sanders Theatru. Ime Ig Nobel je besedna igra na angleško besedo ignoble, ki pomeni bodisi nizkega rodu bodisi podel, nizkoten.

Toda to ne pomeni, da gre za kakršnokoli norčevanje. Po besedah podeljevalca se te nagrade podelijo za povsem resne dosežke, "ki te najprej nasmejijo, nato pa ob njih začneš razmišljati"....

9 komentarjev

Nobelova nagrada za medicino 2010

Slo-Tech - Danes točno ob 11.30 uri po srednjeevropskem poletnem času je Švedska kraljeva akademija znanosti objavila prejemnika letošnje Nobelove nagrade za medicino. Za svoj doprinos k znanosti na področju fiziologije ali medicine je nagrado prejel britanski znanstvenik Robert Edwards za svoje delo na področju in vitro oploditve.

In vitro oploditev je postopek, pri katerem več jajčec oplodijo s spermo darovalca zunaj telesa, nato pa...

21 komentarjev

Podeljene IG Nobelove nagrade za leto 2009

New Scientist - Znani so dobitniki IG Nobelovih nagrad za leto 2009, ki pa niso prave Nobelove nagrade, ampak parodija nanje. Vsako leto jih podeljuje ameriška revija Annals of Improbable research za dosežke, ki te "najprej nasmejijo, šele potem začneš razmišljati".

Srečni dobitniki za letos so:
 • VETERINA: Catherine Douglas in Peter Rowlinson (Velika Britanija) za dokaz, da krave z imenom dajejo več mleka, kot krave brez imena.
 • MIR: Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali in Beat Kneubuehl (Švica) za eksperimentalno raziskavo, ali je bolje nekomu na glavi razbiti polno ali prazno steklenico piva.
 • EKONOMIJA: direktorji, izvršni direktorji in revizorji (Islandija) štirih islandskih bank, ki so pokazali, kako lahko male in nepomembne banke hitro postanejo velike in pomembne banke, za demonstracijo, kako lahko proces poteka tudi v obratni smeri ter za prikaz, kako lahko podoben postopek upeljejo tudi za celotno državno gospodarstvo.
 • KEMIJA: Javier Morales, Miguel Apátiga in...

16 komentarjev

podeljene IG nobelove nagrade za leto 2008

Vabilo na prireditev

Slo-Tech - Revija Improbable Research je v nedeljo, 2. oktobra, podelila nove IG Nobelove nagrade za leto 2008. Te nagrade podeljuje prej omenjena revija v sodelovanju z Univerzo v Harvardu za raziskave, kjer se "najprej nasmejiš in šele kasneje razmišljaš" in nimajo prav nobene veze s pravimi Nobelovimi nagradami (razen podobnega imena).
Letošnji srečni dobitniki so:

PREHRANA - Massimiliano Zampini (Italija) in Charles Spence (Velika Britanija) za njuno uspešno elektronsko...

27 komentarjev

Al Gore in IPCC prejela Nobelovo nagrado za mir

Delo - Letos sta Nobelovo nagrado za mir prejela borec proti podnebnim spremembam, nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in Mednarodna skupina ZN o podnebnih spremembah (IPCC).

Petčlanski norveški odbor za nagrade, ki se odloča v najstrožji tajnosti, želi tako doseči večjo svetovno osveščenost o nevarnostih podnebnih sprememb.

Nobelova nagrada za mir je vredna 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov) in jo tradicionalno podelijo 10. decembra v Oslu, Gore pa je že dejal da bo svojo polovico podaril Zvezi za zaščito podnebja.

O dogodku med drugimi poročajo Delo, BBC in Reuters.

118 komentarjev

Podeljene 17. Ig nobelove nagrade za leto 2007

Slo-Tech - Na univerzi v Harvardu (Massatschusetts) so v četrtek, 4. oktobra 2007, podelili 17. Ig nobelove nagrade za leto 2007. Srečni dobitniki so:

 • Medicina: Brian Witcombe (GB) in Dan Meyer (ZDA) za njuno raziskavo o stranskih efektih požiranja mečev.

 • Fizika: L. Mahadevan (ZDA) in Enrique Cerda Villablanca (Čile) za raziskavo, kako se pod obtežbo gubajo elastične rjuhe.

 • Biologija: Johanna E.M.H. van Bronswijk (Nizozemska) za "popis prebivalstva" pršic, bakterij, alg, pajkov in drugih insektov, ki prebivajo vsako noč z nami v postelji.

 • Kemija: Mayu Yamamoto (Japonska) za razvoj kemijskega postopka ekstrakcije arome vanilije iz kravjih iztrebkov.

 • Jezikoslovje: Juan Manuel Toro, Josep B. Trobalon in Nuria Sebastian-Galles (vsi Španija) za dokaz, da podgane ne razlikujejo med nazaj govorjenim japonskim in nazaj govorjenim nizozemskim jezikom.

 • Literatura: Glenda Browne (Avstralija) za raziskavo, kako angleška beseda "the" povzroča probleme ljudem, ki poskušajo stvari urediti po abecednem...

32 komentarjev

Nobelova nagrada za izumitelje optičnega kabla

Slashdot - Izum optičnega kabla je spremenil veliko stvari, predvsem pa čas prenosa podatkov ter način komunikacije preko svetovnega spleta. Za vse to razkošje, ki ga sedaj uživamo, se lahko zahvalimo trem znanstvenikom, ki so s svojim delom postavili temelje tehnologije, ki jo danes uporabljamo.

Trud, ki so ga v razvoj teorij vložili Roy J. Glauber, John L. Hall in Theodor W. H&#228nsch je sedaj priznala tudi švedska akademija znanosti, saj bodo vsi trije prejeli Nobelovo nagrado za fiziko. Na podelitvi, ki bo 10. decembra v Stockholmu, bo polovico nagrade prejel Glauber, drugo polovico pa Hall in H&#228nsch.

5 komentarjev

Podeljene Ig Nobelove nagrade

Delo - Tako Delo kot /. poročata o podelitvi Ig Nobelovih nagrad za bizarne dosežke na področju kemije, fizike in medicine. Petnajsta podelitev je potekala v Sandarjevem gledališču na znani univerzi Harvard. Letos je bila med zmagovalci ekipa, ki je izmerila pritisk ob prdenju pingvina, prav tako pa so nagrado dobili znanstveniki, ki so opazovali možganske valove kobilic, medtem ko so jim predvajali film Star Wars ter pa nekdo, ki je izumil budilko, ki se ti izmuzne, ko jo želiš ugasniti.

Za vse, ki se niste mogli udeležiti dogodka, je na voljo posnetek, več pa lahko izveste na uradni strani.

18 komentarjev

Ig Nobelove nagrade

Slashdot - Revija Annals of improbable research že deset let podeljuje tako imenovane Ig Nobelove nagrade. Gre za parodijo na Nobelovo nagrado, podelijo pa jih za resnične znanstvene dosežke, ki se jih ne sme ali ne more nikoli več ponoviti.

Letošnji nagrajenci so:
Medicina - Peter Barss iz Univerze McGill za zdravstveno poročilo Poškodbe zaradi padajočih kokosov
Fizika - David Schmidt iz Massachusettske univerze za njegov delni odgovor na vprašanje zakaj se zavese pod tušom upogibajo navznoter.
Biologija - Buck Weimer iz Puebla v Coloradu za izumitev Under-Ease, neprodušnega spodnjega perila z zamenljivim filtrom, ki odstrani neprijetne pline preden pobegnejo.
Ekonomija - Joel Slemrod iz Poslovne šole univerze v Mitchinganu in Wojciech Kopczuk iz Univerze Britanske Columbije za njuno ugotovitev, da ljudje najdejo način za odložitev njihove smrti, če to pomaga pri zmanjšanju davka na dediščino.
Literatura - John Richards iz Bostona, Anglija, ustanovitelj Društva za zaščito apostrofov za njegovo...

5 komentarjev