»

nVidiini gonilniki težavni

Pazljivo z najnovejšimi gonilniki

vir: engadget
engadget - Uporabniki nVidiinih grafičnih kartic, pozor! Najnovejša izdaja nVidiinih gonilnikov za grafične kartice (ki že ni več na voljo za prenos), 196.75 z WHQL potrditvijo, lahko poškoduje vašo grafično kartico. V primeru obremenitve s 3D aplikacijo namreč zataji avtomatsko prilagajanje hitrosti ventilatorja, ki se tako še vedno vrti pri nižjem (in posledično tišjem) številu obratov na minuto. Grafični čip seveda dela s polno paro, kar je v večini primerov povzročilo le upad števila sličic na sekundo (zaradi vgrajene zaščite proti pregrevanju), a v nekaterih primerih celo umrle...

75 komentarjev

Novi Forceware gonilniki

Tweak Town - Končno smo dobili tako težko pričakovano 8x.xx serijo nVidiinih gonilnikov za grafične kartice. Sicer še beta verzijo so testirali na strani TweakTown, bili pa so navdušeni, saj prinašajo mnogo novosti. Končno lahko za SLI sistem uproabite grafični kartici različnega proizvajalca (npr. Leadtek ter XFX 7800GTX), SLI vklapljate ter izklapljate kar v operacijskem sistemu, sprememba pa ne zahteva ponovnega zagona, gonilniki pa so optimizirani tudi za vedno bolj popularne dvo-jedrne procesorje. Ker so gonilniki še vedno v beta stadiju ,imajo mnogo napak, ki si jih lahko ogledate na koncu prve...

11 komentarjev

nVidia G72

AnandTech - Novo jedro (naslednik G70, ki se uporablja v sedanji GeForce seriji 7800) naj bi izšlo v začetku leta 2006 in bo prineslo nekaj zanimivih novosti - najbolj bistvena bo predvsem izdelava v 90 nm tehnologiji ter podpora SLI na eni sami kartici (več jeder skupaj, slika ASUSovega ter Gigabyte-ovega primera). G72 bo tako odgovor na ATIjeve nove proizvode, serijo RV5xx, ki je prav tako grajena v 90nm.

Izvorni novici se nahajata na Digitimes ter Anandtech-u.

20 komentarjev

Vapochill LS na 7800GTX

VR - Zone - Imate odvečno kompresorsko hlajenje po imenu Vapochill in Geforce 7800GTX kartico, ki jo želite naviti do konca svojih zmogljivosti?

Čeprav je Vapochil sistem za hlajenje centralnega procesorja, so se fantje na VR-Zone potrudili in spisali vodič, kako zmodificirati namestitveni okvir, da lahko cel izparjevalnik namestimo na GeForce 7800GTX grafično kartico. Razlog temu posegu je namreč pomankanje t.i. 'phase-change' hladilnih sistemov za grafične kartice in ob pomankanju znanja o izdelavi sistema je to edina preostala možnost za ostale visokih frekvenc in podiranja 3D Mark rekordov željne navijalce. O rezultatih modifikacije žal ne poročajo.

14 komentarjev

SLi v objemu Shuttlovih ohišij

Shuttle XPC SN26P

X-Bit Labs - Shuttle je podjetje, poznano predvsem po izdelavi majhnih in všečnih ohišij, v katera priložijo še napajalnik in matično ploščo. Prejšnji teden so predstavili nov produkt, XPC SN26P, katerega posebnost je v tem, da lahko sprejme dve kartici, ki delujeta v SLi načinu.

Kot je obče znano, današnji GPU-ji zaradi energijske požrešnosti (kljub temu, da se je nVidia odrezala in rešitve okrog G70 porabijo (malo) manj, kot tiste zgrajene okrog NV40) sprostijo precej toplote, ki jo je potrebno odvesti. Če le ne gre za vulgarno ohišje, pač pa za dostojen kos železa ali aluminija na mizi in pravilno uporabo...

50 komentarjev

Geforce 7800 GT

Geforce 7800 GT

vir: Guru 3D
AnandTech - Danes je nVidia predstavila novega člana v družini grafičnih kartic, Geforce 7800 GT. Kot se da sklepati že iz imena, gre za okrnjeno verzijo zastavonoše, 7800 GTX. Namesto arhitekture 24x8, ima kartica 20x7 cevovodov (pixel, vertex). Srce ji tiktaka pri 400 MHz, torej za 50 MHz nižje kot pri zmogljivejšemu modelu, prav tako je frekvenca pomnilnika s 600 spuščena na 500 MHz (1000 DDR).

Kartica se odreže bolje kot 6800 Ultra, in tako lahko pričakujemo padec cen celotne družine, zgrajene okrog NV4X. V testu ugotavljajo, da so nove kartice že tako zmogljive, da je potrebno zelo resno razmisliti o nakupu novega monitorja. 7800 GT z lahkoto prebavi vse igre na ločljivosti 1600x1200, zato je...

29 komentarjev

ATI Multi-GPU CrossFire Technology

ATi CrossFire

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Davnega marca 1998 je 3Dfx splavil grafični pospeševalec Voodoo 2. Njegova posebnost je bila v tem, da je imel možnost dodati še eno identično kartico in jo s posebnim SLI kablom povezati v skupno delovanje, ter s tem povečati hitrost izrisa grafike, kar je zelo pospešilo igre. To tehnologijo smo nato videli še pri Voodoo 5 (kjer so bili procesorji na sami kartici povezani s SLI povezavo), in danes pri Nvidii in njeni 6600/6800 seriji grafičnih kartic.

ATi že dolga leta poskuša razviti podobno tehnologijo (Rage Fury MAXX; Radeon MAXX, ki je ostal samo pri prototipu), sedaj pa je kot odgovor na Nvidiin SLI splavil tehnologijo CrossFire.

Kot je znano, potrebujemo za delujoč SLi sistem dve popolnoma enaki grafični...

12 komentarjev

nVidia G70

X-Bit Labs - O novem čipu iz Nvidinega tabora smo že poročali. Gre ža čip s kodnim imenom G70 in naj bi bil naslednik vsem znane serije Geforce.

X-bit Labsu je uspelo prototipni model, ki ga je Nvidia razkazovala na letošnjem Computex-u, dodobra poslikati. Dovolili so jim celo odstranitev hladilnih reber iz samega GPU-ja ter RAM-a. Kartica je bila opremljena s pomnilnikom vrtse GDDR3 podjetja Samsung, ki je deklariran na 1.6 ns. Več slik je na voljo tukaj.

2 komentarja

Prve slike GeForce 7800 GTX

Slo-Tech - Pred dobrim tednom so na Computerbase objavili domnevne specifikacije novega grafičnega procesorja, s kodnim imenom G70 - serija 7800. NVidia bo ponujala tri modele, GeForce 7800, 7800 GT in 7800 GTX. Izdelani bodo v 0,11 mikronski tehnologiji. Jedro bo bilo pri 430 MHz, pomnilnik pa pri 700 MHz (1.4 GHz DDR). Ne ve pa se še, za kateri model veljajo ti podatki.

Najmočnejši model očitno ne bo več poimenovan Ultra, poleg tega pa bo samo ta imel možnost SLi povezave. Pri še vedno aktualni seriji (6600, 6800) lahko v SLi način vprežemo tudi grafične kartice srednjega razreda.

Pojavile so se tu že slike najmočnejšega modela. Preseneča dolžina kartice in pa način...

33 komentarjev