»

Prvi elektronski kvantni procesor

Dvokubitni procesor

vir: ScienceDaily
ScienceDaily - Ekipa raziskovalcev z Univerze Yale poroča, da so uspeli pripraviti prvi enostavni trdni kvantni procesor, s čimer so sanje o kvantnem računalniku korak bliže. Za izvedbo rudimentarnih algoritmov, kot je enostavno iskanje, so uporabili dva superprevodna dvo-kubitna čipa. O uspehu piše tudi Nature.

Običajni procesorji za predstavitev podatkov in njihovo obdelavo uprabljajo dvoje stanj - vključeno ali 1 in izključeno ali 0. Dva bita tako lahko shranita naslednje informacije: 00, 01, 10 ali 11. Kvantni sistemi pa poznajo še eno stanje, ki se mu pravi superpozicija stanj, ko ima bit vse vrednosti hkrati. To obilno poveča količino informacij, ki jih lahko shranimo, in hitrost, s katero jih lahko obdelujemo. Slednje kvantni računalniki izvajajo z izkoriščanjem še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost.

Ekipa teoretičnih fizikov je...

13 komentarjev

Kvantnim fizikom uspelo poslati kubit v vesolje

Prikaz poskusa

vir: Slashdot
Slashdot - Kvantna informacijska omrežja, ki se ponašajo z nadvse hvaležno lastnostjo, da zaenkrat ni poznanega postopka, kako bi lahko odposlanim kubitom prisluškovali, ne da bi uničili samo informacijo in posledično zagotavljajo popolno varnost komunikacije, so danes postala še korak bližje realnosti. Kljub temu, da se znanstveniki že lep čas poigravajo z razpošiljanjem kubitov, zakodiranih v fotone na Zemlji, prav Zemljina atmosfera...

3 komentarji

Nov preboj na področju kvantnih računalnikov

Nature - V včerajšnji številki revije Nature je izšel članek v katerem avtorji trdijo, da jim je uspelo upravljati spin enega samega elektrona. Rezultati kažejo, da sedaj razpolagamo z vsemi elementi za izgradnjo kvantnih logičnih vrat, saj je poizkus pokazal, da je mogoče spin posameznega elektrona uporabiti kot kvantni bit v kvantnih računalnikih.

Sedaj mora samo še nekdo iz gradnikov sestaviti logična vrata ter tako dobljene gradnike sestaviti v vezje. Kvantni računalniki v naslednjih 15 letih?

20 komentarjev

Kvantni računalniki počasi postajajo resničnost

Wired News - Znanstvenikom v Avstraliji je uspelo upočasniti laserski curek in ga ujeti v kristalu. Hitrosti svetlobe v mediju so tako upočasnili na le nekaj sto metrov na sekundo, kar jim sedaj omogoča, da svetlobo shranijo in jo po potrebi prikličejo. Svetlobo so upočasnili s silikatnim kristalom, ki so ga oplemenitili z zelo redkim elementom, prazeodim-om. Kako trik deluje si preberite tukaj .

Mogoče bodo naši pravnuki nekoč igrali Duke Nukem forever na kvantnih računalnikih. [>:D]

21 komentarjev

Zeleni čaj ni dober samo za ljudi, ampak tudi za trde diske

Wired News - Kitajci že stoletja priporočajo zeleni čaj, saj naj bi zmanjševal krvni sladkor, visok krvni pritisk in možnost nastanka raka. Kot kaže, pa (tradicionalne) naravoslovne znanosti na splošno vse bolj "prodirajo" tudi v IT industrijo.

Tako Wired poroča, da so znanstveniki iz Tucson-a v Arizoni med študijo ugotovili, da v primeru, da magnetne glave pri trdih diskih "spoliramo" z izvlečki zelenega čaja, dosežemo željene rezultate kar tri do štirikrat hitreje. Rezultat hitrejše proizvodnje pa so seveda še cenejši diski.

7 komentarjev

Čakali smo, a nismo dočakali ...

Wired News - Ena najboljših spletnih (in tudi papirnatih) revij o internetni kulturi in vsem, kar je s tem povezano, Wired, ja danes objavila seznam izdelkov, ki so jih avtorji v preteklem letu na veliko obljubljali, a od njih še vedno ni ničesar. Seveda je na prvem mestu Valve, ki že dolgo obljublja marsikaj, vendar je še vedno pod površjem. Na seznamu je tako Half Life II kot tudi Team Fortress 2, ki ga čakamo že od leta 1998. Edini pol-delujoči stvor, ki smo ga lansko leto dočakali iz njihovih studijev, je Steam.

11 komentarjev

Konec sončenga zajčka

Wired News - Znanstveniki so nas presenetili še z enim odkritjem, ki nam bo čez mnoga leta zelo olajšal bivanje. Pametna okna znajo sama skrbeti za naklon okna tako, da lahko mi udobno delamo, brez potrebe po zatemnjevanju oz. obračanju zaslona zaradi sonca. Fotovoltaična okna prav tako zbirajo odvečno svetlobo in jo usmerjajo v majhne silikonske čipe, ki jim pravijo sončni čipi, ti pa nato to svetlobo pretvorijo v električno energijo in jo posredujejo v hišno...

6 komentarjev

Kvantni računalniki - novi koraki

Exciton transitions

vir: PhysicsWeb
PhysicsWeb - Fiziki v ZDA iz Univerze v Michiganu z Duncanom Steelom na čelu so naredili nov pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. Ker je v fiziki slabo podkovanemu osebku že sama novica težko razumljiva, kaj šele da bi bila komu doumljiva narava odkritja, bom samo nanizal nekaj povezav, kjer si tisti, ki se na to bolj spoznate lahko preberete, kaj je ta velik korak v svetu kvantnih računalnikov. Skratka, gre za Excitone, o čem več pa raje ne bi govoril, ker bi tudi sam o veliko stvareh le ugibal, zato: Radio.Weblogs in PhysicWeb.

17 komentarjev

Kvantni procesorji že jutri?

New Scientist - Ne, jutri pa še ne - leta 2007 pa že mogoče. Tako napoveduje Robert Clark z univerze New South Wales v Sydneyu. Datum je presenetljiv saj je bila pred kratkim ta tehnologija za mnoge še krepko v povojih. Težava tehnologije je namreč ta, da so delci (atomi, elektroni, fotoni) izredno občutljivi na zunanje vplive. Clarku pa je očitno uspelo izdelati čip, ki kljubuje vsem tehnološkim oviram. Nekaj podobnega naj bi dosegli tudi naši severni sosedje Avstrijci na univerzi v Innsbrucku. Kvantni klik!

6 komentarjev

Še korak bliže kvantni kriptografiji

Security Focus Online - Do sedaj so se s pošiljanjem fotonov med dvema točkama "igrali" le v za to narejenih laboratorijih. Sodeč po članku na SecurityFocus je to sedaj stvar preteklosti, saj so ključ poslali 67 kilometrov daleč po optičnem kablu. To je, pravijo, le prvi korak, saj nameravajo tehnologijo implementirati tudi v satelitske ter radijske naprave. Težava naj bi se pokazala v ločevanju zrna od plev, saj je iz okolice, močno nasičene s "slabimi" signali, težko izločiti prave fotone. Sicer je pa to še en velik korak do popolne varnosti. Alice in Bob si bosta končno lahko delila svoje najintimnejše misli...

1 komentar

Ustavitev svetlobe za hitrejše računalnike

TechTV - Ne vem, če ste z novico seznanjeni, toda pred parimi dnevi je bilo objavljeno, da je znanstvenikom uspelo ustaviti svetlobo, se z njo igrati, in jo potem spet izpustiti na svojo pot. Že to samo po sebi je ogromen dosežek znanosti, za nas pa je seveda pomembno, kako se bo to lahko uporabilo v praksi. Vse kaže, da je ta korak zelo pomemben za ustvarjanje ti. kvantnih računalnikov, ki bodo podatke procesirali milijone krat hitreje, kot današnji najmočenjši računalniki. V tem TechTVjevem članku so obravnavali ravno to temo, torej ustavljanje svetlobe in kvantne računalnike, tako da se le lotite branja. Če pa želite o vsej stvaru razpravljati, se lahko pridružite že ustvarjeni debati v našem Forumu.

0 komentarjev