»

Star(i) Trek v HD preobleki

Slo-Tech - Osmega septembra letos bo serija Star Trek upihnila 40 svečk na rojstnodnevni torti. To bo nedvomno velik dogodek za vse zveste privržence, zato so se pri CBS Paramount-u odločili, da ga obeležijo s ponovno obdelavo ( remasteringom) starih serij, ki bodo izšle v HD ločljivosti. Format slike bo ostal klasičen - 4:3, vsako leto načrtujejo izid 40 predelanih epizod, obljubjajo pa tudi, da vsebinsko ne bodo spremenili ničesar bistvenega. Prva tako predelana serija z naslovom Balance of Terror bo pripravljena 16. septembra, ni pa znano, kdaj jo bodo televizijske hiše dejansko vrtele. Trenutno namreč mnogim probleme povzroča oprema, potrebna za ravnanje s HD posnetki,...

33 komentarjev

Star Wreck

Slashdot - Obstaja Star trek, in obstaja Star Wreck. Skupina finskih Star Trek zanesenjakov je po sedmih letih ustvarila svoj prvi celovečerni Star Wreck film. Pred enim mesecem je izšel DVD, sedaj pa si lahko njihovo mojstrovino, v kateri celo nastopa nekaj pravih igralcev, prenesete od tukaj.

Zanimivo je, da so fantje in dekleta vse skupaj naredili praktično brez proračuna, a film vseeno vsebuje super zgodbo in vizualne učinke, ki se jih nebi sramoval noben Star Trek film ali serija. Zadeva je med drugim izdana pod licenco creative commons.

Se nam po tem, ko so ukinili še zadnjo Star Trek serijo, sedaj obetajo "odprtokodne" serije?

24 komentarjev

John Dvorak o Creative Commons

Slo-Tech - Mož iz naslova novice je poznan kot zelo produktiven (vsaj kvantitavno) pisec mnenj o svetu informacijskih tehnologij in videc novih trendov. Ko je začel pisati tudi za Bug, je redno pisal že za več kot 20 revij.

Kljub strašni prezaposlenosti, si nikakor ne bi smel privoščiti članka o Creative Commnos (CC), iz katerega jasno izhaja, da nima pojma o avtorskem pravu, še manj pa o licencah v tej veji prava intelektualne lastnine.

Na Slo-Techu smo o CC že poročali. Če kratko obnovimo, avtor s trenutkom ustvaritve avtorskega dela dobi izključno pravico razpolaganja s tem delom. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedila, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati. Že sama ustvaritev, na podlagi zakona, daje avtorju največjo možno zaščito.

Visoka stopnja varovanja avtorjevih upravičenj se lahko izkaže kot pretirano omejujoča. Mlad ustvarjalec hoče razširjati svoje delo,...

24 komentarjev

Prvi osnutek prevoda slovenske Creative Commons licence ("GPL" za slike, besedila, glasbo)

Licenca, razumljiva vsakomur

Slo-Tech - Sodobno avtorsko pravo izrazito ščiti pravice avtorja, ki jih ima na avtorskem delu. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedilo, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati... Vsa upravičenja dobi avtor že s trenutkom ustvaritve avtorskega dela. Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, kot temeljni predpis, ki ureja avtorsko pravo pri nas, v zelo omejenih primerih dopušča vsebinske omejitve avtorjevih upravičenj (npr. citiranje).

Visoka...

13 komentarjev

Konec Motherboard Monitorja

MBM -

Alex Van Kaam, avtor vsem znanega odličnega programa za merjenje in opazovanje napetosti, temperatur in podobnih podatkov z osnovne plošče, se je odločil temu programu storiti konec. Prva verzija programa je izšla januarja 1998, sedaj pa se po sedmih letih razvoja program z različico 5.3.7.0 ukinja.

Avtor pravi, da so glavni razlogi za tako drastično odločitev sama industrija, ki je nerada dajala informacije o novih ploščah, pomanjkanje časa in navsezadnje tudi pomanjkanje motivacije, ki splahni po sedmih letih. Kljub ustavitvi razvoja, pa Alex Van Kaam pravi, da izvorne kode žal ne bo mogoče dobiti, ker bi s tem kršil preveč pogodb o varovanju podatkov (NDA). Program zaenkrat še ostaja na več mednarodnih strežnikih, tako da si ga prenesite, dokler še lahko.

Slava mu!

26 komentarjev

Lindows spet zlorablja

Slashdot - Potem ko je že kazalo, da se bo podjetje Lindows vsaj za nekaj časa rešilo bremena sodnega pregona, jim je zapretila nova nevarnost, ki je posledica njihove lastne malomarnosti. V predstavitvi svojega operacijskega sistema Linspire, prej znanega kot LindowsOS, so uporabili slikovni material avtorja z vzdevkom Klown, ki je svoje delo izdal pod licenco Creative Commons. Ker slednja brez predhodnega dovoljenja ne dovoljuje uporabe gradiva v komercialne namene, je Lindows naredil očitno napako. Podobnost je neizbežna.

17 komentarjev