»

AMD: DX11 leta 2009?

Slo-Tech - Če gre verjeti na spletni strani Hardspell.com objavljenemu AMD-jevemu roadmapu, bo le-ta leta 2009 predstavil tretjo generacijo procesorjev Opteron, poleg tega pa naj bi luč sveta zagledale tudi grafične kartice s podporo DX11, ki jo bodo poleg namiznih računalnikov omogočali tudi prenosni računalniki. Verjetno bo v tem primeru šlo tudi za novo generacijo grafičnih kartic z oznako R800.

Več o tem si preberite na Hardspell.com

94 komentarjev

Slike R600

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile slike prihajajočega ATI-jevega grafičnega jedra R600. Z njih je razvidno, da bo šlo za precej velik čip, ki ima poleg tega še nevsakdanjo namestitev jedra. Kot je znano, bo grafična kartica, temelječa na omenjenem grafičnem jedru, luč sveta zagledala predvidoma februarja prihodnje leto.

Več slik najdete na Hardspell.

31 komentarjev

Maja prihajajo prvi PPU-ji

Ageia PhysX

Slo-Tech - O PhysX-u, 1. fizikalno procesni enoti (PPU), je bilo pred časom veliko napisanega tudi na Slo-Tech-u. Ageia je oznanila, da bo PhysX proizvajalcem Asus in BFG kupcem na voljo začetku maja. Na PCI kartici bo PPU čipu družbo delalo 128 MB GDDR3 pomnilnika. Različica za sodobnejši PCIe bo na voljo kasneje.



Poleg tega je Ageia dobila konkurenco, saj sta pred kratkim Havok in nVidia predstavila možnost pospeševanja fizikalnih učinkov s pomočjo SLI tehnologije. V tem primeru eden izmed GPU-jev opravlja nalogo PPU-ja. Več o tem lahko preberete v nVidiinem sporočilu za javnost.

Več o prihajajočih PPU-jih si lahko preberete v izvorni novici na Daily Tech-u.

49 komentarjev

Fizika na grafičnih karticah

GameSpot - Na področju fizikalnih pogonov se nam očitno obeta prava pravcata vojna. Spomladi je podjetje Ageia, ki ima v lasti fizikalni pogon Novodex, predstavilo prvi čip, namenjen preračunavanju fizike v igrah (PPU) z imenom Physx, ki naj bi prišel v trgovine do konca leta. Seveda konkurenca tudi na tem področju ne počiva. Na GameSpotu so objavili intervju s podpredsednikom družbe Havok, ki izdeluje zelo popularen fizikalni pogon z istim imenom. Za novo različico Havok FX tako obljubljajo pospeševanje fizike s pomočjo novejših grafičnih kartic, ki podpirajo Shader Model 3.0 (trenutno GeForce serije 6,7 in novi Radeoni X1000). Precej očitno podporo uporabi GPU-jev za fiziko je izrazil ATI ob predstavitvi svoje nove družine Radeon-ov, NVIDIA pa zaenkrat še modro molči.

34 komentarjev

Nove slike PPU-ja

AGEIA PhysX, prve slike

Slo-Tech - O namenu in pomenu zelo zanimive in nekoliko skrivnostne fizikalne enote (PPU), ki jo podjetje Ageia razvija pod imenom PhysX, smo že poročali. Na strani Hardspell so se pojavile slike (ne sicer prve) ASUS-ove kartice, ki jo bomo, če bo žep dovolj globok, vgrajevali v naše mlinčke.

Kot je razvidno iz slik, kartica potrebuje dodatno napajanje, saj ji PCI utor očitno ne nudi dovolj energije. Predvsem upamo, da bo končni izdelek opremljen z, danes vse pogosteje uporabljenimi, heatpipe cevmi, kar bi omogočilo pasivno hlajenje PPU-ja. Slikan primerek kartice je opremljen z 128 MB Samsungovega RAM-a. Kartica naj bi bila končnim kupcem na voljo še letos.

Več slik je objavljenih na tem naslovu.

36 komentarjev

Nove podrobnosti o PhysX (PPU)

X-Bit Labs - O novem kosu silicija, poimenovanem PhysX , ki bo skrbel izključno za fizikalne učinke, najprej v igrah, kasneje pa še v aplikacijah, smo že poročali. Delitev zahtevnih nalog med centralnim (CPU) in grafičnim procesorjem (GPU) je jasna že dolgo, saj si brez sodobnih GPU-jev nikakor ne moremo predstavljati kakršnega koli delovanja iger. V AGEIA-i so prepričani da tako jasna delitev dela med komponentami velja tudi za fizikalne učinke: CPU igra vlogo dirigenta, GPU rendrira sliko in jo prikazuje, fizikalni procesor (PPU) pa skrbi za gibanje telesa, vode, obleke, interakcijo z okoljem in umetno inteligenco.

PhysX bo zgrajen v 0.13 mikronski tehnologiji in bo imel nezanemarljivih 125 milijonov tranzistorjev. Kartice, ki jih bo med prvimi ponudil ASUS, bodo...

56 komentarjev

PhysX - 1. fizikalno procesna enota (PPU)

SiOL - Podjetje Ageia napoveduje revolucijo na področju računalniških iger. Na njihovi spletni strani se je 8. marca 2005 pojavila napoved izdaje specializiranega čipa, ki bo skrbel izključno samo za fizikalne učinke v računalniških igrah.
Novi tip procesorja že ima svojo ustrezno kratico: poleg grafičnega (GPU) in centralnega (CPU) bo nosil oznako Physics Processing Unit (PPU)



Nova kategorija procesorjev obljublja enako revolucijo, ki so jo leta 1990, naredile prve 3D pospeševane grafične kartice. S prenosom fizikalnega računanja na novo enoto, bomo razbremenili računalniški procesor in tako bomo...

39 komentarjev

Moj PC je lahko tudi vžigalnik

System Cooling -

V naše mlinčke se dá vsekakor vgraditi marsikaj, če ne serijsko pa s pomočjo kakšne modifikacije, a vprašanje je, kje se konča meja uporabnosti. Na Systemcooling so si ogledali napravo imenovano Sunbeam Cigarette Lighter, ki počne natanko to, na kar namiguje njeno ime -- prižiga cigarete. Naprava se vgnezdi v vašo 5,25' režo, kjer domujejo tudi DVD pogoni in podobna šara. Priklopi se na molex konektor, gonilnikov pa kakopak ne potrebuje. Klik!

17 komentarjev