»

ATI R580 = X1900?

The inquirer - The Inquirer špekulira, da naj bi prihajaoči R580 popolnoma zamenjal R520 (X1800) serijo grafičnih kartic. Prišel naj bi v treh različnih verzijah, X1900XL, X1900XT ter X1900XT CrossFire edition (Master kartica, potrebna za pravilno delovanje CrossFire načina).

Špekulira se tudi, da XL verzije sploh ne bo, temveč bo njeno mesto zasedla X1900XT. Se sprašujete, kaj se je zgodilo s tremi verzijami kartice? Ne skrbite, X1900XT v tem primeru ne bo najhitrejša, temveč zaenkrat najpočasnejša kartica iz kraljeve družine, status najhitrejše pa bo uživala X1900XTX. X1900XTX CrossFire edition naj bi prav tako bila rahlo počasnejša od običajne verzije, za koliko pa se še ne ve. Demo kartice so uporabljale PCB All-In-Wonder kartic, torej bodo kasneje izšle še kartice z VIVO zmožnostmi. Na njih so počivali 1,26 ns GDDR3 moduli, enaki tistim na GeForce 7800GTX 512 MB karticah. Oglejte si izvorni novici na Inquirerju ter skopirana obnova na Neowinu.

R520 je v omejenih količinah komajda...

32 komentarjev

Test ATI grafičnih kartic družine X1000

Slashdot - ATI je splavil novo generacijo grafičnih kartic, ki bi naj konkurirale zadnji generaciji stvaritev s strani Nvidie. Tako so Hothardware vzeli pod drobnogled celotno novo družino grafikulj in jo temeljito pretestirali. Na začetku testa je možno najti tudi podroben opis vseh kartic, ki so na voljo.

V množici testov so ugotovili, da ATI še vedno nekoliko zaostaja za najhitrejšimi izdelki Nvidie, saj je ponekod celo GF6800 Ultra prehitel X1800 XL, obenem pa jih skrbi, če bodo nove grafične kartice na voljo v zadostnih količinah in seveda po dovolj ugodnih cenah. Očitno je ATI zgrešil pravi čas za predstavitev novih grafičnih kartic.

21 komentarjev

ATI predstavil novo generacijo grafičnih kartic - družino X1000

Slo-Tech - ATI je konec septembra na Ibizi, izbranim Evropskim novinarjem predstavil novo družino grafičnih procesorjev R5xx. Na presenečenje vseh je ATI z novo generacijo procesorjev opremil celotno družino grafičnih kartic od najcenejšega do najdražjega segmenta. Nova generacija procesorjev je izdelana v 90-nm procesu, pohvali pa se s popolnoma novo arhitekturo ter z uporabo naprednega pomnilniškega krmilnika...

Že v nekaj dneh (oz. tednih pri nas) bomo lahko na prodajnih policah ugledali X1300 in X1300 Pro, ki bosta presenetili z ugodno ceno in vsemi bonbončki - novimi tehnologijami kot je HDR... Malenkost dražje bodo X1600 in X1600 Pro, na vrhu cenovnega razreda pa se bosta nahajali X1800 XL in X1800 XT (ki je tudi najmočnejša in po testih prekaša Nvidia 7800 GTX).

Več podrobnosti vključno z rezultatom podrobnega testiranja, primerjave s konkurenco ter vpogled v zmogljivosti naveze novincev s CrossFire preberite v novemberski številki revije Moj Mikro, celotno poročilo z dogodka pa na...

12 komentarjev

Crossfire končno prispel

Slashdot - Medtem ko Nvidia kartice že kar nekaj časa v paru maličijo trikotnike, je ATI šele pripravil svojo različico tehnologije SLI - poimenovano Crossfire. Končno je ta rešitev očitno dovolj zrela, da jo lahko prepustijo trgu.

Tako so na Hexus.net pripravili podroben opis tehnologije, ki se skriva za imenom Crossfire in odgovorili na nekaj za končne uporabnike zanimivih vprašanj - kako Crossfire deluje, uporaba ter omejitve. Obenem so v ustrezno matično ploščo vtaknili dve X850 grafični kartici in rezultate primerjali s konkurenco iz strani Nvidie. Vsekakor priporočeno branje za vse navdušence nad novostmi s področja strojne opreme.

29 komentarjev

ATi X1k: 5. oktober (letos)

Slo-Tech - Po vseh mukah in težavah kanadskega podjetja, bo sodeč po števcu na ATi-jevi strani, 5. oktobra predstavljena celotna nova družina ATi-jevih GPU-jev: X1800, X1600 in X1300, ki naj bi bila kmalu za tem tudi dobavljiva končnim kupcem.

Skopo naj ponovimo, da gre za povsem novo arhitekturo GPU-ja, ki bo imel nov pomnilniški krmilnik, strojno podprt H.264, predvsem pa podporo zadnji verziji senčilnikom (SM 3.0). Jedro bo zagotovo izdelano v 90 nm tehnologiji (TMSC).

15 komentarjev

Prvi testi ATi-jeve nove družine X1800 kartic?

Hardware Analysis - Na strani Hardwareanalysis so objavili prve teste izredno težko pričakovanega novega rodu ATi-jevih kartic, zgrajenih okrog jedra s kodnim imenom R520. Test so izvedli na vseh popularnih igrah - D3, HL2, SC:CT in FC.

Vendar pa, uradne predstavitve še ni bilo (verjetno z razlogom). Tako je dvom o resničnosti rezultatov, predvsem pa o pravi zmogljivosti nove arhitekture, še posebej ob verjetno nedodelanih gonilnikih, upravičen.

Kakor koli, skrajni čas je, da ATi izda nove kartice. Le tako bo nVidia prisiljena spustiti ceno, sicer odličnim karticam, zgrajenih okrog G70. Prav tako bo morala ob ATi-jevi predstavitvi srednjega razreda GPU-jev, lačnim kupcem ponuditi odgovor (7600 GT ;?).

50 komentarjev

Spet nekaj novega o R520

Warp2Search - Informacije kar kapljajo in kapljajo tako da o čipu vemo vedno več. Na HKEPC so po besedah Warp2Search dobili nekaj primerkov tako-imenovanega ATI Radeon X1800, na katerem naj bi počival R520 GPU.

Najhitrejši model ATIjevega GPUja naj bi prišel v treh okusih, s 16imi, 24imi ter s 32imi cevovodi. Procesorjev s 32imi cevovodi je sicer v obstoju trenunto le kakih 10 preimerkov.

Sama kartica, torej po besedah HKEPC X1800, poseduje kar osupljive številke. jedro naj bi tiktakalo pri 650 megahertzih in več(!), spomin pa pri kar 1,4 gigahertcih (DDR, torej 700MHz). Sami čipi bodo 1,26ns GDDR3, torej naj bi bili zmožni tiktakati tudi pri okrog 800MHz (1600MHz DDR). Vprašanje, ki se...

11 komentarjev

R520 v tretji četrtini. Kdaj?

DigiTimes - Na DigiTimes je mogoče prebrati, da ATI svojim Tajvanskim partnerjem obljublja prve čipe iz R serije, kar pomeni R520, RV530, RV515 ter RV505, še v tem četrtletju. Kdaj bodo izdelane ter na prodajnih policah same kartice, ne ve še nihče.

Sami čipi se proizvajajo v 90nm procesu in sicer v TSMC ( Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). ATI je začel tudi z delom na R516 čipu, ki je namenjen karticam nižjega cenovnega razreda, ki pa bo za razliko od ostalih v proizvodnji pri UMC ( United Microelectronics Corporation) in ne TSMC, prav tako pa bo izdelan v 90nm procesu.

Večina tajvanskih proizvajalcev grafičnih kartic upa, da bodo z novimi čipi povišali svoje prihodke in tako nadomestili izgube iz začetka letošnjega leta.

16 komentarjev

R520 bo zamudil

Slo-Tech - Na HardTecs4U poročajo, da je ATi potrdil zamudo pri izdaji njihovega najnovejšega procesorja, ki ga zaenkrat poznamo pod kodnim imenom R520. Uradne izjave, kaj je vzrok zamude, ATi ni dal, domneva pa se, da je glavni krivec prehod na 90 nm proces izdelave jeder. Poleg tega tudi ni znano, kako dolgo bo potrebno čakati.

Nvidia v tem trenutku že ponuja GPU nove generacije, saj so bile kartice GeForce 7800 GTX dobavljive že z dnem uradne predstavitve.

Če je bilo pred leti, ko je izšel R300, poletje povsem v njegovem znamenju, bo tokrat očitno drugače. Tudi SLi sistemi so dobavljivi danes, CrossFire pa še ne.

27 komentarjev