»

Intel predstavil 975X

Tom's Hardware - Pri Intelu so predstavili novo vezno čipovje 975X, ki ima kot prvo Intelovo čipovje dve 8x Pci-express razširitveni mesti in bo kot tako neposredno konkuriralo ATI-jevim ter Nvidinim rešitvam. Razen tega čipovje ne ponuja nobene prave novosti glede na predhodnika 955X. Pri Tom's hardware so si kot ponavadi prvi izborili v test Gigabytovo ploščo s tem čipovjem, ki so jo primerjali s predhodnikom 955X, približno 2% boljše rezultate pa gre pripisati le dejstvu, da je bil FSB na testni plošči malenkost višji. Preizkusili so tudi dva X850 XT v Crossfire načinu, novice o podpori SLI pa so se zaenkrat izkazale za lažne. Vsekakor pa bi plošče s tem čipovjem v primeru podpore obema standardoma znale biti resen konkurent tako ATI-ju kot Nvidii, saj bi tistim, ki dejansko potrebujejo dve grafični kartici, ponujale večjo fleksibilnost od konkurentov, seveda le na Intel platformi. Več o tem...

19 komentarjev

Intel bo podprl CrossFire in SLI

DigiTimes - Intel za naslednje leto pripravlja novo vezno čipovje, s katerim bo ponudil podporo za SLI tehnologijo Nvidie in CrossFire tehnologijo podjetja ATI. Podprt bo PCIe x16 vmesnik, kar bo omogočalo izdelovalcem matičnih plošč uporabo dveh PCIe x8 rež za grafične kartice.
Vezno čipovje bo namenjeno zahtevnejšim uporabnikom, o čemer priča tudi cena, ki naj bi znašala 50$ za količine po 10.000 čipov. Izvirno novico si lahko ogledate tukaj.

3 komentarji

Intel napoveduje nove procesorje in vezna čipovja

The inquirer - Že 13. novembra naj bi dobili prva 65-nanometrska predstavnika, 672 in 662 (3,8 in 3,6GHZ, 2MB L2 predpomnilnika ter 800MHz sistemsko vodilo), stala pa naj bi nekaj čez 600 in 400 dolarjev. Vse to so priprave na leto 2006, ki bo prineslo veliko novosti, na primer pentium D 9xx serijo (950 - 920), ki bo v celoti narejena z uporabo 65 nanometerskega procesa, vsi procesorji pa bodo podpirali Vanderpool tehnologijo (uradno Virtualisation Technology oz. VT), ki omogoča uporabo in hkratno poganjanje dveh operacijskih sistemov.

Podobni enojedrniki, torej 65 nm Pentium 4 z VT, bodo na trg prišli v januarju 2006, označeni pa bodo tako kot zdaj, na koncu pa bo številka 1 (torej 6x1).

Do sprememb bo prišlo tudi na področju veznih čipovij, saj Intel svoje OEM partnerje že svari, da so celotne serije 925, 915 in 910 čipovij že zastarele. Tako so trenutna čipovja 955X, 945P (v zadnji četrtini leta mu pride delat družbo PL izvedba) ter 845G. V začetku leta 2006 dobimo še 965X ter 945GZ, v drugi...

7 komentarjev

Intel Developer Forum 2005

AnandTech - Te dni poteka v San Franciscu pod taktirko Intela IDF 2005 (Intel Developer Forum 2005). Šlo naj bi za enega najbolj zanimivih IDF-jev zadnjih petih let (vsaj tako pravi avtor članka na AnandTech), saj je Intel takoj presenetil z napovedjo prihajajočh novih arhitektur mikroprocesorjev imenovanih Woodcrest, Conroe in Merom, ki bodo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta.

Gre za 64-bitne procesorje, ki bodo izdelani v 65 nm tehnologiji. Samo Conroe naj bi imel 5-krat višje razmerje zmogljivost/Watt, pri čemer so se pri Intelu zelo potrudili, saj je že podatek, ki ga navaja Intel, da bodo letno uporabniki porabili milijardo dolarjev manj denarja (podatek velja pri 100 milijonih računalnikih) za elektriko, dovolj...

15 komentarjev

Intel se pripravlja na prehod na 45 nm

X-Bit Labs - Če gre verjetni sledeči novici, bo Intel v letu 2007 prešel na 45 nm tehnologijo izdelave procesorjev. Da ima podjetje resne namene, priča tudi podatek, da bodo v Arizoni zgradili nov obrat, imenovan Fab 32, ki bo že šesti te velikosti. Stroški so ocenjeni na 3 milijarde dolarjev.

Na približno 17000 kvadratnih metrih uporabnih površin, ki bodo predstavljale le petino celotnega obrata, naj bi bilo zaposlenih 1000 uslužbencev. Intel prav tako načrtuje razširitve kapacitet na Irskem in v Novi Mehiki. Več o tem tukaj.

13 komentarjev

Novi Intelovi namizni procesorji

The inquirer - Intel je svojim OEM partnerjem predstavil nov roadmap in tako opozoril na podrobnosti o procesorjih, ki bodo prišli na trg naslednje leto.

Tako je najavljena družina procesorjev s kodnim imenom Conroe, ki je napovedana za drugo polovico leta 2006 in bo nasledila procesorje s kodnim imenom Presler, ki se bodo po napovedih pojavili na trdu v prvi četrtini leta 2006. Presler družina procesorjev bo zgrajena v 65 nanometrski tehnologiji izdelave, uporabljala pa bo po 2Mb L2 predpomnilnika na jedro. Conroe procesorji pa bodo na voljo v izvedbah z 2x2Mb L2 predpomnilnika ali 2x4Mb L2 predpomnilnika. procesorji bodo označeni s številkami od 920 do 950. Za letos pa so najavljeni Pentium 4 procesorji, ki bodo nosili oznako 673, uporabljali 2Mb L2 predpomnilnika in pretikali tranzistorje pri taktu 3,8 GHz.

Intel je tudi potrdil prihod dvojedrnih Yonah procesorjev v prvi četrtini 2006, ki se bodo po njihovih besedah znašli v SFF sistemih in sistemih, namenjenih za multimedijsko rabo....

10 komentarjev

Nova čipovja še daleč

X-Bit Labs - Pred kakšnim mesecem se je precej špekuliralo o vseh novih igralcih na področju veznih čipovij, saj so svoje namere objavili pri Nvidii, ATIju in Micronu. Tudi napovedi o izzidu so takrat zvenele precej optimistično, toda realnost je drugačna. Nobeno od teh podjetij (ok, razen Microna...) se še ni ukvarjalo z načrtovanjem, izdelavo in dobavljanjem veznih čipovij, tako da je "zamuda" v bistvu kar upravičena. Namreč, kot trenutno kaže bomo prve matične plošče z Nvidiinim Crushom (DDR in SDR podpora, integrirani GeForce2 MX, SocketA) videli šele proti koncu leta, ATIjeve (DDR, integrirana RADEON grafika, Socket 370) in Micronove (že v NorthBridge integriranega 6/8MB L3 predpomnilnika, DDR podpora, SocketA) pa komaj naslednje leto. Kot vidite, je vse živčno čakanje odveč, tako da lahko na zgoraj omenjene možnosti za nekaj časa kar pozabite!

0 komentarjev