»

IBM in AMD se zbližujeta

Financial Times - Financial Times poroča o govoricah o tesnejšem sodelovanju med IBM-om in AMD-jem, pri tem pa ne izključujejo niti združitve obeh v prihodnosti. Tehnološko partnerstvo obeh podjetij ima že nekajletno tradicijo in prav zdaj dokončujeta skupen proizvodni obrat v Malti v zvezni državi New York v vrednosti 3,2 milijarde ameriških dolarjev. Formalno sodelovanje obeh bi v precejšnji meri koristilo AMD-ju, ki je že od sredine leta 2006 v rdečih številkah.

Več o tem si preberite na Financial Times.

22 komentarjev

Štirje formati na enem ploščku

Ars Technica - Bluray in HD-DVD že dolgo bijeta bitko za naziv standarda nove generacije, a stvari se premikajo zelo počasi. Vsak od obeh formatov ima določene prednosti in slabosti, ki preprečujejo popolno prevlado drugega, zato bi končni izid znal biti najslabši predvsem za kupce, saj bodo ti morali poskrbeti, da bo domača zabavna elektronika kompatibilna kar z obema. Zaskrbljeni pa so tudi proizvajalci diskov in avtorji (založbe), ki bodo na njih objavljali svoja dela.

Objava enega izdelka, na primer filma, v več različnih formatih bo dokaj draga, kot alternativna rešitev pa se ponujajo večslojni ploščki, ki imajo na vsakem sloju shranjen zapis drugačnega formata (o nečem podobnem smo že pisali). Tudi Ars Technica poroča o napredku na tem področju, trenutno najbolj zanimiva je patentirana ideja Warnerja, ki na enem ploščku združuje tako Bluray kot HD-DVD vsebine, teoretično pa bi lahko na obojestranski izdelek s podobno metodo zapisali podatke v kar štirih različnih formatih, pravijo.

9 komentarjev

Prvi HD in Blu-ray filmski naslovi so tu

Reuters - Konsenza ni. Vojna se nadaljuje. S tem, da je Microsoft že bolj agresivno nastopil v podpori Toshibinega HD-DVD-ja, kot smo že poročali v novici o prestopu HP-ja iz Blu-ray v oba tabora.

Danes sta 20th Century Fox in Sony pictures poslala na tržišče po nekaj deset naslovov v Blu-ray formatu, Time Warner v obeh. Kakšna je zaščita obeh novih medijev višje resolucije, še ne poročajo.

Glede na preteklost, ne nameravam pristopiti nobenemu od taborov. Počakajmo, da pride do multi-naprav oz. do zmagovalca. Bolj verjetno prvo. Potem je tu še druga ovira: svoboda uporabe kupljenih naprav in medijev, o katerih smo že poročali.

21 komentarjev

Vista ne bo podpirala starih DVD pogonov

The inquirer - Preden poklikate svojo najljubšo trgovino z računalniško opremo, naj vas pomirim. Beseda starejši se nanaša na DVD pogone, ki so bili izdelani pred več kot šestimi leti.

Kot poroča Inquirer, je Microsoft oznanil, da prihajajoči operacijski sistem Vista ne po podpiral DVD pogonov, izdelanih pred letom 2000. Po besedah razvijalcev pri Microsoftu, naj bi bil razlog v regijski zaščiti, ki nima ustrezne programske podpore ali pa je ta slabo napisana. Kot pravijo uradni viri, odločitev naj ne bi imela za uporabnike večjih posledic, saj je povprečna starost enot okoli tri leta, kasneje pa pride do tehnične zastarelosti ali okvar.

Tokrat se z njihovo odločitvijo strinjam...

86 komentarjev

Microsoft in Intel podprla HD DVD standard

Slashdot - Že dolgo traja bitka za prevlado kralja naslednje generacije DVD-jev med Toshibinim HD DVD ter Sony-evim Blu-ray standardom, danes pa se je tehtnica prevesila na Toshibino stran. Dva izmed največjih velikanov v računalniški industriji, Microsoft in Intel, ki bosta pri dokončnem rezultatu bitke vsekakor odigrala pomembno vlogo, sta se namreč odločila, da bosta zaradi boljše združljivosti s trenutno obstoječo DVD tehnologijo in zarad večje enostavnosti za končne uporabnike, podprla Toshibin HD DVD standard. Vendar modri disk še ni mrtev - Sony ima na svoji strani še vedno Samsung in Panasonic, da ne omenjamo nekaterih velikih filmskih studijev.

13 komentarjev

HD-DVD ter BluRay podpora v eni sami enoti?

Design Technica - Tokrat se je izkazal Samsung. Choi Gee-sung je namreč za Financial Times Deutschland povedal, da načrtujejo prav takšno enoto. Izdelava same enote bo kar zahtevna, pričakujemo pa jo lahko naslednje leto, sicer bodo kupci preveč zmedeni ob poplavi različnih formatov.

Choi Gee-sund je dejal še da podpirajo enotni format, a zaradi nedavnih dogodkov to izgleda malo verjetno. Tako se bodo potrudili z združitvijo obeh v enem pogonu. Samsung sicer podpira Sony-jev BluRay standard, ki podpira več funkcij, a je tudi dražji za proizvodnjo.

Sam pogon, če bo sploh obstajal, bo verjetno kar drag, saj bodo že samo licence pobrale velik odstotek cene, a ima potencial postati uspešen, sploh če se bo razdivjala huda bitka na področju naslednje generacije optičnih medijev in pogonov.

2 komentarja

HD-DVD zamuja

Yahoo News - Ravno pred kratkim smo omenjali, da je tudi Pioneer predstavil prvi BluRay pogon. Standardov največji tekmec, HD-DVD pa bo po besedah Toshibe rahlo zamudil, trenutno je napovedan izid po novoletnih počitnicah.

Sprva je bil načrt da bodo mediji, naprave in velika zbirka filmov izšli še pred novim letom, toda po besedah Toshibe sedaj raziskujejo, kdaj bi bil najugodnejši čas za izdajo novega formata. Izid na Japonskem bo ostal nespremenjen, do sprememb prihaja le v ZDA.

Podpora HD-DVD izgleda slaba, saj ga podpira predvsem Toshiba (torej tudi Nec in Sanyo), v Hollywoodu pa HD-DVD zagovarjajo trije studii, ki so dejali, da bo do izida pripravljenih 89 filmov. Vedno več filmskih studiev se odloča za BluRay, saj je le-ta oborožen z vsemi mogočimi proti-piratskimi zaščitami. Zamuda HD-DVD je tolej le voda na mlin BluRay-u, ki očitno počasi, a vztrajno zmaguje to bitko.

Še izvorna novica.

25 komentarjev

Se vojna na fronti BluRay vs. HD DVD šele začenja?

Slo-Tech - Očitno se je v začetku tega tedna začelo premikati na bolje tudi za HD DVD standard, kajti kar štirje večji filmski studiji so podprli standard Toshibe, ki je bil ustvarjen kot naslednik standarda DVD. Paramount, NBC Universal, Warner Bros. and New Line Cinema so s tem podvigom zadali resen udarec Sonyevemu BluRay (za katerega je kazalo da bo iz bitke odkorakal kot zmagovalec). V skupini podpornikov standarda BluRay je sicer veliko podjetji iz področja zabavne elektronike, vendar je med njimi samo en filmski studij in še ta Sonyev - Columbia TriStar Group.

Veliko vprašanje je, če lahko BluRay-u kot standardu sploh uspe brez podpore velikih filmskih studijev - BluRay predvajalnik namreč ni vreden veliko, če ne vrti filmov. Je pa res, da bitka še ni izgubljena, Sony pravkar kupuje studio MGM, poleg tega Walt Disney in 20th Century Fox še nista stopila na nobeno stran.

Očitno je da bo boj še dolg, uporabniki pa lahko samo upamo da ne bomo spet potegnili krajše, tako kot že v...

25 komentarjev