»

VIA: nič več veznih naborov za namizne računalnike?

OC Workbench - Na spletu so se pojavile govorice, da utegne VIA prenehati z izdelovanjem veznih naborov za namizne računalnike. Proizvajalec znanih veznih naborov, kot so KT266 , KT400A in K8T800 naj bi napovedane nove vezne nabore že umaknili iz svojega roadmap-a. Če se bodo govorice izkazale za resnične, bomo pri nakupu matičnih plošč lahko izbirali le še med AMD-jevimi, Intelovimi, nVidiinimi in SiS-ovimi veznimi nabori.

Izvorna novica na OC Workbench.

37 komentarjev

VIA predstavila procesor C7-D

Slo-Tech - VIA je predstavila procesor C7-D, s frekvenco 1,8 GHz in največjo porabo vsega 20 W. Procesor temelji na nov arhitekturi CoolStream, njegovo jedro pa nosi kodno ime Esther. Premore 128 kB drugonivojskega predpomnilnika in podpira ukaze SSE2 in SSE3, velikost procesorja pa znaša 21 x 21 milimetrov, kar skupaj z majhno porabo omogoča uporabo neslišnega pasivnega hlajenja. Procesor je na voljo v 1,5 GHz in v 1,8 GHZ različici in zaradi majhne porabe energije ga je proizvajalec razglasil za procesor brez ogljika (Carbon Free Processor), saj naj bi zaradi manjše porabe električne energije bile potrebe po le-tej nižje, s čemer bi se naj zmanjšale tudi emisije ogljikovih derivatov (predvsem ogljikovega dioksida).

Več o novem procesorju si preberite na strani proizvajalca.

13 komentarjev

VIA P4M800 Pro

The Register - Via je pričela z razpošiljanjem novega veznega čipovja za cenejše rešitve v navezi z Intelovimi procesorji, poimenovanega P4M800 Pro.

Novo vezno čipovje podpira DDR2, hitrosti FSB do 1066 Mhz, vsebuje grafično jedro S3 Unicrome Pro s podporo HDTV ter SDTV, DVI in VGA izhodim, na voljo pa je tudi podpora za zunanje AGP vodilo.
Južni mostiček sliši na ime VT8237R+ in podpira Via Vinyl Audio 5.1, do štiri IDE naprave in dva S-ATA priključka. Poleg tega ima integriran še 10/100 Mbps mrežni vmesnik in lahko upravlja z do osmimi USB 2.0 napravami.

1 komentar

VIA opozarja na nezdružljivost

The inquirer - Težave z združljivostjo imajo starejši južni mosti (southbridgi) tega podjetja, ki ne prenašajo trdih diskov SATA-II, na kar je VIA svoje stranke tudi opozorila.

Vprašljivi so južni mostički VT8237, VT8237R, VT6420 in VT6421L, ki niso združljivi z novim standardom. Tako trdi disk SATA-II priključen na ploščo s tem čipom ne bo deloval. VIA pripravlja novo rešitev, VT8237R Plus, ki bo rešila težave z združljivostjo. Če kupujete nov trdi disk, ki podpira SATA-II, raje preverite združljivost, v kolikor si lastite ploščo z VIA naborom veznih čipov. Trdi disk namreč ne bo prepoznan.

Hiter pogled na VIA domačo stran nam pove, da so vse novejše plošče opremljene z modelom južnega mostička VT8237R, kar zagotovo ne bo dobro vplivalo na ugled podjetja.

29 komentarjev

VIA s 64 biti

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so uradno najavili svoj prvi x86-64 procesor, ki se zazdaj imenuje še Isaiah, s katerim se želi VIA postavili ob bok AMD-ju in Intelu na področju 64-bitnih procesorjev. Isaiah bo imel vgrajeno PadLock tehnologijo, vrsto multimedijskih izboljšav, povečan predpomnilnik in celo tehnologijo, podobno Intelovem HyperThreadingu, so dejali v Vii. Razkrili niso nobenih oprijemljivejših podatkov, so pa zatrdili, da bo procesorjeva poraba električne energije in posledično tudi gretje zelo nizko. Pričakujemo ga lahko leta 2006. Več o tem.

5 komentarjev

ATI Radeon Xpress

The Register - ATI je podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih čipih, obenem pa izdeluje tudi vezna čipovja. Tako so napovedali svoje prvo vezno čipovje s podporo PCI Express za naslednji mesec in mu nadeli ime Radeon Xpress. Nov ATIjev izdelek bo najprej na voljo za AMD Athlon 64, in sicer v dveh različicah - 200G in 200P, znana tudi kot RS480 in RX480. Vezno čipovje z imenom 200G bo vsebovalo integrirano grafično jedro RV370, okoli katerega sta zgrajena tudi Radeon X600 ter X300, medtem ko bo 200P verzija brez vgrajenega grafičnega jedra.

Vezna čipovja za Intelove procesorje pa se imenujejo RC400 in RS400, od katerih bo imela RC400 verzija prav tako vgrajeno grafično jedro RV370. Izdelek naj bi bil na voljo novembra, medtem ko bodo vezna čipovja za AMD na voljo oktobra. Več o novostih si lahko preberete na tej hiperpovezavici.

12 komentarjev

VIA s kakovostnim zvokom v prenosnikih

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so predstavili nov avdio krmilnik VIA Vinyl Envy24MT za prenosnike, "katerih uporabniki zahtevajo brezkompromisen zvok". Novi krmilnik bo nadomestil trenutno uveljavljen AC'97, podpiral pa bo 24-biten/192 kHz HiFi zvok, analogne in digitalne stereo vhode in izhode ter dva priključka MIDI. Ker je krmilnik namenjen predvsem prenosnim računalnikom, bo največkrat integriran na ploščo, moč pa ga bo dobiti kot kartico mini-PCI ali PCMCIA. Klik!

3 komentarji