»

Plačaj-kolikor-hočeš tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Po vzoru nekaterih tujih založb, ki so na spletu pričele s konceptom plačaj-kolikor-hočeš (ang. pay what you want), je podoben pristop tokrat izbrala tudi slovenska založba.

Gre za založbo Štrancar.com, kjer so se na ta način odločili ponuditi knjigo iPRIROČNIK (Leopard izdaja, Osnove Mac OS X). Knjiga je na voljo v PDF formatu.

Založba tako kupcem ponuja možnost, da knjigo prenesejo s spletna, nato pa se sami odločijo, koliko bodo za knjigo plačali.

Vsekakor zanimiv in v Sloveniji svež pristop, zanimivo bo tudi videti kako uspešna bo sploh taka prodaja. Bo morda v prihodnosti temu zgledu sledil še kdo v Sloveniji?

99 komentarjev

Yahoojeva knjižnica

Monitor - Yahoo in Univerza v Kaliforniji sta še z nekaterimi podjetji (Adobe, HP Labs, Evropski arhiv, ...) ustanovila Open Content Alliance (OCA), v okviru katerega se bodo digitalizirale knjige ter ostale knjižnjični materiali. Zavezništvo so sklenili zaradi storitve google.print, ki je doživela veliko številko kritik zaradi kršenja avtorskih pravic.

Bistvena razlika med to storitvijo in delom OCA je torej v tem, da bo slednji ponudil le vsebine, ki so v skupni lasti ter tiste, ki mu jih bodo podarili avtorji materiala. Če vas zadeva zanima, lahko več izveste iz izvorne novice.

5 komentarjev

Google Wi-FI v San Franciscu

Wi-Fi Networks - Google se je odločil pokriti celoten San Francisco z brezplačno brezžično mrežo. Google načrtuje, da bo vse stroške pokril s pomočjo oglasov. Že sedaj vsi subtilni oglasi, ki jih je moč opaziti na mnogih straneh, ne stanejo enako. Večkrat ko se nek oglas pojavi na katerikoli strani, dražji je. Tako najdražji lahko dosežejo tudi 60$ na klik.

Ocenjeni stroški pokrivanja San Francisca bodo znašali od 5 pa vse do 8 milijonov dolarjev. Toda v primerjavi s Filadelfijo, bo San Francisco še poceni. Google za San Francisco namreč načrtuje hitrosti do 300 kilobitov na sekundo. V Filadelfiji se bodo zadovoljili le z megabitom. Problem se pojavi tudi v velikosti Filadelfije, saj ima približno dvakrat več prebivalcev kot San Francisco (1,5 milijona proti približno 750.000 v San Franciscu), po vrhu vsega pa je mesto kar trikrat večje kot San Francisco.

Še novica na Wi-Fi Networks ter Anandtechu.

Ali vedno večja prodaja prenosnikov pomeni še več takšnih omrežij? Vem, da se bi bil sam zelo...

15 komentarjev

Googlov sedmi rojstni dan

Slashdot - Prav na današnji dan pred sedmimi leti je danes najpopularnejši iskalnik (in še vse kaj drugega) začel svojo pot. Začeli so z nekaj računalniki, povezanimi v mrežo, ter osnovnim iskalnikom, danes pa je Google pomemben del vsakdanjika mnogih ljudi z nepogrešljivimi pripomočki, kot so Google Mail, Google Earth ter še mnogi drugi. Nekateri se sicer bojijo, da je to začetek monopola, toda za zdaj smo lahko zadovoljni. Vzpodbudno je tudi dejstvo, da je verjetno najuporabnejši pripomoček interneta za svoj sedmi rojstni dan dobil novo bazo internetnega iskanja, ki je kar tisočkrat večja od prvotne iz leta 1998.

/.

11 komentarjev

Google Print tudi za evropske založbe

InternetNews - Google že nekaj časa dela na projektu Google Print, čeprav je zadeva še trenutno pod beta verzijo. Če zadeve ne poznate, naj omenim, da je to iskanje po arhivu skeniranih knjig, katere si lahko na kratko ogledate in tudi online kupite.

Ampak naredili so korak naprej in sedaj jim lahko založbe iz nekaterih evropski držav (Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske in Španije) pošljejo knjige, katere bo Google poskeniral in dodal v iskalno bazo.

Kot pravi predstavnik Googla, želijo program ražširiti na vse velikosti založb in na več jezikov. Pravi tudi, da same založbe vidijo v tem dosti prednosti, predvsem pa mednarodno vidljivost njihovih knjig.

Trenutno so se zadeve malo zaustavile zaradi avtorski pravic, ampak nadaljevanje skeniranja sledi že čez dva meseca.

Več o novici na InternetNews.

9 komentarjev

Google izgublja delež na Kitajskem

Yahoo News - Po anketi kitajskega centra za internetne raziskave (China Internet Network Information Center) Google izgublja svoj delež v primerjavi s kitajskim iskalnikom Baidu. Oba skupaj zavzemata tri četrtine trga medtem ko imajo ostali večji konkurenti Yahoo, Sohu.com in Sina Corp vsak v rokah približno štiri odstotke

Anketo so izvedli v različnih kitajskih regijah in čeprav se Googlov kos pogače marsikje razlikuje, je povsod manjši od Baidujevega, ki trdno drži svoj približno 45-odstotni delež.

12 komentarjev

Google Talk

Google - Tako, sedaj je tudi Google predstavil svoj program za spletno klepetanje, imenovan Google talk. Program omogoča poleg tekstovnega komuniciranje tudi pogovarjanje preko mikrofona in slušalk.

Posebnost Google Talk pa je, da zanj potrebujemo Gmail račun. Tako program ne podpira konkurenčnih protokolov, kot npr. MSN, yahoo, icq...

Čemu imam naenkrat občutek, kot da mi teče po hrbtu topla voda...[>:D]

108 komentarjev

Google Earth

CNet - Google spet preseneča. Tokrat z aplikacijo Google Earth, ki združuje satelitske posnetke Zemlje, zemljevide in seveda moč Googlovega iskalnika v karseda privlačni vizualizaciji geografskih informacij našega planeta.

Program ( ki ni nezahteven do mašince) si namestimo na svoj PC, podatke pa pridobiva prek internetne povezave. Izbiramo lahko med tremi različicami: brezplačno, tako za $20 letno ali $400 letno. Od našega prispevka je odvisna ločljivost slike, podpora za uvoz podatkov prek GPS-a ali preglednic, itd.

Po nekaterih virih so dolpoteg aplikacije na Google-u že ustavili.

Zelo dosegljiv pripomoček za učenje geografije in še vse kaj drugega...

72 komentarjev

Google proti Booble

Je Booble res "nedolžen"?

InternetNews - Po iskalniku Google smo 20. januarja 2004 dobili še (hm, nekoliko bolj specializirani) iskalnik Booble, ki je po besedah avtorjev "iskalnik za odrasle". Ker pa ima Booble precej podobnosti z Googlom (ime, logotip in gumb "I'm Feeling Lucky", ki se pri Booblu imenuje podobno), se je Google odločil od svojega konkuerenta zahtevati umik.

Kljub temu, da Booblovci pravijo, da gre samo za parodijo, pa Google kot kaže nima takšnega smisla za humor in se v skrajnem primeru namerava poslužiti sodišča. Klik!

14 komentarjev