»

Creative kupil Sensauro

Tech Report - Verjetno ste že slišali za Sensauro - podjetje, ki je bilo vir 3D zvočnih učinkov za skoraj vsa podjetja z lastnimi zvočnimi karticami - razen za Creative. Pri Sensauri so (oziroma bolje, so bila) torej v igri velika in zveneča imena kot so Guillemot/Hercules, VideoLogic, M-Audio, Audiotrak, Voyetra Turtle Beach, Terratec, ESS, Cirrus Crystal Logic, Analog Devices, C-Media, NVIDIA, Realtek, Yamaha, in VIA Technologies, torej skoraj vse česar Creative še ni imel pod "oblastjo". Sensaura je za ta podjetja razvijala gonilnike, da so njihove zvočne kartice podpirale DirectSound3D in EAX.

Se še spominjate Aureala, ki je imela veličasten algoritem za "prostorski" zvok s samo dvema zvočnikoma (sam sem še vedno lastnik ene izmed odličnih A3D kartic)? No, pred kakšnimi tremi leti ga je Creative kupil za lepih 28 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je bila Sensaura kupljena za "ušivih" 6,4 milijona. Kaj se dogaja ne vem, vem pa da po izjavah The Tech Reporta vsi igralci molčijo, izginila...

1 komentar

Hercules noče ATIja

3D Chipset - Prihajajoči Radeon II se bo, kot že veste, prodajal tudi prostim proizvajalce grafičnih kartic (ala Hercules, Winfast, ASUS,...). V nekem pogovoru je Shauna Hardy (Herculesova PR predstavnica) povedala, da Hercules (še) ne namerava odkupiti ATI-jevih čipov.
Herculesu očitno zadostujejo STM-jevi (Kyro in Kyro II) in Nvidiini (vse drugo). To, da Hercules trenutno ne namerava izdelovati Radeon II grafičnih še ne pomeni, da jih nikoli ne bo. Mogoče se je odločil, da bo tokrat on tisti, ki bo drugim pustil orati ledino (če se še spomnite, je bil Hercules edini veliki proizvajalec, ki se je odločil prodajati Kyro II kartice). Vseeno pa je velik udarec za promocijo Radeona II, da največji izdelovalec grafičnih kartic ne namerava izdelovati njegove ponudbe. No ja, bomo videli...

3 komentarji

GeForce3 z 128MB pomnilnika

NvNews - Hercules resno razmišlja, da bi naredil kartico na Nvidia GeForce3 čipu, z 128MB pomnilnika. Seveda stvar še ni odločena, ker Hercules ve, da bo zelo malo kupcev bilo pripravljenih odšteti tako veliko denarja za grafično kartico. Kupci, kot smo mi, odpademo že v prvem krogu. Ostanejo torej še profesionalci, ki pa že imajo Quadro2 kartico povsem v te namene. Komu bi torej Hercules kartico sploh lahko prodal?
No, v vsakem primeru bi bilo zabavno videti par testov te mrcine, če bo kdaj sploh izšla. Zdi se mi, da bi premagala Kyro II.

Ura je 13.45 in pravkar sem tukaj ugotovil, da bo Hercules zagotovo začel s proizvodnjo 128MB GeForce3-ja nekje v sredini maja. Jaome .

6 komentarjev

Cene GeForce3 še vedno padajo

Reactor Critical - Izgleda, da bodo GeForce3 kartice ob pričetku prodaje stale res "samo" $400. NVChips-FR pravi, da bo Hercules spustil ceno svojega 3D Propheta III na $470. Kot že vemo so cene v Francij malo višje kot v drugih državah, tako da lahko pričakujemo, da bodo drugje stale $50-$100 manj! No, vsekakor lepa novica, saj je $400 že normalna cena za najnovejšo grafično kartico na tržišču.

6 komentarjev

Hercules-ov odgovor Nvidi-i

3DGPU - Se spomnite luni-jeve novice o tem, kako Nvidi-a razpošilja okoli .pdf datoteko v kateri blati vse Kyro/Kyro II proizvode? Se? Dobro.
Danes je proizvajalec Kyro/Kyro II kartic, Hercules, odgovoril Nvidi-i. Njegov odgovor? Prav je, da jih je strah. Prophet 4500 bo super kartica!
Zdi se mi, da to stvari precej zakomplicira. Hercules je namreč proizvajalec zelo dobrega slovesa, ki izdeluje oboje, Kyro in GeForce kartice. S tem, ko Nvidi-a blati Kyro-ta, zmanjšuje Hercules-ovo prodajo. Na tržišču je namreč veliko proizvajalcev GeForce kartic in malo proizvajalcev Kyro kartic. Če se kupec odloči, da ne bo kupil Kyra, lahko kupi GeForce. Samo ne nujno od Hercules-a! Kako bo to vplivalo na odnose med Nvidi-o in Herculesom, ne vem, lahko pa samo ugibam.

2 komentarja

Cena GeForce 3 padla

NVchips - Ker že pišem o vsem, čemur cena pada, naj Vas opozorim še na novico na NCchips o padanju cene ELSA GeForce 3 kartice. Stran je sicer v francoščini, ampak nekaj pa se le da razbrati. Za kaj torej gre? ELSA je sporočila, da bo kartico prodajala za okoli $400 in ne $500, kot je bilo na začetku mišljeno. To torej potrjuje napovedi, da bodo GeForce 3 kartice stale manj ob prihodu v trgovine, kot je bilo na začetku načrtovano. Obenem pa Nvidia še vedno ne pusti GeForce 3 prodaje, ker, kot pravijo, še nimajo pripravljenih ustreznih driverjev, ki bi podpirali vse funkcije te kartice. Kljub temu, da se je kartica zdaj pocenila za okoli $100, je še vedno ZELO draga! Sploh, če bo Kyro II res izpolnil pričakovanja.

6 komentarjev

CeBIT 2001

Guru 3D - Na Guru3Dju so se napotili na CeBIT, se tam pogovarjali z raznimi predstavniki podjetij, posneli slike prihajajočih komponent in jih objavili na internetu. Vsega vam ne bom razlagal, ker je materiala res veliko. Posebne omembe je vredna Asusova Geforce 3 kartica, V8200, ki izgleda res dobro. Na njej je hudo velik hladilnik zlate barve. Naslednja zanimiva kartica, sicer ne po izgledu, je bila VideoLogicova Kyro II kartica, ki bo za relativno majhen denar ponujala veliko. VideoLogic je imel na sejmu raztavljene še dts zvočnike in ostalo multimedijsko periferijo. Naslenje podjetje je bilo Hercules s svojim Prophetom III, ki izgleda zelo dobro. Je pri njih že standardno modre barve in ima ubitačno lepe modre hladilnike. (Wanna have it!!!) Novost sta tudi Herculesovi kartici, ki temeljita na Kyru II. Razveseljivo je, da je ena od njih narejena za PCI vodilo. Naslednja zanimivost tega podjetja so LCD zasloni in zadnja Herculesova novost, zvočna kartica Fotissimo II, ki ima (sklepam iz...

1 komentar

Kako testirati grafikulje?

G3D - Na raznih forumih ljudje zelo velikokrat sprašujejo kako se izmeri FPSje (slike na sekundo) v Quakeu ali pa kje drugje. Pri G3Dju so se tega problema lotili in napisali, za začetnike, zelo informativen člančič o tem, kako izmeriti hitrost grafične. Opisali so postopek v 3D Marku 2000 in pa v nekaterih igrah. Za tiste, ki tega, kako se to naredi ne veste, je ogled skoraj obvezen.

0 komentarjev