»

Lenovo tudi z AMD-ji

CNet - Prenosniki podjetja Lenovo so bili dolgo časa Intelov ekskluzivni klub, kamor konkurenčni proizvajalci procesorjev niso imeli vstopa. Časi se spreminjajo in Lenovo je napovedal, da bodo v dveh prihajajočih modelih prenosnikov ThinkPad na voljo tudi AMD-jevi procesorji. Gre za ThinkPad X100e in 13-palčno verzijo novega ThinkPad Edge, ki bosta imela AMD-jeve procesorje Athlon Neo (v eno- ali dvojedrni inačici) ali dvojedrne Turione. Večja brata, 14- in 15-palčni ThinkPad Edge, bosta še vedno uporabljala le Intelove čipe. Več o tem.

1 komentar

Intel pokazal 48-jedrnik

Rezina z več 48-jedrniki

CNet - Intel je včeraj zvečer pokazal nov dizajn procesorjev, ki vključuje 48-jedrne procesorje. Zadevščina s kodnim imenom Bangalore se za zdaj uradno imenuje Single-chip Cloud Computer (SCC) in je naslednik projekta Tera-scale iz let 2006 in 2007, ko so razmišljali, kako na eno rezino stlačiti 80 jeder. SCC je precej bolj domišljen in združljiv z naborom ukazov x86. Posamezno jedro ni najbolj zmogljiv primerek na svetu, je pa skupek še vedno pošastno zmožen. Gre za spoj 24 dvojedrnih modulov,...

11 komentarjev

Novi Thinkpadi s kriptiranimi diski

InternetNews -

Podjetje Lenovo se je glede na občutljivo naravo podatkov določenega deleža njihovih strank odločilo, da bodo izdali serijo svojih ThinkPad prenosnikov, ki bodo imeli podatke na disku zakriptirane.

Za kriptiranje podatkov shranjenih na disku uporabljajo Ultimacov SafeGuard Easy 4.30. Dostop do teh podatkov dobi uporabnik komaj po tistem, ko se prenosniku predstavi s pomočjo prstnega odtisa. Prijava se zgodi še pred začetkom zaganjanja operacijskega sistema, kar bi naj preprečilo morebitno "pohekanje" podatkov.

Pri Lenovo trdijo, da do datotek ni mogoče dostopiti niti, če je disk odstranjen iz prenosnika in priključen na drugi sistem.

Podrobneje na InternetNews.

15 komentarjev

Novi varčni dual core Intli...

Slo-Tech - Intel bo predstavil različico Yonah jedra (65 nm), ki bo tekel na 1.2 Ghz, na 533 MHz FSB, in imel 2 MB L2 predpomnilnika, pri največji porabi samo 9 W! Procesor se bo prodajal pod imenom Intel Core Duo U2500.

Intel je že imel čipe, ki so imeli power envelope 10W, vendar je šlo za enojedrne modele. U2500 je predviden za montažo neposredno na tiskanino (torej brez podnožja) in je namenjen uporabi v prenosnih tabličih računalnikih, UMPC-jih in Ethernet stikalih. Čip naj bi bil dobavljiv takoj.

Tudi "Merom" (65 nm) modeli naj bi imeli svojo nizkonapetostno različico, od Yonaha pa naj bi ga ločilo tudi bolj robustno upravljanje porabe posameznih sklopov. Splavitev Meroma je predvidena za avgust, nizkonapetostna različica pa verjetno nekaj mesecev pozneje...

Končno nekaj pametnega v rangu majhnih strojev! Sem se že naveličal VIA-inega skrivanja datasheetov in nabijanja cen za trapaste EPIA plošče, ko da so sedmo svetovno čudo!

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

Informacije o dvojedrnem Turionu 64

Laptop Logic - Kljub temu, da AMD načrtuje predstavitev dvojedrnega procesorja za prenosne računalnike šele julija, se je na spletni strani LaptopLogic.com pojavil screenshot, ki je prikazoval podatke o delovanju dvojedrnega Turiona 64. Žal so sliko kasneje odstranili in se opravičili za njeno objavo. Kljub temu pa je v javnost pricurljalo nekaj informacij o karakteristikah dvojedrnega Turiona.

Jedri tiktakata s frekvenco 1,8 GHz pri napetosti le 1,075 V ( pri enojedrnih Turionih 64 je ta vrednost 1,35 V (serija MT) oziroma 1,45 V (serija ML)). Pri znižani frekvenci (varčni način) 800 MHz, se nov dvojedrnik napaja z 0,9 V, kar je za 0,1 V manj kot današnji Turioni 64 (1,0 V). Vodilo HyperTransport deluje s frekvenco 800 MHz, enako kot pri dosedanjih Turionih 64.

Izvorna novica na LaptopLogic.com
Novica na Hartware.net.

23 komentarjev

Bitka mobilnih procesorjev

Tech Report - Pred že kar nekaj časa se je AMD odločil, da bo tudi na trgu mobilnih procesorjev poskušal odščipniti tekmecu Intelu kak kos pogače in tako se je pojavil na A64 temelječi Turion procesor za prenosnike. Seveda se je ob tem pojavlja vprašanje primerjave z Intel rešitvami - na spletni strani Tech Report so tako pripravili obširen test konkurenčnih procesorjev.

Tako so skozi kopico testov spustili Intel Pentium M 760 procesor, ki deluje pri taktu 2.0 GHz, takt sistemskega vodila znaša 533 MHz, ponaša se pa tudi z velikim drugonivojskim predpomnilnikom - kar 2MB. Na drugi strani deluje Turion ML-44 pri 2.4 GHz, za komunikacijo s pomnilnikom skrbi vgrajen pomnilniški krmilnik, procesor se ponaša z 1MB L2 predpomnilnika. Kako sta se torej tekmeca odrezala?

...

14 komentarjev

Najmočnejši socket939 procesor

AMD Athlon 64 FX-60

AMD - AMD je danes spustil v prodajo svojo najnovejšo pošast, dvojedrni procesor AMD Athlon 64 FX-60, katere jedri tiktakata na 2.60GHz, vsakemu jedru pa je dodeljeno 1 MB L2 predpomnilnika. Po podatkih AMD-ja gre za njihov zadnji procesor za podnožje (socket 939, vsi prihajajoči procesorji bodo izdelani za novo platformo AM2. Zanj hočejo ''skromnih'' 1.031 ameriških zelencev.



Ob predstavitvi so se na spletu pojavili že prvi testi in primerjave nove AMD-jeve zverine:

AnandTech
X-bit labs
Hexus.net
PCPerspective
Hot Hardware
AMDZone
T-Break

Vse skupaj bi lahko bilo še bolj pompozno, če AMD splavitve novega procesorja ne bi držal v taki tajnosti, da je na predstavitev prišla le...

54 komentarjev

Prvi test Yonah procesorja

AnandTech - Na Anandtechu so si procesor iz naslova lastili že kak mesec, a zanj niso imeli primerne matične plošče. Yonah namreč uporablja drugačno podnožje kot njegov predhodnik, število nožic sicer ostaja enako, a se je spremenil razpored le-teh (oz. ene od njih). Krivec za novost je zahteva po novem veznem čipovju, ki bo pravzaprav enako seriji 945, le da bo imelo vgrajeno grafično kartico (torej 945G v mobile izvedenki).


Nekateri so predvidevali, da bo Yonah enak Pentiumu D, ki je pravzaprav zlepljen skupaj iz dveh Prescott jeder, a to ne drži. Yonah ima še vedno le 2 MB...

81 komentarjev

IBM ThinkPad serije Z

Slashdot - IBM oz. Lenovo, ki je prevzel IBMov oddelek računalnikov bo, na trg poslal novo serijo ThinkPad prenosnikov, imenovano Z. Včasih ste lahko ThinkPad prenosnike dobili v katerikoli barvi, če je bila le črna. Zdaj pa se to spreminja, saj se s serijo Z vpeljuje nova izvedenka, brušen titan.

Namenjena predvsem uporabnikom, ki hočejo imeti en sam računalnik tako za delo kot za domačo uporabo. Posledično bodo imeli prenosniki širokozaslonski LCD, ki bo omogočal gledanje DVD filmov in predvajanje predstavitev.

Odločitev ponujanja nove barve je tvegana, saj so uporabniki skorajda zaljubljeni v črno. Dejstvo, da je IBM v letu 1999 ponudil barvne pokrove oz. preobleke za pičlih 30 dolarjev, ki pa se niso in niso hotele uveljaviti, to samo potrjuje. Navsezadnje je bil črn IBM prenosnik razstavljen v New Yorškem Muzeju moderne umetnosti.

Še izvorni novici.

18 komentarjev

Tudi AMD z dvoglavimi mobilniki

DarkVision Hardware - Svet vedno bolj in bolj drvi v večjedrnost. Tako je tudi AMD napovedal dvojedrne Turione, ki naj bi izšli v začetku leta 2006, torej v istem obdobju kot Yonah, Intelov dvojedrni mobilni procesor.

Za dvojedrne Turione so pri AMDju naredili še eno podnožje, imenovano S1, ki pa ima 'le' 638 nogic. Dvojedrni Turioni bodo tudi prvi AMDjevi procesorji z 'Pacifica Virtualization Technology', tehnologijo, ki omogoča poganjanje večih operacijskih sistemov na enem procesorju.

AMD verjame, da bo z novimi procesorji lahko konkuriral Centrino tehnologiji, načrti za prihodnost pa so po njihovih besedah bolj 'medli'.

Omeniti velja še dogovore s proizvajalcem računalnikov Lenovo. Po AMD-jevih besedah naj bi kmalu videli ThinkPad prenosnike, osnovane na Turion 64 procesorjih.

Kako pa bo s porabo 90 nm dvojedrnih Turionov v primerjavi s 65 nm Yonahi pa ni slišati nič.

5 komentarjev

Performance Boosting Engine ali "PAT na Springdalu"

DarkVision Hardware - O Intelovi tehnologiji PAT (Performance Acceleration Technology) je bilo nekaj povedanega tudi v našem testu 3.2 GHz Pentiuma4, na DarkVision Hardware pa so si ogledali, kako se v praksi obnese tako imenovani Performance Boosting Engine (PBE). Kot navajajo na prej omenjeni strani, je PBE v resnici PAT za Springdale, le da so to tehnologijo razvili izdelovalci matičnih plošč in prinaša iste prednosti kot PAT, katerega bomo našli le v čipovjih Canterwood. Kolikšen pospešek nudi PBE so ugotavljali na plošči AOpen AX4SG Max. KLIK!

0 komentarjev