»

Izšel AbiWord 2.8

AbiWord podpira tudi SVG

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - AbiWord je manj znan, a vseeno zelo dober odprtokodni program za urejanje tekstovnih dokumentov, ki se odlično razume z MS Word dokumenti. Za razliko od svojega večjega brata Openoffice.org, ki je celovit pisarniški paket, je AbiWord namenjen samo urejanju besedil, porabi pa manj sistemskih sredstev.

Te dni je izšla različica 2.8.1, ki poleg številnih izboljšav prinaša močno izboljšano podporo ODT, DOCX, RTF in LaTeX dokumentom ter izboljšane filtre za uvoz in izvoz dokumentov iz različnih formatov, podporo komentarjem (ang. annotations), popolno podporo SVG slikam, podpor "pametnim" narekovajem, večstranski pregled dokumentov, izboljšano...

16 komentarjev

Primerjava spletnih urejevalnikov besedila

Slo-Tech - Web 2.0 je trenutni spletni hit, že dolgo pa strokovnjaki napovedujejo tudi, da se bo počasi vso procesiranje preselilo na strežnike, domači računalniki pa bodo samo odjemalci, z internetom povezani na te gigantske sisteme. V praksi je takšnega početja bolj malo, smo pa vizijam prihodnosti vsak mesec bliže - eden od korakov, ki nas pelje tja, so spletne aplikacije. Te so v zadnjem času doživele pravi bum, postajajo vedno bolj zanesljive, pa tudi po zmogljivosti se približujejo običajnim računalniškim programom, njihove prednosti pa so univerzalnost in (zaenkrat) brezplačnost. Na strani Linux.com so izvedli preizkus enega tipa tovrstnih aplikacij -- urejevalnikov besedila. Poleg Googlove novosti z imenom Writely, ki je pobrala tudi prvo mesto, so jim pod roke prišli še ThinkFree Online ajaxWrite in Zoho Writer. Mnogi boste ob testu presenečeni, kaj zmore narediti program, ki za zagon potrebuje spletni brskalnik, če v zadnjem letu niste sledili novostim na tem področju,...

3 komentarji

Primerjava odprtokodnih urejevalnikov besedila

News Forge - OpenOffice.org je zadnje čase najbolj hvaljena odprtokodna alternativa komercialnim pisarniškim paketom (med katerimi dominira Microsoft Office), nikakor pa ne edina. Najbolj uporabljana (in praviloma tudi najbolj dodelana) aplikacija v tovrstnih izdelkih je gotovo urejevalnik besedila.

To je bil razlog, da se je avtor prispevka na NewsForge odločil za testiranje omenjenega tipa programov iz treh odprtokodnih paketov. Primerjal je AbiWord ( GNOME Office), KWord ( KOffice) in OOo Writer ( OpenOffice.org) ter prišel do zaključka, da je slednji še vedno v ospredju, predvsem zaradi svoje bogate opremljenosti z naprednimi funkcijami, a konkurenca nikakor ni za odmet, saj bi ga znala kmalu dohiteti in celo prehiteti. Če vas zanimajo podrobnosti, vsekakor preberite celoten prispevek.

Ta novica je bila spisana v Notepadu.

25 komentarjev

OpenOffice.org proti Microsoft Office

Slashdot - Med uporabniki na forumu je pogosto zaslediti svete vojne o primerjavi hitrosti in funkcionalnosti različnih komercialnih, odprtokodnih in zastonjskih izdelkov. Žal pa je v teh debatah redko zaslediti točne številke, saj se pogosto zanašajo na anekdotične dokaze in subjektivne ocene.

Zato je toliko bolj dobrodošla Matt-ova analiza hitrosti OpenOffice.org 1.1.4 in Microsoft Office 2003. Avtor je primerjal tako hitrost odpiranja raznih delov aplikacij kot tudi porabo pomnilnika in procesorskega časa.

Vsekakor obvezno branje vsakega zavzetega zagovornika svojega pisarniškega paketa.

135 komentarjev

mirrors.playboy.com

News Forge - Od sedaj lahko prenašate odprtokodne programe tudi iz Playboyevega zrcalnega strežnika. Na njem najdete FreeBSD, Apacha, Mozillo, Fedoro in mnoge druge. Ta zrcalni strežnik je po besedah Tima Yocuma, ki je pri Playboyu Unix administrator, nekakšna zahvala odprtokodni skupnosti za vse dobre projekte, od katerih ima tudi Playboy koristi.

Povezava do zrcalnega strežnika: http://mirrors.playboy.com/

Končno en pameten izgovor za visenje na Playboyevih strežnikih! Zdaj pa veselo dolvlečt, karkoli že...

10 komentarjev

OpenOffice.org Conference 2005 morda v Sloveniji!

OpenOffice.org Slovenija - Vsako leto se člani OpenOffice.org zberejo na uradni konferenci OOoCon. Njen namen je, da se lahko člani srečajo osebno in si izmenjajo nasvete, načrte, nove tehnologije, strategije, metode in zgodbe o uspehu z namenom, da bi naredili še boljši skupni projekt in izdelek.

Za organizacijo letošnje OOo konference se borita mesti Lyon iz Francije in Koper iz Slovenije! Na tem naslovu lahko glasujete za vašo najljubšo lokacijo, prej pa se morate prijaviti kot uporabnik na stran OOo

Rok za oddajo glasov je 30. April 2005, zato pohitite! Lokacija bo objavljena kmalu po izteku roka. Več

39 komentarjev

OpenOffice 2.0 je na poti

Slashdot - V petek je izšla razvojna različica prihajajočega pisarniškega paketa Openoffice.org 2.0, ki obeta marsikatero "novost" v tem paketu. In kaj se potencialnim uporabnikom obeta?

Poleg lepšega izgleda, saj Openoffice sedaj uporablja gradnike samega operacijskega sistema, so končno upoštevali dolgotrajno prošnjo in izboljšali funkcijo štetja besed, za katero sedaj ne potrebujete kriptičnih dodatkov ali pa skoka k prijatelju, ki ima nameščen Microsoft Word. Precej je izboljšana tudi podpora konkurenčnemu paketu, od koder izvira tudi Microsoft Word, saj bo vključena polna podpora AutoShapes, ki se v Openoffice imenujejo CustomShapes, pa tudi Calc zmore od sedaj obvladati tabele s 65 tisoč vrsticami. Dodanih je bilo kar nekaj novih prehodov za predstavitve in s tem omogočena boljša podpora datotekam tipa pps.

Vsekakor pa je meni osebno najljubše dejstvo, da se različica 2.0 zažene hitreje.

Če ste po srcu avanturisti, lahko Openoffice 2.0 Beta preizkusite tudi sami. Preizkusna izdaja...

45 komentarjev

Corel spet pripravlja WordPerfect za Linux

PC Linux Online - Kanadski Corel, znan predvsem po legendarnem orodju za delo z vektorsko grafiko, je pred par leti slovel kot najprivlačnejši distributer Linuxa za domače uporabnike. S tehnologijo WINE so tedanjo pisarniško zbirko WordPerfect 9 in pozneje 2000 pripravili do delovanja v Linuxu, po velikih finančnih težavah in predvsem po vrtoglavi injekciji s strani Microsofta pa jim je zgodba o Linuxu postala nezanimiva.

Sledila je prodaja podjetja neki firmi iz San Francisca, potem pa distribucije Linuxa podjetju Xandros, ki trenutno izdeluje eno izmed najbolj čislanih in uporabniku prijaznih različic Linuxa. Zgodba okoli pisarniške zbirke za Linux je povsem zamrla.

A očitno le začasno, kajti Corel pripravlja preskusni projekt, v katerem bo od 15. aprila naprej začel ponujati novo različico zbirke WordPerfect 12 za Linux, in to brez pomoči zunanjih knjižnic ali emulatorjev, torej v popolnoma domači izvedenki za Linux. Skušali bodo ugotoviti, ali se lahko z izdelkom kosajo predvsem s StarOfficom...

6 komentarjev

KOffice 1.3

KDE - Izšla je nova različica lahke pisarniške zbirke KOffice za operacijske sisteme Linux in Unix. Pohvali se lahko z izboljšanimi filtri, saj tako uvaža kot izvaža datoteke, narejene z zbirko OpenOffice.org, uvoziti zna datoteke PDF, izboljšani pa so tudi filtri za dokumente Microsoft Offica. Pomembna pridobitev nove različice je tudi samodejno deljenje besed, seznam vseh ostalih sprememb, navodila za prenos in uradno objavo pa lahko preberete tukaj.

Kdaj bodo imele vse pisarniške zbirke skupne oblike datotek?

1 komentar

Abiword 0.9.0

Linux Today - Področje na katerem Linux najbolj šepa so zagotovo kvalitetni urejevalniki besedil. Ravno zato je dogajanje v tej areni zelo zanimivo.
AbiWord spada v skupino Gnome Office, a je v bistvu popolnoma samostojen urejevalnik, ki teče tako pod Linuxom kot tudi v Oknih, QNXu in BeOSu (in seveda na različnih platformah). Danes je izšla prelomna različica 0.9.0. Ne boste verjeli, prevedena je tudi v slovenščino (uganite kdo je to zakrivil, hint hint... :).
Ko smo že pri pisarniških paketih, ta teden je izšel tudi prvi release candidate KDE Office 1.1.

0 komentarjev