»

Najmanjši napajalnik - picoPSU

Bit Technologies - Med novostmi predstavljenimi na letošnjem CES-u se je našla tudi napravica, ki na prvi pogled spominja na navaden ATX 20 pinski konektor. V bistvu sicer res gre za 20 pinski konektor, le da tale ne izhaja iz napajalnika, ampak JE sam napajalnik.

Podjetje MiniBox je namreč izdelalo napajalnik izredno majhnih dimenzij z imenom picoPSU. Gre za 120 W napajalnik, vgrajen na sam 20 pinski konektor, ima pa še dva molex priključka ter priključek za disketnik, ter seveda kabel za priklop v električno omrežje.


Napajalnik je namenjen za sisteme, ki imajo na voljo zelo malo prostora za komponente. Povsem tiha naprava je sposobna poganjati brez večjih težav sisteme na Pentium-M in VIA C3 procesorjih. Zanj pa je potrebno...

44 komentarjev

OCZ podira rekorde s 1100W napajalcem

OCZ 1100W napajalec

Hardware Secrets - Poleg moči, ki jo lahko dovede k enotam v računalniku je rekordna zagotovo tudi dolžina. Napajalec je namreč sestavljen iz dveh 550W napajalcev, torej je dolg za približno dva običajna napajalca.



Če se sprašujete, kdo za vraga potrebuje toliko moči, niste edini. Tudi pri OCZju namreč ne vedo, kdo bi si želel to elektrarno (ali pa pečico, kakor vzamete) v svojem računalniku. Zanekrat je to le prototip, namenjen razkazovanju in vzdigovanju zanimanja pri potencialnih kupcih, končni model (če bo sploh obstajal in ne bo rešitev ostala v sedanjem stanju) pa bo verjetno še precej optimiziran (npr. boljši izkoristek, manjše dimenzije, boljše hlajenje, itd.).

Zgoraj sem omenil, da je...

14 komentarjev

Na voljo 950 W napajalniki

X-Bit Labs - Kot poroča Xbitlabs, japonsko podjetje SNE ponuja 950, 900 in 850 W napajalnike za dandanašnji izredno požrešne sisteme. Naj vas spomnimo, da lahko zadnje izdaje Intelovih procesorjev, Pentium 4 Extreme Edition 3.46GH, porabijo več kot 100W ob polni obremenjenosti. Dodajmo še Geforce 6800 Ultra v SLi načinu...

Še specifikacije napajalnika:
- 3,3 V: 34 A;
- 5 V: 34 A;
- štiri ločene 12 V linije: 2×14 in 2×18 A.

Kot je splošno znano, so se proizvajalci zaradi omejitev pri izdelavi komponent, te odločili podvajati (dva procesorja, dve grafični kartici), da bi zadostili trendu normalne rasti zmogljivosti, s tem pa spet dvignili porabo.

Je to prava pot?

31 komentarjev

Napajalnik Tagan TG480-U01 480W

modtown - V današnjih dneh ni dovolj samo dober kos strojne opreme, če zanj nimam dovolj dobrega in močnega napajalnega vira za normalno delovanje. Večina napajalnikov "anonimne" izdelave nam tega danes ne more več zagotavljati (še posebej ne, če svoj mlinček navijamo), zato je treba poseči po boljših znamkah in bolj priznanih izdelkih.

Napajalnik Tagan TG480-U01 predstavlja zelo zanesljiv vir električne energije za naš računalnik, hkrati pa je že pripravljen na naslednjo generacijo matičnih pološč. Tako podpira 24-pinski priključek ATX ter dva priključka molex za naprave SATA in seveda še vse ostale standardne, ki jih danes najdemo skoraj na vsakem napajalniku.

Vseh 480 W se hladi preko dveh velikih hladilnih reber z dvema 80...

4 komentarji

Enermaxov 460 W napajalnik

Enermax 460W

vir: The Tech Lounge
The Tech Lounge - Danes se potrebe po močnih napajalnikih iz dneva v dan večajo zaradi zelo požrešnih komponent, ki porabijo veliko elektrike. Na The Tech Lounge so si pobliže ogledali Enermaxov napajalnik z močjo 460 W. Postavili so ga v testni računalnik in pognali serijo testov ter za zaključek dejali, da je to še eden odličen Enermaxov napajalnik in mu prisodili oceno 10 od 10 in ga s tem (seveda) tudi močno priporočili. Več o tem.

0 komentarjev

Termoelektrični materiali

Tech Review - Materiali, ki bi pretvarjali toplotno energijo direktno v električno (in obratno) so že dolga leta v raziskavah. V zadnjih 18 mesecih so raziskovalci prišli do velikih izboljšav na tem področju. Ti polprevodniki z zlatimi elektrodami so bili do sedaj preveč neučinkoviti, toda...

Pričakujejo, da bodo kmalu na voljo prototipi, ki jih bodo lahko enostavno vstavili v motor avtomobila in z naraščajočo vročino pridobivali tudi elektriko.

Predstavljajte si, da bi enostavno ob jedro procesorja postavili termoelektrik in nanj priključili ventilator na hladilnih rebrih. S tem, ko bi se procesor grel, bi posebni polprevodnik proizvajal električno energijo in s tem vrtel ventilator. Na ta način bi imeli uravnavanje hitrosti ventilatorja glede na temperaturo procesorja. Pa še manj možnosti bi bilo, da bi zmanjkalo električne energije. Več o termoelektrikih si preberite tukaj.

6 komentarjev

32x CD-RW pogoni

CDR-Info - Prav ste prebrali. Acer je najavil dobavljivost svojih 32x pekačev za december. Temu je sledil še AOpen, ki bo te pogone prav tako dobavil na police trgovin nekje v decembru. Malo kasneje, proti koncu leta pa bo 32x zapisovalnike izdal še Lite-On, za katerega pa se zastavlja vprašanje, če mu bo to tudi uspelo. Živi bili in videli.

6 komentarjev