»

Osnove pomnilnika

Corsair Micro - Vas zanima kako deluje pomnilnik? Če vas, potem si le poglejte predstavitev na spletni strani Corsair Micro, kjer vam zelo nazorno prikažejo tako zgradbo in delovanje pomnilnika, kot tudi vlogo pomnilnika v celotnem sistemu. Predstavitev vsebuje 35 poglavij, v katerih vam glas prijazne gospe s pomočjo animacije razloži vse o Corsair pomnilnikih in osnovnem delovanju pomnilnika na sploh. Priporočam vam, da čimprej odklikate na to učno uro.

8 komentarjev

Radeon s 64 ali 128 MB pomnilnika?

X-Bit Labs - Tako, vsi ki se v forumu pritožujete, da na internetu in mogoče najti nobenega testa, kjer bi neposredno primerjali dva Radeona s 64 ter 128 MB pomnilnika, samo za vas.

Na X-Bit Labs so preizkusili dva Radeona 9000, različico s 64 MB ter Pro različico s 128 MB pomnilnika ter ju primerjali še z nekaterimi, ta trenutek, popularnimi grafičnimi karticami. Vas zanima kaj so ugotovili? Klik za branje!

1 komentar

128 MB grafične kartice

Digit Life - Zelo daleč nazaj, so bile grafične kartice z enim megabajtom pomnilnika. Ta se je potem vedno povečeval in sedaj smo prilezli do nekje 64 MB pomnilnika. Nekaterim podjetjem pa to še ni bilo zadosti in hoteli so več. Tako so nastale kartice s 128 MB pomnilnika. Test 3 takih kartic so se lotili pri Digit-lifeu in ugotovili, da več ni nujno boljše, saj recimo Radeon 7500 sparjen s 128 MB SDR(!) pomnilnika deluje slabše kot ista kartica s samo 64 MB SDR pomnilnika. Tudi Geforce 2 Titanium se s 128 MB DDR pomnilnika ne obnese prav nič bolje od tistega z 64 MB DDR pomnilnika, zatorej, zapomnite si, pri pomnilniko dosti bolj kot velikost pomembna hitrost! Če koga še vedno nisem prepričal, naj se prepriča sam.

6 komentarjev

Prihajajo 128 MB grafične kartice!

X-Bit Labs - Če odmislimo profesionalne rešitve, nismo že od Voodoo 6000 videli kartice z več kot 64 MB pomnilnika. Tradicijo pa utegne v kratkem prekiniti podjetje Gainward, ki je znano po svojih karticah Golden Sample. Inženirji tega tajvanskega podjetja so se odločili, da bodo eno izmed kartic opremili s kar 128 MB pomnilnika in jo poimenovali GeForce3 PowerPack!!! Ti/500 "JUMBO" "Golden Sample". Kljub obetajočemu delu imena "Ti/500", pa kartica ne bo bazirala na Ti500 (zvit marketinški trik), ampak na šibkejšemu Ti200. Ker bo kartica namenjena navijalcem, bodo dostopni časi do pomnilnika znašali samo 4 ns, prisotni pa bodo še dodatki v obliki kompozitnega in S-video izhoda za TV. Posebnost bo še Enhanced Mode mostiček, s katerim bomo lahko omogočili kar za 25 % povečanje zmogljivosti. Gainward zagotavlja, da se delovanje v tem načinu ne bo odražalo v pomanjkanju stabilnosti.
Ker pa vse dobrote stanejo, kartica ne bo ravno poceni, saj bomo morali zanjo odšteti kar 270 $. ...

0 komentarjev

Idealna količina pomnilnika v WinXP

The inquirer - Medtem, ko se nekateri izmed vas že mastite z najnovejšo piratsko verzijo trenutno najbolj vročega operacijskega sistema Windows XP, se na internetu še vedno pojavljajo razni razgovori o tem, koliko pomnilnika bomo potrebovali za kar najboljše delovanje XP-jev. Microsoft sicer zagotavlja, da bo sistem dovolj dobro deloval na 128 MB pomnilnika, nekatera podjetja, ki izdelujejo pomnilnik pa pravijo, da naj bi bil minimum 256 MB. Hočete še moj komentar? Glede na to, da je tako SDRAM, kot tudi DDR SDRAM trenutno prav nesramno poceni, naj bo 256 MB nek minimum.

5 komentarjev

WinXP vs Win98SE vs WinME

CNet - Tukaj so pripravili primerjavo med prihajajočim Microsoftovim WinXP, legendarnim Win98SE in hroščatim WinME. Test je sestavljen iz delov. Vsak del ima svoj opis, primerjavo in na koncu zaključek. Na primer: stabilnost jedra, ravnanje z driverji, Internet dostop, multimedija,... Pridejo pa tudi do jasnega zaključka; WinXP na daje VSEGA kar je obljubil, daje pa VELIKO. Torej, tako pravijo na CNET, se ga splača imeti.

3 komentarji

WinXP

CNet - Od izida Beta 2 različice se o prihajajočem operacijskem sistemu iz logov Microsofta, ki naj bi končno združil vsesplošno podprtost (Win9x) ter zanesljivost (Win2k), se o tem OSu govori še več. CNet se je spravil na osnovne zahteve, ki jih ta OS potrebuje za osnovno delovanje. Za minimalno delovanje tako WinXP potrebujejo vsaj 300 MHz procesor s 128 MB pomnilnika, kar je odločno več od 133 MHz ter 64 MB, kolikor jih je potreboval Windows 2000. Saj vem, kaj pravite... Pa 128 MB pomnilnika ima vsak, 300 MHz procesor pa že vsaka tajnica. Vem, ampak to je potreba za osnovno delovanje za kolikor toliko tekoče delo. To sem izkusil tudi na lastni koži, saj sem namestil WinXP build 2428 na računalnik s samo 64 megabajti pomnilnika in reči moram, da stvar dela prav nemarno počasi, medtem ko so Windowsi 2000 na podobnem računalu delali dokaj gladko. Ja, 640 KB NIKAKOR NI zadost za vsacga! Ane, Bill, ane?

2 komentarja