»

Nemška jedrska elektrarna okužena z virusi

Slo-Tech - V najzmogljivejši nemški jedrski elektrarni Gundremmingen približno 120 kilometrov od Münchna so na računalnikih, ki nadzorujejo gorivne palice, odkrili več virusov oziroma malwara, ki so bili tam več let. Ker računalniki niso povezani v internet, škode niso povzročili. Gre pa zgovoren dokaz, kako razširjena je zlonamerna programska oprema dandanes.

Na računalnikih so med drugim našli tudi razvpita virusa Conficker in Ramnit. Zlasti prvega poznamo že od leta 2008, Remnit pa je dve leti mlajši. Namenjena sta kraji podatkov in datotek ter finančnim malverzacijam, zato v Gundremmingnu nista povzročila nobenih nevšečnosti. Viruse so odkrili tudi na 18 prenosnih podatkovnih nosilcih (zunanjih diski, USB-ključi ipd.), kar je...

25 komentarjev

Nova beta verzija Viste

Neowin - Nekateri redki izbranci so dobili možnost namestitve nove beta verzije Windows Vista operacijskega sistema. Novosti je kar nekaj, najpomembnejši sta zagotovo vgrajen AntiSpyware program za čiščenje nesnage in pa WIndows Media Player enajste generacije. Novost je tudi nov Start gumbek, ki ni več pravokoten oz. približek tega lika, temveč krožen (senčenje da vtis krogle). V novicah poročajo še, da Instant-off sedaj končno deluje.



Na internetu pa se je seveda že pojavil pomembnejši del, slike prenovljenega vmesnika, izvorna novica pa se nahaja tako na Neowin kot ActiveWin.

315 komentarjev

Windows Monad shell - res podrobno

Ars Technica - Eno izmed področij, kjer Linux operacijski sistemi nedvomno imajo velikansko prednost pred Microsoft Windows je ukazna lupina, ki je v slednjem daleč od kakšne resne uporabnosti. Microsoft je že pred nekaj časa objavil namero, da to korenito spremeni - in tako se je lotil izdelave ukazne lupine Monad (zastonj beta verzijo lahko dobite tukaj), ki naj bi ponujala funkcionalnost, podobno tisti kot jo poznajo uporabniki Linux sistemov.

Na Arstechniki so pripravili obsežen, 13 stranski opis Microsoftove ukazne lupine, kjer je novost natačno predstavljena z vseh zornih kotov. Rezultat? Avtor članka je nad MS-jevo pogruntavščino kljub nekaj pomanjkljivostim navdušen. Očitno je Microsoft s to aplikacijo zadel v črno.

55 komentarjev

Primerjalni test antivirusnih programov

Overclockers.com - Ste se že kdaj spraševali, kateri od vseh možnih antivirusnih programov je najboljši? Na Overclockers.com so se odločili da zadevi pridejo do dna in stestirajo antivirusne programe, ki so trenutno na voljo.

Rezultati testa so vsekakor zanimivi, najbolj pa je presenetljivo, kakšne razlike so med posameznimi programi. Branje seveda priporočljivo, če se želite karseda dobro zaščititi pred vso kopico virusov, ki razsajajo naokoli.

15 komentarjev

Creative Zen mp3 predvajalnik z virusom

PC World - Skoraj neverjetno ampak resnično. Finsko podjetje F-secure je opozorilo na to, da preko 4000 Creativovih mp3 predvajalnikov Zen Vision, ki so bili prodani na Japonskem, vsebuje črva, ki lahko napade operacijske sisteme Windows.

Črv sliši na ime Wullik.B ali tudi Rays.A in je star že 2 leti. Okužba je možna, če pri prenosu mp3-jev na gizmo poklikamo po okuženi datoteki.

Izvorna novica

Sedaj pa samo še čakamo dan, ko bodo izšli windowsi z vgrajenim virusom [>:D]

11 komentarjev

Windows Vista se bo nalagala hitreje

CNet - Microsoft je prišel do spoznanja, da dalj časa kot je njihov operacijski sistem naložen na računalniku, počasnejši je. Zato so sklenili, da bodo v svoj prihajajoč sistem vgradili dve novosti.

Prva bo t.i. Degunker - odmaševalnik, ki bo avtomatsko defragmentiral sistem, preverjal programe v "pladnju", ipd ... Druga stvar pa bo t.i. SuperFetch, ki naj bi poskrbel, da se bodo najpogosteje uporabljani programi zaganjali hitreje (zaradi tega bo vse ostalo delovalo počasneje).

Sistem nas baje ne bo opozarjal, da postaja počasnejši, ampak bo sam na podlagi zagonskega časa le-to ugotavljal in sprožil potrebne procese za svojo pohitritev.

Obljubljajo, da bo sistem nekaj tednov po namestitvi dejansko hitrejši kot takoj po sami namestitvi.

No, pa da vidimo...

125 komentarjev

Prvi virusi za Windows Vista

CNet - Kot poroča CNet, je avstrijski heker Mario napisal prvo generacijo virusov za Windows Vista beta. Virus izkorišča ranljivosti v novi ukazni lupini Monad (ali kratko MSH), ki bo sposobna poganjati tako kompleksne skripte, kot jih lahko že danes ženemo v Linuxovih ukaznih lupinah.

Mikko Hyppönen, glavni razvijalec pri protivirusnem podjetju F-secure, je izjavil, da so sicer pričakovali, da bodo virusi prišli hitro, bili so pa malo presenečeni, da je virus izšel nekaj dni pred izidom uradne beta izdaje Windows Vista. Pravi še, da virusi trenutno še ne delajo škode, ampak so samo t.i. "proof of concept", se pravi samo pokazatelji, kaj je možno izvesti.

Microsoft je zato začel razmišljati, da bi bil Monad privzeto izključen ali pa da sploh ne bo vključen v končni izdelek, ampak bo dosegljiv kot dodatek na njihovi domači strani.

53 komentarjev

Windows Vista beta 1

andrej - V začetku tedna smo izvedeli, da se bo nov Microsoftov operacijski sistem, ki smo ga poznali pod kodnim imenom Longhorn, imenoval Vista. Tri dni pozneje je Microsoft sklenil pokazati, kaj nam pripravlja poleg novega imena, seveda. Vsi naročniki MSDN so dobili možnost prenosa 2,4 GB težkega paketa, v katerem se skriva prva beta prihajajočega sistema, in paketa z Internet Explorerjem 7. Microsoft je že postavil uradno stran, na kateri je strnil nekaj novosti.

O beti že poroča večina spletnih strani, naprimer PC Mag, CNet, Tom's Hardware. Kakorkoli že, navadni smrtniki bomo morali na počakati na drugo beto, ki bo, če bo šlo vse po načrtih, izšla v začetku prihodnjega leta in bo vključevala bistveno več dobrot kot zdajšnja.

Iskanje v Visti

vir: Microsoft

Nov meni Start

vir: Microsoft

287 komentarjev

Windows Vista

Microsoft - Pri Microsoftu so včeraj javnosti razkrili, kako se bo imenoval operacijski sistem, ki bo na prodajne police prišel v drugi polovici leta 2006. Odočili so se, da bodo uporabili ime Windows Vista. Dostopna je že tudi uradna stran, na kateri se bodo v prihodnje nahajale dodatne informacije o samem operacijskem sistemu.

Pogledate si lahko tudi kratek enominuten video posnetek (zapis .wmv) predstavitve novega imena.

107 komentarjev

Windows pri varnosti (spet) boljši od Linuxa

Microsoft - Microsoft, softverski gigant iz Redmonda, je pri neodvisnem svetovalnem podjetju Wipro Technologies naročil raziskavo o stroških nadgradnje Microsoftovih in odprtokodnih programskih rešitev za namizne sisteme in strežnike.

Wipro je opravil raziskavo ( PDF) v kar 90 podjetjih (2.500 - 113.000 zaposlenih), kjer sočasno uporabljajo tako Windows kot tudi odprtokodne operacijske sisteme.

Rezultati so zanimivi, saj so odkrili, da so stroški nadgradenj računalnikov z nameščenim sistemom Windows precej (13-33 %) manjši kot pri Linuxu, tudi takrat, ko je število popravkov za Windows večje.

Kljub temu, da je raziskava bila naročena s strani Microsofta, se je potrebno vprašati, koliko takih raziskav iz resničnega sveta še potrebujemo, da bomo spredvideli Resnico.

78 komentarjev

rm -r v Windows?

Microsoft - Microsoft že dalj časa brez pretiranega reklamiranja razvija tudi Microsoft Command Shell (kodno ime Monad), novo ukazno konzolo, ki jo bomo videli zraven prihajajočega operacijskega sistema Longhorn. Od zadnje novice pred skoraj enim letom je vanjo vključenih tudi že nekaj novih stvari. MSH, kot je njeno skrajšano ime, vključuje nekaj zelo pomembnih novosti kot so:
  • pipelining objektov (namesto samo stringov)
  • skriptni jezik
  • uporaba vseh .NET assemblijev in APIjev kar iz ukazne vrstice, kar omogoce prakticno neomejeno uporabo
  • Cmdlets (razred v dinamičnih knjižnicah, ki jih MSH lahko neposredno poganja)
Zanimivo je še to, da so med ukaze in sintakso le-teh vključili tudi nekaj ukazov, ki smo jih do sedaj srečali le v Unix/Linux konzolah, kot sta na primer "ls" ali pa "rm -r" (brez f [:D]), ki rekurzivno pobriše mapo.

Trenutna preview različica MSHja deluje na Windows XP in 2003.

Še nekaj povezav do funkcij in primero uporabe le-teh: tukaj, tukaj in tukaj

77 komentarjev

Mobilci na udaru!

The Register - Problem današnje dobe je, da je nasičena z različnimi virusi. Tukaj ne mislim na viruse kot živa bitja, ampak na zoprne skupke kode, ki lahko uporabniku povzročijo kar precej nevšečnosti. Do nedavnega so bili virusi samo v domeni računalnikov, kasneje pa so se začeli pojavljati tudi na ročnih računalnikih, npr. Palmih. No, vse bolj se zdi, da se bodo virusi s predstavitvijo novih sistemov, ki bodo mobilnim telefonom omogočali hiter pretok podatkov, razširili tudi na to področje. Zaenkrat na srečo še ni čutiti bistvenega vpliva, vendar pa uporabnikom že dalj časa "morijo" hekerji, ki pošiljajo SMS-e, ki vključujejo nestandarden nabor znakov in utegnejo začasno onesposobiti vaš mobilni telefon. Taki SMS-si so bili pred kratkim usodni za Nokie, zdaj pa se je na udaru znašel tudi Simensov mobilnik s številko 3568i. Problem nastane, ko vam heker pošlje SMS v kitajščini, ki izkoristi hrošča v programski opremi. SMS vam lahko začasno onesposobi telefon, saj ni mogoče izbrisati nadležnega...

0 komentarjev