»

Sunbeamtech Zorro

BigBruin - Na področju računalniških ohišij primanjkuje inovativnosti -- standarden razpored komponent šteje že dosti let, novejši izdelki pa ga delajo zgolj bolj dostopnega (kletke za diske, tirnice za pogone, pladenj za matično ploščo...), a revolucionarnih sprememb v konceptu ni in ni. Intel je nekaj let nazaj sicer poskušal z BTX-om, ki pa je generalno gledano kljub temu, da je bil dobro zastavljen, požel ravno toliko uspeha kot istoimenski Tomosov model.

A vendar se svetle izjeme vedno najdejo, številni proizvajalci so prednosti BTX postavitve komponent analizirali in jih poskušali udejanjiti...

10 komentarjev

Popolnoma tiho računalo

Hexus - Kako se znebiti ventilatorjev v PC-ju in obenem ne doživeti staljenja vseh najnovejših in najhitrejših komponent računalnika, ki so vas stale mastne denarce?

Ena izmed možnih rešitev je nabava ohišja TNN300, ki je nastalo v sodelovanju podjetij Quiet PC in Zalman. Samo ohišje je zasnovano tako, da zmore brez uporabe ventilatorjev odvesti toploto, ki jo sproščajo (pre)vroče komponente in jih tako neslišno ohlaja. Poleg tega je ohišju dodanih še nekaj bombončkov kot naprimer daljinski upravljalec, test in oceno pa si lahko preberete na Hexus.net

28 komentarjev

Nov članek: Osnove elektrotehnike

Slo-Tech - Prejšnji teden so hrčki v našem strežniku tragično poginili, ko je VelikoGonilnoKolo™ prišlo v stik z visoko električno napetostjo. Po kratkem žalovanju in opravljanju formalnosti z oploditveno kliniko za glodalce okrog naročila nove delovne sile, smo se zamislili in prišli do zaključka, da nobenemu od vas ne privoščimo podobne usode. Takoj smo angažirali Friderika Backa, ki se je na forumu že večkrat izkazal s svojim znanjem o delovanju različnih elektronskih naprav - po treh urah mučenja je pristal na to, da napiše članek o osnovah elektrotehnike. Pred nekaj minutami smo ta članek tudi objavili, njega branje pa je obvezno, sicer lahko ob neprevidnem vgrajevanju modrih ledic prehitro odidete v večna lovišča.

Še neuradna objava: Pečeni hrčki, 500 SIT na porcijo. Naročite čimprej, sicer se bodo ohladili.

54 komentarjev

Nov članek: Zanimivo "strežniško" ohišje

Slo-Tech - Dva tedna po tem, ko smo vzpostavili premirje med Windows in Linux omrežjem s pomočjo Sambe, imamo za vas pripravljen nov članek. Jure Osolnik je namreč opisal mukotrpni proces izdelave lastnega strežniškega ohišja. Z golimi rokami je krivil aluminij, se boril s hudobno tipkovnico, barval komponente in rešil princeso pred zlobnim ..., ahem. Kakorkoli že - preberite celoten članek in spoznajte, kako elegantna je lahko navadna siva škatla.

44 komentarjev

Nov članek: Šablone v C++

Slo-Tech - Matjaž Depolli je spisal daljši "uvod" v šablone (kalupe) v C++. Skoraj vse kar ste (in niste) želeli vedeti o njihovi uporabi. Ta vodič je namenjen vsem, ki se že znajdete v C++, obvladate C, pa vam še na misel ni prišlo, da bi kdaj uporabili C++ in pa seveda vsem, ki vam je pri srcu kateri od enostavnejših jezikov ter se sprašujete, zakaj sploh kdo še sili v programiranje s C++. Če vam jezik ni domač bi bilo dobro začeti tukaj, drugače pa kar v napad.

17 komentarjev

Nov članek: Xeon vs. Opteron

Slo-Tech - Saj verjetno ne morete verjeti, ampak Slo-Tech ima spet nov članek. Tokrat je Jure Pečar za vas opisal bistvene razlike med na Xeonih temelječih strežnikih in tistih, ki v sebi skrivajo kup Opteronov.

O tem zakaj morda Xeoni niso ravno najboljša izbira, in to kljub temu, da po AMDjevih trditvah Intel goljufa s svojimi prevajalniki, pa o tem zakaj je štiriprocesorsko simetrično multiprocesiranje v večini primerov le metanje denarja skozi okno ter še o nekaterih drugih stvareh.

17 komentarjev

Bojni stroj ali odporna igračka?

Slashdot - Ste siti razbitih LCD zaslonov pri padcu prenosnika na tla in odštevanja denarcev za popravilo, če po pomoti zlijete kavo na tipkovnico? Pri podjetju Itronix imajo za vas rešitev, ki se imenuje GoBookMAX. To je prenosni računalnik, a tudi veliko več. Lahko ga vržete po tleh, vtaknete v pečico, pustite ponoči v hladilniku, potopite v bazen in še kaj. Izdelek je zelo primeren za vojake, terenske reševalne ekipe ter petletne otroke, poganja pa ga 700 megaherčni procesor.

A to še ni vse, če kupujete v imenu vladne organizacije, imamo za vas pripravljen tudi sistem CoBRA - programski paket, s katerim lahko identificirate okrog 60.000 kemikalij in bioloških "groženj", ter tako poskrbite, da bo vaša kuhinja vedno čista in svetleča. Cena,...

11 komentarjev