»

Urad zopet udaril (mimo)

Slo-Tech - Da bi lahko določili nadomestilo za privatno lastno reproduciranje, ki se ga plačuje ob nakupu praznih DVD, CDjev pa tudi diskov, CD snemalnikov in podobnega, je dal Urad za intelektualno lastnino narediti analizo, ki naj bi ugotovila koliko je dovoljenega kopiranja pod alpami. Dovoljeno je namreč narediti do tri kopije legalno pridobljenega avdiovizualnega dela, dokler gre za lastno uporabo - in zaradi tega se plačuje nadomestilo.

O najbolj očitni napaki v analizi smo že poročali, izkazalo pa se je, da jo je urad poskušal na skrivaj prekriti. Na spletni strani je zdaj objavljena analiza z enakim naslovom, enakim datumom, a drugačnim namenom, zaključki in povzetkom. Namena seveda ni mogoče popravljati za nazaj, saj je temelj nadaljne analize! In spremembe nikjer niso omenjene niti z besedico, kot, da jih nikoli ni bilo. Transparentno delovanje državne uprave? Morda pa smo v letu Orwellovem 1984?

Kot, da prekrivanje prve napake ne bi bilo dovolj, pa se je izkazalo, da je analiza...

25 komentarjev

Kolektivna nepismenost urada za intelektualno lastnino

Slo-Tech - V raziskavi Mediane, katere naročnik je urad za intelektualno lasnino, le-ta ugotavlja "kolikšen je delež uporabe praznih digitalnih nosilcev zvoka in slike in digitalnih naprav za namen reproduciranja in shranjevanja podatkov, ki niso avtorsko varovani (ki jih posameznik stvari sam), med fizičnimi osebami v Sloveniji."

Urad ima očitno resne težave, saj tamkajšnji pravni strokovnjaki sploh še niso prebrali zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki v 14. členu nedvoumno določa, da "Avtorska pravica pripada avtorju na podlagi same stvaritve dela."

Urad implicira, da ni dovolj, da tistim, ki ustvarjajo zgolj za dobiček z vsakim praznim medijem za shranjevanje podatkov plačujemo dodaten in neupravičen davek, nujno je tudi, da ne uživamo nobene zaščite, če je nismo zaslužili z direktnim prispevkom k blagostanju urada in njegovih vrlih uradnikov in kakšni od sorodnih organizacij, ki se trudi avtorje kljub tehnološkemu razvoju obdržati v podrejenem položaju v razmerju do...

45 komentarjev

Kako brati IT analize?

Slashdot - Računalničarje šefi in poštarji stalno zasuvajo s profesionalnimi analizami različnih IT sistemov, ki naj bi jih prepričale, kateri izdelek je boljši in seveda pomagale pri nakupu. Zed A. Shaw je oblikoval 17 točk, na katere moramo biti pozorni pri branju analiz. Če katera od njih ni izpolnjena, obstaja velika možnost, da gre samo za prefinjen poskus tržnikov in ne za pravo analizo.

Članek pa ne bo koristil samo bralcem teh dokumentov, ampak tudi mnogim dijakom in študentom ter ostalim, ki v okviru svojega učnega procesa ustvarjajo tovrstne analize, saj lahko služi kot preprost seznam stvari, ki jih preverimo pred oddajo naše naloge.

Kako bomo pa sedaj izkrivljali resnico?

6 komentarjev

Urad za intelektualno lastnino odgovarja

Slo-Tech - Avgusta je javnost razburkal predlog nove uredbe o 'davku na prazne CDje, zapisovalnike in diske' oziroma bolj natanačno Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje.

To, da bi morali plačevati pavšalno nadomestilo za dovoljeno legalno kopiranje treh kopij ni razburilo le končnih uporabnikov, temveč tudi tiste ustvarjalce, ki svoja dela ponujajo javnosti brezplačno, saj bo dejansko distribucija njihovih del delala profit drugim - bolj pohlepnim - avtorjem. Gre tako za ustvarjalce prostega programja, kot tudi ustvarjlce avdiovizualnih in drugih del pod licencami Creative Commons in podobnimi.

Disk s kapaciteto 500 GB se bi tako podražil za 2500 SIT, zapisovalniki CD za 900 SIT, vsak prazen medij DVD za 65 SIT, vsak prazen zapisljiv CD pa za 15 SIT.

No, zdaj se je urad za intelektualno lastnino odzval z izjavo za javnost, in na kratko povedal, da se pač ravnajo po (slaboumnih členih) zakona o avtorskih in sorodnih pravicah iz leta 95, ter da so se znašli...

53 komentarjev