»

Z Nvidio bodo lahko vse igre 3D

V podjetju obljubljajo, da bo končni izdelek bolj privlačen, kot prototip očal na sliki

vir: CNet
CNet - Od letošnjega poletja dalje naj bi bili vsi Nvidiini grafični procesorji sposobni poganjati računalniške igre poleg običajnega tudi na poseben 3D način, ki ga bodo omogočala očala s 3D lečami.

Programska oprema bo razdelila grafiko na zaslonu na levo in desno oko, kar bomo s prostim očesom sicer videli kot nedoločen zmazek na zaslonu - s 3D lečami pa naj bi se igra spremenila v pravo tridimenzionalno doživetje. Pri Nvidii poudarjajo, da razvijalcem iger ne bo potrebno spremeniti ničesar, saj bodo pretvarjanje zagotovili z lastno programsko opremo, uporabniki pa se bodo lahko sami odločili, katero igrico bi radi igrali na tak način.

35 komentarjev

Bitka med poceni grafičnimi rešitvami

The inquirer - Intel želi še bolj poseči na trg poceni (integriranih) grafičnih rešitev in pripravlja novo rešitev na tem področju - GMA 950. Govorimo o solidni grafični rešitvi, ki bo del i945G veznega čipovja, kar je zanimivo za proizvajalce računalnikov, namenjenih uporabi v pisarnah. Tako bosta najbrž Dell in HP veliko uporabljala to rešitev - je poceni in dovolj zmogljiva. Šušlja se, da bi naj bila sposobna poganjati celo Doom 3, vsaj tako piše v tej novici.

Kar pa je seveda slaba novica za Nvidio in ATI, ki lahko na račun novosti ostaneta brez lepega deleža trga. Intelova rešitev bo neposredni tekmec izdelkom kot so 6200TC, 6200 ali X300SE, X300HM ter X300 – X550. Veliki proizvajalci računalniške opreme bodo raje posegali po ugodnejši Intelovi rešitvi, ker jim bo ta omogočala večji zaslužek.

36 komentarjev

Novi Intelovi namizni procesorji

The inquirer - Intel je svojim OEM partnerjem predstavil nov roadmap in tako opozoril na podrobnosti o procesorjih, ki bodo prišli na trg naslednje leto.

Tako je najavljena družina procesorjev s kodnim imenom Conroe, ki je napovedana za drugo polovico leta 2006 in bo nasledila procesorje s kodnim imenom Presler, ki se bodo po napovedih pojavili na trdu v prvi četrtini leta 2006. Presler družina procesorjev bo zgrajena v 65 nanometrski tehnologiji izdelave, uporabljala pa bo po 2Mb L2 predpomnilnika na jedro. Conroe procesorji pa bodo na voljo v izvedbah z 2x2Mb L2 predpomnilnika ali 2x4Mb L2 predpomnilnika. procesorji bodo označeni s številkami od 920 do 950. Za letos pa so najavljeni Pentium 4 procesorji, ki bodo nosili oznako 673, uporabljali 2Mb L2 predpomnilnika in pretikali tranzistorje pri taktu 3,8 GHz.

Intel je tudi potrdil prihod dvojedrnih Yonah procesorjev v prvi četrtini 2006, ki se bodo po njihovih besedah znašli v SFF sistemih in sistemih, namenjenih za multimedijsko rabo....

10 komentarjev

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Slo-Tech - Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno...

80 komentarjev

Apple se odloča za Intel

Slashdot - Že pred časom se je šušljalo, da naj bi Apple prekinil razmerje s podjetjem IBM, ki je do sedaj skrbelo za izdelavo procesorjev v vseh jabolčnih izvedenkah osebnih računalnikov. Sedaj pa so se govorice uresničile, Intel bo postal nov uradni dobavitelj procesorjev za Apple.

Do srede 2006 bodo zamenjani procesorji v računalnikih za manj zahtevne uporabnike (eMac, Mac Mini, ...), nekje na polovici leta 2007 pa bodo Intelovi čipi tiktakali tudi v Power izvedenkah Macintoshev. Poraja se vprašanje, ali bo Apple preklopil na procesorsko arhitekturo x86 in se podal med ostale proizvajalce PC računalnikov (Dell, HP, IBM, ...). Če in kako bo to vplivalo na njegov uspeh, bomo še videli, do takrat pa imate čas za branje izvorne novice.

113 komentarjev

Intel v letu 2005: Centrino za namizja

Google News - Ob predstavitvi finančnih rezultatov so predstavniki Intela orisali smernice podjetja v prihajajočem letu. Potem ko so letos uvideli, da z visokofrekvenčnimi enojedrnimi procesorji ne bo enostavno doseči masovne proizvodnje, so ustavili razvoj kar dveh enojedrnih tipov procesorjev.

Kot poudarjajo, so prisluhnili strankami, ki jih ne zanima le hitrost in zmogljivost, pač pa tudi varčnost z energijo in dodatne zmogljivosti. Kot uslišan primer so predstavili uspeh platforme Centrino, ki je združila varčne Pentiume M in brezžični internet. Podobne rešitve lahko pričakujemo že v prvi polovici leta 2005 tudi za namizne računalnike.

Platforma z razvojnim imenom Lyndon bo v digitalne domove in pisarne prinesla procesorje s 64-bitnimi razširitvami ukazov arhitekture x86. Active Management Technology (AMT) bo skrbnikom omrežij omogočil dostop do omrežnih računalnikov, tehnologija Enhanced SpeedStep pa večjo varčnost. Pozneje lahko pričakujemo tudi dvojedrne procesorje, tudi za prenosnike.

9 komentarjev

SMP

Earth Web - Na EarthWebu so napisali informativen članek o računalnikih z dvema procesorjema. Zaključki niso nič kaj pretresljivi, menijo pa, da se za domačo uporabo in uporabo v pisarnah to definitivno ne izplača. Drugače je pri različnih grafičnih porgramih, pa tudi tukaj se za SMP sistem odločimo le, če nam dotični program podpira mulitprocesiranje in bomo s tem prihranili veliko časa.

3 komentarji