»

Microsoft predstavil prilagodljivo LCD-tipkovnico

Gizmodo - Microsoftovi inženirji so predstavili prototip prilagodljive tipkovnice, kjer tipke niso statične, ampak izrisane na velikem na dotik občutljivem LCD-zaslonu. Očitno je, da so se zgledovali po Optimus Maximusu, ki trenutno stane slaba dva dolarska tisočaka. Za razliko od te tipkovnice, ki ima 113 majhnih programljivih zaslonov, je Microsoftova iz enega kosa. Spodnji del predstavljajo interaktivne tipke, zgornjega pa povsem nastavljiv pas za poljubne bližnice. Za zdaj smejo prototip uporabiti le študentje na UIST Student Innovation Contestu, kjer bodo tekmovali v izvirnosti uporabe tega izdelka.

45 komentarjev

Tipkovnica Optimus končno naprodaj

engadget - Po dolgoletnem čakanju smo končno dočakali začetek prodaje tipkovnice izpod rok studia Art Lebedev, ki sliši na ime Optimus Maximus.

V roke so jo dobili pri Engadgetu, kjer je bil odziv precej mešan. OLED zaslončki bi naj bili zelo svetli in z dobrimi barvami, preklapljanje med načini je skoraj trenutno (z izjemo MacOSa, kjer težavo že odpravljajo), tipke se dajo zlahka menjati, program za konfiguriranje je odličen. Kritika pa je letela na sam občutek pri tipkanju, saj naj bi kljub kvalitetni mehanski izdelavi pritiskanje tipk zahtevalo precej sile.


Cenovna nalepka za ta tipkalni stvor se bo začela pri 370€.

31 komentarjev

Optimus končno uradno najavljen

The inquirer - Eden od bolj popularnih kosov hardvera na internetu, z OLED zaslončki v tipkah opremljena tipkovnica Optimus, se je poslovila od Duke Nukema, zapustila megleno sobo izven časovnih dimenzij ter se materializirala. Čez par dni bo namreč možno prednaročiti omenjeno tipkovnico, prvič napovedano pred dvema letoma, v roke pa jo boste dobili najkasneje do jeseni. Glavni problem pri celi zadevi je trenutno predvsem cena, saj znaša neverjetnih 1564 ameriških dolarjev. Izvorna novica.

70 komentarjev

Optimus Mini Three

Tweakers.net - O konceptu tipkovnice Optimus smo na našem forumu debatirali že pred letom, ko se je prvič pojavil. Ideja je bila vsekakor navdušujoča, ampak ker delujočega izdelka ni bilo na voljo, so bili mnogi prepričani, da gre zgolj za lep render. Nedavno pa je bil najavljen Optimus Mini Three -- izdelek istih avtorjev v pomanjšani različici s samo tremi gumbi. Prav to žverco so dobili v roke na Tweakers.net, žal pa ni izpolnila vseh pričakovanj.

5 komentarjev

Das Keyboard II

TechFear - Ako iščete tipkovnico, je na trgu veliko modelov. Za par tisočakov dobite cenene plastične izdelke, če pa primaknete večji kupček, vam bodo proizvajalci ponudili obilico dodatnih tipk, lučk in mini LCD ekrančkov, po možnosti pa tudi ergonomsko obliko. Vse lepo in prav, vsaj za večino ljudi, obstaja pa kopica navdušencev, ki ne potrebuje ničesar od naštetega. Želijo si zgolj kvalitetno tipkovnico brez dodatnih funkcij -- nakup, ki ga je dandanes presenetljivo težko opraviti.

A vse le ni tako črno, tu in tam se še najdejo stare zaloge, nekateri proizvajalci pa so predstavili celo nove modele, namenjene ravno čudakom iz zgornjega odstavka, ena od takšnih tipkovnic se skriva pod imenom Das Keyboard. Gre za drugo revizijo (Das Keyboard II) tipkovnice, ki nima prav nobene dodatne funkcije, je le zelo kvalitetno...

45 komentarjev

100 dolarjev (in več) za tipkovnico s tremi tipkami? Artlebedev Optimus mini three?

Optimus Mini

Slo-Tech - Se še spomnite predstavitve tipkovnice, ki ima namesto dolgočasnih, enoličnih in predvsem nespremenljivih graviranih znakov na tipkah OLED zaslončke? Tipkovnico Optimus obljubljajo že nekaj časa, vendar bomo njihovi napovedi, da bo na voljo letos, verjeli, ko bo dejansko dostopna.

Da pa nam ne bi bilo do takrat preveč dolgčas, nam bodo maja ponudili mini (dobesedno) izvedenko te tipkovnice, nezamenljivo poimenovano Optimus mini three.



Optimus mini ima samo tri tipke, ki se (po napovedih) samodejno prilagajajo zagnani aplikaciji. Če zaženemo poštnega odjemalca, se bodo temu primerno spremenile sličice na tipkah. Zelo zanimiva se zdi uporaba pri predvajanju diapozitivov. Na predstavitveni strani si oglejte še druge primere uporabe.

Tehnična plat. Vsak OLED zaslonček lahko prikaže 96x96 pik (2x2 cm) veliko...

26 komentarjev

Tipkovnica Optimus s spremenljivim prikazom tipk

Slo-Tech - Art. Lebedev Studio, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem, je zasnoval tipkovnico Optimus. Vsaka od tipk vsebuje lasten prikazovalnik (v končni različici predvidoma OLED), zaradi česar je mogoče prikaz funkcije posamezne tipke poljubno prilagoditi. Tipke bodo poleg znakov prikazovale tudi sličice, morda tudi animacije. Osnovni del funkcionalnosti tipkovnice bo neodvisen od operacijskega sistema. Predvidoma naj bi prišla v prodajo leta 2006.

Uporabna bo predvsem:
  • za tekstopisce ob uporabi različnih naborov ter razporeditev znakov in
  • za uporabnike specifičnih programov ter igračarje za grafičen prikaz funkcij (ikone), ki jih imajo v danem trenutku tipke v trenutno aktivnem programu/igri (npr. trenutne funkcionalnosti tipk ob pritisku tipke CTRL v Wordu).

37 komentarjev

OLED v mobilnih telefonih

Slashdot - Kot navaja ta stran, je japonsko podjetje ELDis predstavilo prvi mobilni telefon na svetu, ki uporablja zaslonček OLED, katerega lahko gledamo iz obeh strani (glej sliko). Kot kaže, se utegnejo OLED zaslončki v prihodnosti vse bolj uveljaviti pri prenosnih napravicah, saj porabijo malo električne energije in imajo hitre odzivne čase. Zaslončki OLED bodo v prihodnosti najverjetneje nadomestili LCD sorodnike.

9 komentarjev

OLED zasloni

PC Magazine - O teh zaslonih smo prvič poročali že pred davnim letom in pol, uporabnih primerkov izven sejmov ne videli, a vseeno zbujajo novo zanimanje. Zakaj? No, poleg tega, da bodo OLEDi tanjši, lažji ter energijsko manj potratni, imajo še eno uporabno lastnost, za kar se gre zahvaliti dobri stari fiziki: logično je, da z apliciranjem elektrike na celico dobimo ven svetlobo, ki sestavlja piksel na displeju. No, sodeč po članku na PC Magazine je učinek recipročen. Če posvetimo na OLED, bo le-ta proizvedel (sicer majhno) količino elektrike. Praktična uporabnost? Poleti pustite svoj novi mobilnik, ki podpira OLED, ležati na soncu - in baterija bo zdržala dva dni dlje [:D].

3 komentarji

FingerWorksove napredne tipkovnice

Slashdot - Na spletni strani podjetja FingerWorks si lahko ogledate 3 vrste malo bolj naprednih tipkovnic. Naj omenim samo verzijo Stealth (sestavljena iz tipkovnice tipa QWERTY, DVORAK ali QWERAK [:)], miške in njihove posebne začimbice, ki se imenuje "two handed gesture set"), poprej videno samo v kakem ZF filmu [:)].

Omogoča cel kup naprednih funkcij. S preprostim tipkanjem zaporednih ukazov (v stilu Mortal Kombat kod [:)]) omogočate in onemogočate različne nastavitve. Kot opisujejo tukaj, odprete enk program za urejanje besedil (recimo Notepad) in pritisnete "vse štiri vogale MultiTouch-a" in v urejevalniku se vam pokaže /* Enter a Gesture Map: 1=Mac 2=Win 3=ThreeButton 4=KDE 5=Unix/BeOS ... . Po pritisku ustrezne tipke se tipkovnica prestavi v...

3 komentarji