»

Samsungovi prenosniki se poslavljajo iz Evrope, Toshiba zmanjšuje obseg proizvodnje

Ativ Booki so tanki in dobro opremljeni

vir: Android Central
Android Central - Android Central prek PC Advisorja poroča o nekoliko presenetljivi Samsungovi odločitvi, da preneha s prodajo svojih prenosnikov v Evropi. Odločitev obsega vse prenosnike, tako Chromebooke, kot z Windows opremljene in v veliko primerih zelo dobro opremljene prenosnike iz serije Ativ Book. Ni povsem jasno, kaj se bo zgodilo z Windows opremljenimi tabličnimi napravami iz serije Ativ Tab, a uradna najava izrecno govori o prenosnikih, vključno s Chromebooki. PC Advisor ob Samsungu izpostavlja Sony, ki je februarja ukinil znamko Vaio, je prestrukturiral divizijo televizorjev ter je še vedno v slabem finančenm položaju. A Sony morda ni pravo podjetje, ki bi se ga lahko omenjalo tukaj, saj imamo še eno dobro znano žrtev, ki se...

62 komentarjev

Dvojedrni Core i5-650 dodobra navit

Expreview.com - Prvi inženirski primerki procesorjev s kodnim imenom Clarkdale, ki bodo v začetku leta 2010 na podnožju LGA-1156 nadomestili trenutno aktualne dvojedrnike Core 2 Duo in zapolnili tržno luknjo, ki jo ima na tem podnožju Intel, že krožijo po internetu. Na romunskem forumu lab501.ro je inženirski primerek procesorja Core i5-650, ki sicer deluje pri 3,2 GHz, ima 4 MB tretjenivojskega deljenega predpomnilnika in podpira Hyper Threading, uspelo najti in dodobra naviti enemu izmed članov.

Z uporabo le zračnega hladilnika Noctua NH-U12P mu je pri 24 °C okolice procesor uspelo naviti za skoraj 50%, na 4,7 GHz. Jedri sta sicer dodobra zašvicali, saj sta delovali pri 77 in 68 °C in za stabilnost potrebovali napetost 1.424 V. Navitje je bilo...

7 komentarjev

Matične plošče s podporo za Kentsfield

AnandTech - Intel sedaj že nekaj časa uporablja podnožje Socket 775, kar bi naj v teoriji pomenilo, da je možno sisteme s tem podnožjem enostavno nadgrajevati z novimi čipi, žal pa se je to dejstvo izkazalo za neresnično, ob izidu Conroe-ja je bilo na nekaterih matičnih ploščah možno nadgraditi BIOS, na mnogih pa procesor enostavno ni deloval in so bile potrebne ponovne izdaje. Pri AnandTechu se zavedajo, da bi znalo do podobnega problema priti tudi s prihajajočimi štirijedrnimi Kentsfield procesorji, zato so se pozanimali pri najbolj znanih proizvajalcih matičnih plošč ter spisali članek s seznamom izdelkov, ki bodo z Intel-ovim novim paradnim konjem kompatibilni. Veselo branje.

5 komentarjev

Zaščita pred radovednimi pogledi

Slo-Tech - Če spadate med tiste, ki vas neznansko motijo nezaželjeni pogledi na ekran vašega dlančnika, PSP-ja oziroma osebnega računalnika je vaših skrbi konec. Nekaj nadebudnih študentov modnega oblikovalstva je namreč izdelalo zaščito pred nezaželjenimi pogledi, ki vam poleg zaščite pred radovedneži nudi tudi kanček vpadljivosti, saj gre za vse prej kot vsakdanjo stvar. Slika pove več kot tisoč besed: Več o tovrstnih zaščitah pred radovednimi pogledi najdete na spletni strani RCA.

39 komentarjev

Članek o zgodovini računalništva

Colossus

vir: BBC
Slo-Tech - Danes zjutraj se je na Slo-tech skoraj skrivoma prikradel nov članek o zgodovini računalništva. Izpod peresa Dunje Rosina (vodje Kiberpipinega računalniškega muzeja) in po napornem peer-reviewju moderatorjev, je verjetno članek neverjetno točen in kvaliteten, da o njegovi dolžini in temeljitosti sploh ne govorimo.

Torej vsi, ki vas zanima zgodovina čarunalnikov in še vedno ne veste, da je bila prva programerka ženska, ter, da so Commodorji nastali iz pisalnih strojev, se zapodite v branje. Ostali pa tako ali tako že vse veste.

22 komentarjev

Štirijedrni AMD procesorji za Socket-M2

CRN - Advanced Micro Devices je zagotovil, da hkrati z uvedbo štirijedrnih procesorjev, predvidoma tekom leta 2007, ne bodo uvedli novega podnožja. Tako da bodo lastniki prihajajočih podnožij Socket-M2 lahko uporabili tudi štirijedrne procesorje, pri tem bo samo potrebno nadgraditi BIOS. Podoben korak so pri AMDju že storili pri izdelavi dvojedrnih procesorjev za podnožje s939.

AMD bo sredi letošnjega leta predstavil nove dvojedrne procesorje ter novo podnožje Socket-M2, ter ob tem želi tudi potrditi svoje zagotovilo, da bodo štirijedrniki delovali na tem podnožju. Trenutno AMD s partnerji dela na zagotavljanju delovanja Socket-M2 s prihajajočimi štirijedrnimi procesorji, ki bodo podpirali pomnilnik DDR2.

Obenem Hartware.net opozarja, da v nasprotju od trditev nekaterih spletnih časnikov štirijedrni procesorji ne bodo združljivi s podnožjem s939.

8 komentarjev

Zbogom Socket A

The inquirer - Socket A in AMDjeve procesorje Athlon, ki smo jih uporabljali na tem podnožju, verjetno poznate domala vsi, ki ste se v zadnjih letih vsaj malo zanimali za računalniško tehnologijo.

Prvi procesorji na podnožju Socket A so se pojavili leta 2000: to so bili 700 MHz Athloni, nekoliko kasneje pa se je pridružil še 600 MHz Duron. Zadnji procesorji na tej platformi so bili Semproni, ki se prodajajo še danes.

The Inquirer poroča, da se po več kot petih letih služenja Socket A poslavlja za vedno. Slika verjetno pove več kot tisoč besed.



Socket A je definitivno posebnost v zgodovini računalništva. Pri zelo hitrem razvojnem tempu, ki ga narekuje računalniška industrija, se je uspel obdržati na trgu več kot...

44 komentarjev

AMD XP je mrtev - naj živi Sempron

The inquirer - AMD je pokopal procesorje XP 2700+ in nižje. Slava jim! Podobna je situacija z vsemi MP-procesorji, saj prodaja Opteronov stalno narašča. Serija XP kljub temu še vedno brca z eno nogo, saj bodo 2800+, 3000+ in 3200+ do prihodnjega še vedno na voljo.

Vsi, ki potegnete usta v široki raztežaj ob šaljivi besedi Sempr0n, boste očitno imeli še kakšen dodaten razlog za režanje. Po prvih testih, ki so pricurljali na forume iz daljnega Taiwana, bo Sempr0n očitno "best-buy of the year". Kljub dodatno razpolovljenemu pomnilniku L2 na 256kB in frekvenci 1,8GHz, je le malenkost počasnejši od 64-bitnega vrstnika Athlon64 2800+. Testi tudi potrjujejo, da ima Sempr0n zares izklopljen 64-bitni način, kar pa zaenkrat ni moteče, saj so operacijski sistemi in programje zanj še vedno v povojih.

Sempron je še vedno zavit v rahlo tančico skrivnosti, predvsem zato, ker ni znano kako bo delovala različica za procesorje socket A, torej ali bo memory controller integriran v procesor ali pa bo del matične...

16 komentarjev

Prihaja AMD Sempron

AnandTech - Brez kakšnega večjega pompa, je AMD danes najavil nove procesorje z imenom Sempron. Poleg izvira nenavadnega imena, vas verjetno vsaj malo zanima tudi za kakšen procesor gre, a AMD je, kot ponavadi, precej skrivnosten. Edino kar je iz uradne najave očitno, je da bo poleg tipkanja in brskanja po medmrežju omogočal tudi dolpoteg glasbe in celo pošiljanja slik preko elektronske pošte. Odlične novice torej za vse, ki še vedno trpite na 486-kah ali bog ne daj 386-kah in bi radi čim ceneje prišli v stik z zadnjim desetletjem.

No ja, če smo čisto pošteni, je AMD nekako med vrsticami vseeno namignil za kaj gre, saj zelo poudarja, da bo 64-bitnost še vedno na voljo v njihovih dražjih procesorjih. To zelo verjetno pomeni, da je Sempron tržno ime za Paris jedra, ki so Hammerji, brez x86-64 vezja in s samo 256 kB L2 predpomnilnika. Gre torej za najsiromašnejši procesor nove generacije, ki naj bi nadomestil Durona v najnižjem cenovnem razredu. Po zagotovilih AMD-ja ga boste lahko kupili...

13 komentarjev

Socket 370 se poslavlja

X-Bit Labs - Intel je danes uradno najavil, da bo prenehal z dobavo Pentiumov III 1,4 GHz s 512 kB L2 distributerjem, ki so tudi zadnji procesorji, ki še uporabljajo Socket 370 podnožje. Tako se po štirih letih uradna podpora ležišču, ki je že davnega leta 1999 nosilo 366 MHz Celerone, izteka. Intel bo naročila za te procesorje sprejemal še do sedmega novembra, zadnjo pošiljko box inačic pa bo Intel odposlal 16. aprila prihodnje leto. Tray verzije procesorjev bodo dobavljive še malce kasneje. Klik!

4 komentarji

Novi Duroni in Celeroni

X-Bit Labs - Naslednji teden se nam najverjetneje obetata dva nova procesorja. Duron 900 in Celeron 850. Duron 900 bo zadnji procesor iz družine Duron, ki bo še vedno temeljil na Spitfire jedru in bo predstavljen 2. aprila. Novi Celeron 850 bo uporabljal 100 MHz vodilo (66MHz bi bilo nesmiselno!). Procesorja se bosta istočasno pojavila zaradi konkurence eden drugemu, a kot kaže, želi biti in tudi bo AMDjev Duron hitrejši od Intelovega Celerona. Hvala Timon!

0 komentarjev