»

Prijateljsko opozorilo

Slo-Tech - Kot vidite, se je pred okoli pol ure začel ameriški napad na Afganistan. Te novice ne pišem za to, da bi razpravljal o zadevi ter dosojal prav katerikoli od držav. Vse, kar vam, bralcem Slo-Techa, polagam na dušo, je: Če boste šli pisati komentarje v Forum, izvolite, vsak nerasističen, nenacionalisičen, neksenofobičen ter utemeljen komentar je dobrodošel. Vsi, ki se boste posluževali pljuvanja, ste opozorjeni že vnaprej: Sankcije bodo sledile. Hvala.

15 komentarjev

Izid Dual-Athlon osnovnih plošč prestavljen

Ace's Hardware - AMD je na svoji strani objavil t.i. White Paper v katerem je opisal kompatibilnostne probleme z njihovim AMD-762 čipsetom ter VIA 686B Southbridge čipovjem. Če ta dva čipovja uporabimo skupaj lahko pride do problemov, ko se uporabi funkcija "Suspend to RAM" z Registered DDR-RAM moduli. Proizvajalci matičnih plošč se sedaj trudijo, da bi se napaka odpravila. Uporaba obeh čipovij je trenutno najcenejša opcija pri proizvodnji Dual-Athlon osnovnih plošč. Zaradi tega bo tako npr. MSI verjetno moral prestaviti izid svoje MSI K7D Master osnovne plošče, ki je bila prvotno načrtovana za avgust, na konec septembra.

0 komentarjev

SiSov prodor na DDR trg

X-Bit Labs - Tajvanski proizvajalec veznih čipovij, SiS, je zadnje čase precej agresiven. Na to kaže tudi novo DDR čipovje z imenom SiS735, ki ga podjetje oglašuje kot najboljšo low-cost SocketA DDR izbiro. Celotno čipovje se nahaja v enem samem čipu, podpira pa do 6 USB priključkov, ATA100 diske, 6 PCI Master naprav ter, najpomembneje, tako DDR kot PC 133 SDR. Posebej slednja postavka je zelo zanimiva, saj čipovje SDRAM podpira na dva načina: skozi posebne TwinMosove 184 pinske SDRAM module, vgrajena pa je tudi podpora za navadne SDRAM reže. SiS prav tako obljublja, da bo čipovje ponujalo boljše performanse kot katerokoli DDR čipovje na trgu, toda te napovedi bomo raje vzeli z rahlim zadržkom.
Edini potencialni problem je še vedno precej omejena proizvodna zmogljivost, težava, ki pesti SiS že kar nekaj let. Proizvajalci matičnih plošč so zaradi tega precej skeptični in izdelke na osnovi SiS735 sta do sedaj najavila samo ASUS in ECS. ASUSova plošča, ki bo nas verjetno bolj zanimala, se bo...

1 komentar

ASUS in ALi čipovja

X-Bit Labs - ASUS je pregledal poročila o prodaji matičnih plošč. Ugotovil je, da mu je šla zelo doro v promet A7A266, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipovju. Kako mu je to uspelo? Vsi namreč vemo, da je ALi MAGiK 1 eno počasnejših DDR čipovij. Z agresivnim oglaševanjem, seveda. ASUS je uspel ljudi prepričati, da je njihova A7A266 enako dobra kot vse druge DDR matične plošče na (boljših) čipovjih. In zakaj je ASUS-u tako všeč ravno ALi MAGiK 1? Ker je poceni, seveda.
ASUS se je zato odločil, da bo (še) tesneje sodeloval z ALi-jem. V bližnji prihodnosti bo ASUS izdal matično ploščo za DDR SDRAM za Socket370 procesorje, na ALi Aladdin Pro 5 čipovju. Plošči bo ime CUA266. Njene specifikacije pa bodo:
  • Podpora Intel Pentium / Celeron 533~1GHz+ Coppermine procesorjem
  • delovala bo na ALi Apollo Pro 5 čipovju (M1651 and M1535D+)
  • 133/100/66 FSB
  • Dve DDR SDRAM reži, ki podpirata do 2GB RAM-a
  • Tri SDRAM reže, ki podpirajo do 3GB RAM-a
  • AGP Pro 4X reža
  • Pet PCI 2.2 rež
  • AMR reža
  • Integriran C-Media CMI8738SX PCI zvočni...

3 komentarji

Abitove SDR+DDR rešitve

Overclockers Australia - Ko sem pred nekaj dnevi (približno pred enim tednom) za novico dal test DDR Athlon osnovnih plošč, je med njimi bila tudi Asusova A7A266, ki podpira, poleg DDR pomnilnika, tudi kombinacijo s SDR enotami. Kaj pa pravi Abit? Avstralski Overclockerji so Abit pobarali ter dobili odgovor v stilu, da se oni takih rešitev ne bodo posluževali, saj Abit ja dela najboljše ter oh in sploh stabilne plošče, ter da bi vgradnja dodatnih SDRAM rež za pomnilnik resno vplivala na stabilnost. Po eni strani se z njimi strinjam, saj tudi osnovne plošče s EDO / SDRAM kombinacijami niso preživele dolgo. Po drugi strani pa Abit ja ne sme pustiti, da mu bo mali (!) Asus delal tako konkurenco...

0 komentarjev