»

Blue Origin izgubil vesoljsko plovilo med testnim poletom

The Wall Street Journal - Blue Origin je eno izmed zasebnih podjetij, ki razvija vesoljska plovila in na katera (druga so še Boeing, Sierra Nevada in SpaceX) NASA po koncu ere raketoplanov polaga upe in tudi financiranje za razvoj novih vesoljskih taksijev in tovornih plovil. Jeff Bezos, lastnik Blue Origina, sicer pa znan kot milijarder in ustanovitelj Amazona, je potrdil, da je testni polet v avgustu spodletel, plovilo pa je podjetje med poizkusom izgubilo.

Preizkusni polet so izvajali 24. avgusta. Ko je plovilo doseglo približno 13.700 metrov nadmorske višine in je letelo s hitrostjo 1,2 maha, je iz za zdaj neznanih razlogov izgubilo potisk in padlo nazaj na Zemljo. Plovilo je bilo popolnoma uničeno. Blue...

2 komentarja

Misija STS-129 gre h koncu, Atlantis na poti domov

Posadka

vir: NASA
NASA - Skoraj bi vas prikrajšali za vest, da Američani spet pridno obiskujejo vsemir. Misija STS-129, ki jo izvaja raketoplan Atlantis s šestčlansko posadko, se je pričela 16. novembra z izstrelitvijo iz Cape Canaverala. Te dni gre počasi h koncu. V desetih dneh so postorili mnogo in izvedli tri vesoljske sprehode, ki so vsak trajali okrog šest ur. Poleg tega so na vesoljsko postajo pripeljali precej nove opreme, glavni del je predstavljal ExPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) Logistics Carriers 1 in 2.

Izvedli so tudi vrsto eksperimentov. Preučevali so vplive vesoljskih poletov na imunsko odpornost človeka ter na...

9 komentarjev

Discovery ostal prizemljen

Puščajoča napeljava

vir: NASA
NASA - Danes zjutraj ob 2.20 po srednjeevropskem času bi morali v Nasinem vesoljskem izstrelišču blizu Cape Canaverala na Floridi izstreliti raketoplan Discovery. Prvotni datum poleta je bil sicer že mesec prej, a se je NASA odločila nekoliko počakati in ga dodatno preveriti, da se ne bi slučajno ponovila zgodba s satelitom Orbiting Carbon Observatory, ki so ga 24. februarja spektakularno razstrelili namesto izstrelili. Discoveryjeva misija STS-119 bi morala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljati nove panele sončnih celic in prvega astronavta iz Japonske, poleg njega pa posadka vključuje še šest drugih astronavtov. Povratek je načrtovan čez dva tedna.

...

14 komentarjev

Shuttli ponovno v uporabi

The Register - NASA bo ponovno obnovila vesoljske polete s space shuttli, ki so bili prekinjeni po tragični nesreči Columbie v začetku leta 2003.

Največji varnostni zadržek je predstavljal led, ki se je nabiral na zunanjem rezervoarju shuttla, vendar so to težavo uspešno rešili z uporabo grelnikov in senzorjev, ki preprečujejo nabiranje ledu.

Led bi namreč lahko ob vzletu odpadel in poškodoval shuttle ter tako ogrozil varnost posadke. Po celovitem pregledu vesoljskega plovila in opreme so se pri NASA odločili, da so pripravljeni na polet, ki se bi naj zgodil enkrat med 13. in 31. julijem. Za več podatkov odsurfajte sem.

74 komentarjev

FX-57

The Register - AMD je v divjino spustil svoj najnovejši procesor, ki je namenjen predvsem igričarjem in zagretim navijalcem z debelo denarnico. Athlon 64 FX-57 se izdeluje v 90 nm tehnologiji, podpira SSE3 inštrukcije in vsebuje še nekaj novosti, kot je izboljšan pomnilniški krmilnik, ki po novem podpira 533 Mhz DDR RAM, največja poraba pri tovarniškem taktu 2,8 GHz pa naj bi po uradnih podatkih znašala 104 W.

Po podatkih, ki jih navaja AMD, je od predhodnika hitrejši za okoli 7 %. Če je to veliko ali ne, presodite sami. Vse to si lahko privoščite za borih 1031 dolarjev, za en procesor, seveda. Za podrobnejši opis in primerjave (cenovne) z X2 in starejšim modelom iz FX serije, odsurfajte sem.

Dodatek: povezave do testov na AMDZone

53 komentarjev

NASA je preuredila rezervoar za shuttle

Reuters - V torek je NASA uradno potrdila, da so izpopolnili zunanji rezervoar za shuttle, ki je povzročil nesrečo shuttla Colubia nad Texasom prvega februarja 2003. Vzrok nesreče Columbie je bil ob vzletu odpadli kos izolacijske pene. Pena velikosti ročnega kovčka je poškodovala shuttle in ta je ob vračanju v orbito "razpadel". Umrlo je vseh 7 astronavtov. Prvi spremenjeni rezervoar bodo iz Nasine "delavnice" blizu New Orleansa poslali v Kennedy Space Center (Florida) konec tedna.

Shuttle Discovery naj bi z novimi rezervoarji zapustil orbito Zemlje v maju ali v začetku junija s 7-člansko posadko, namenjen pa bo na mednarodno vesoljsko postajo. Po prekinitvi Nasinih poletov zaradi nesreče sta postajo oskrbovali ruski plovili Soyuz in Progress.

17 komentarjev