»

Nov članek: Medvedek Nosek in njegov internet

Slo-Tech - Tako živali, kot tudi dvonogi kosmatinci, morajo ob pravi starosti zapustiti svoj brlog in si najti svojega. Seveda pa dandanes ne gre brez največje pajkove mreže na svetu, zato se je naš medvedek odločil, da se bo na mrežo priklopil pri precej znanem ponudniku tovrstnih storitev.

Seveda je bilo pričakovanje, da bo priklop uspešen, malo preveč. Križev pot našega nadebudnega medvedka si lahko preberete v najnovejšem članku.

46 komentarjev

Nov članek: Mnenje - Patentiranje programsko izvedenih izumov - da ali ne?

Slo-Tech - Poiskusi sprejema direktive o patentiraju računalniško izvedenih izumov so v državah članicah EU sprožili številne reakcije javnosti. V Sloveniji se je izoblikovala Iniciativa programski patenti, ki je o vprašanju patentiranja računalniško izvedenih izumov organizirala eReferendum v okviru katerega so zbirali podpise posameznikov in podjetij za oz. proti spremembi omenjene direktive.

Za spremembo direktive se je v okviru eReferenduma zavzelo več kot 500 posameznikov in več kot 150 podjetij in drugih organizacij, proti spremembi pa je na omenjeni spletni strani glasovalo sedem posameznikov.

Ker smo na Slo-Techu želeli predstaviti mnenje koga, ki prepovedi patentiranja programsko izvedenih izumov nasprotuje, oziroma tim. programske patente podpira, smo enega izmed podpisnikov zaprosili za mnenje o patentiranju programsko izvedenih izumov. Mnenje navajamo nelektorirano in v celoti.

42 komentarjev

Padec direktive o patentiranju softwara

Slo-Tech - Evropski parlament je (danes) v sredo, 6. julija, na plenarni seji z zgodovinsko večino 648 glasov od 680 prisotnih poslancev zavrnil sprejetje Direktive o računalniško izvedenih izumih znane tudi kot Direktiva o programskih patentih.

Gre za močno zaušnico Evropski komisiji in Evropskemu svetu, ki sta si (ob prišepetavanju lobija multinacionalk) prizadevala, da bi programje v evropski uniji postalo patentabilno.

Več o dogajanju v parlamentu lahko najdete v izjavi za javnost slovenske Iniciative programski patenti. Ta si že dalj časa na vseh nivojih prizadeva informirati domačo politiko in gospodarstvo o škodljivih posledicah patentiranja programske opreme - www.patenti.si

Evropski poslanci iz Slovenije so, razen gospe Jordan Cizelj, glasovali proti. Gospa Jordan Cizelj se je glasovanja vzdržala.

Zanimivo je, da se je ravno včeraj proti programskim patentom opredelila tudi ljubljanska Fakulteta za računalništvo in informatiko!

248 komentarjev

Patentna bitka se nadaljuje

Slo-Tech - Ne glede na to, da nekateri igrajo naravnost umazano igro, bitka proti programskim patentom v EU še traja in puška je še daleč od koruze!

Iniciativa programski patenti je tako včeraj lansirala tudi video spot, ki se sprašuje o tem kako poteka politično odločanje o EU in zahteva odgovore.

Danes pa je o odnosu do sporne direktive odločal tudi upravni odbor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS. Nasprotniki direktive so predstavili dokaze o tem, da slovenska podjetja nočejo patentiranja programske opreme. A interesi velikih in parcialni interesi članov so vseeno preprečili sprejetje stališča, ki bi bilo enako stališču večine računalniških podjetij (po vseh opravljenih statistikah, aketah, erefrendumih) - da si programskih patentov podjetja večinsko ne želijo in, da je zato potrebno direktivo popraviti. Komentar je tule.

Še vedno se lahko udeležite eReferenduma. Podpisi podjetij bodo v sledečih dneh še telefonsko preverjeni, nato pa bo referendumski seznam predan...

103 komentarji

Epson preganja proizvajalce kompatibilnih kartuš

PC World - Po zaslugi podjetja Seiko Epson sta v preteklem tednu morala kar dva proizvajalca kartuš iz prodaje umakniti svoje proizvode, ki so kompatibilni z Epsonovimi tiskalniki.

Environmental Business Products je ustavil dobavo omenjenih izdelkov po izvensodni poravnavi, potem ko je Epson proti londonskemu podjetju sprožil sodni postopek zaradi kršitev številnih Epsonovih patentov in registriranih oblik. Poleg ustavitve prodaje bo britansko podjetje krilo tudi sodne stroške ter Epsonu plačalo stroške za povzročeno škodo (vsota še ni določena).



Že v začetku tedna pa je uspelo Epsonu doseči poravnavo s podjetjem Multi-Union Trading in podjetju iz Hongkonga preprečiti uvoz in prodajo kompatibilnih kartuš v ZDA. Japonski...

78 komentarjev

Iniciativa programski patenti

Slo-Tech - Danes (četrtek, 16. junij) je bila uradno obelodanjena ustanovitev Iniciative programski patenti.

Gre za neformalno skupino organizacij, ki se zavzemajo za spremembo besedila direktive o računalniško izvedenih izumih in podpirajo amandmaje, ki so jih predlagali poslanci evropskega parlamenta.

Prvi projekt iniciative je spletna stran www.patenti.si, ki je namenjena informiranju o posledicah direktive, aktualen pa je tudi E-Referendum, kjer lahko vsak glasuje za trenutno besedilo ali za amandmaje, glasovi pa bodo posredovani evroposlancem.

Uradni PR je dostopen tu, k promociji spletne strani pa so vabljeni vsi...

14 komentarjev

Slovenska programska industrija proti programskim patentom

Slo-Tech - Predlog evropske direktive o patentiranju programsko izvedenih izumov dviguje vse več prahu, ne le v tujini temveč tudi doma.

Slovenija lahko kot članica EU namreč delno vpliva na direktivo, ki zna precej zasukati razmere na trgu softwara, tudi slovenskem.

Urad za intelektualno lastnino na izvorni predlog direktive ni imel pripomb, so se pa v začetku leta zganili društvo uporabnikov Linuxa, mediji in ministrstvo za informacijsko družbo, ki je uradno slovensko stališče do predloga spremenilo v smeri omejitev za patentiranje programja. A maja je bila direktiva po nenadni popolni spremembi nemškega amandmaja (ki ga je podprla tudi Slovenija v upanju, da bi prinesel resnično omejeno patentiranje) potrjena v najbolj radikalni možni izvedbi. Ker pa je bilo to le nekakšno predglasovanje so spremembe še možne.

Očitno so se zdaj problema začela zavedati tudi softwarska podjetja. Tako se je danes Sekcija slovenskih proizvajalcev programja Koda.SI (znotraj Gospodarske zbornice Slovenije)

48 komentarjev

Slovensko stališče do programskih patentov: aktivno državljanstvo je učinkovito

Slo-Tech - Državljanske akcije pošiljanja e-mailov za spremembo stališča Slovenije v zvezi z direktivo o programskih patentih so bile očitno uspešne. Ministrstvo za informacijsko družbo je namreč v svojem sporočilu za javnost v zvezi s predlogom sporne direktive zapisalo: "izražamo svojo zaskrbljenost, ki jo z nami deli tudi precejšen del strokovne javnosti, predvsem skupnost razvijalcev odprtokodne programske opreme in vsaj del malih in srednje velikih podjetij". Hkrati so ministrstvu za gospodarstvo posredovali svoje mnenje, v katerem so izrazili stališče, da je potrebno podpreti dopolnila Nemčije, Belgije, Italije, Danske in Luksemburga, ki bi izničila škodljiva določila sporne direktive.

Na vprašanje Slo-Techa slovenskim evroposlancem o njihovem stališču do tega vprašanja, pa smo dobili odgovor samo od Romana Jakiča in Majde Širca.
Roman Jakič je v odgovoru zapisal, da je o problemu neformalno obvestil ministra g. Cvikla in namestnika g. Engelmana, ter od njiju zahteval, da zaščitita...

16 komentarjev

Programski patenti v Evropski uniji

Slashdot - Danes je v parlamentu EU potekalo prvo branje in glasovanje o direktivi o softwarskih patentih.

Kljub temu, da je bila direktiva sprejeta, je tistim, ki so se borili proti njej uspelo spraviti skozi branje takšne amandmaje, da so jo v bistvu skoraj postavili na glavo.

To jim je uspelo tudi tako, da so nekateri cel zadnji teden preživeli v Strasburgu in lobirali od poslanca do poslanca.

Debate so bile burne, ljudje sploh niso spali in na koncu je bil uspeh tu. Morda najbolj zanimive in hkrati najbolj zastrašujoče pa so izjave nekaterih poslancev v zvezi s prepričevanjem. Namreč, da...

15 komentarjev