»

Googlov prenovljeni JPEG za tretjino kompaktnejši

Z leve: izvirnik, libjpeg, Guetzli

Google - Google je razvil nov odprtokodni algoritem za stiskanje slik v format JPEG, ki ob enaki kakovosti ustvari 29-45 odstotkov manjše datoteke kakor uveljavljeni libjpeg. Nov algoritem so poimenovali Guetzli, kar v švicarski nemščini pomeni piškot. Njegova glavna prednost je združljivost nazaj, saj so stisnjene slike popolnoma združljive s standardom JPEG, tako da težav s prikazovanjem ni. Poznamo namreč tudi nekaj radikalno novih algoritmov (denimo RAISR ali WebP), ki terjajo nove odjemalce in se zato na internetu ne primejo.

Stiskanje v JPEG sestavljajo tri stopnje: transformacija v barvnem prostoru, diskretna kosinusna transformacija in kvantizacija. Guetzli je izboljšal zadnji korak, zaradi česar so fotografije manjše in tudi lepše.

Format JPEG pač prinaša izgube (lossy format), zato rezultat ni enak izvirniku....

14 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

Microsoft kaznovan z 9 milijoni evrov

Heise - Nemški Bundeskartellamt je Microsoftu naložil plačilo devetih milijonov evrov kazni, ker se je s prodajalci dogovarjal in vplival na končno ceno za Office Home and Student 2007 na nedovoljen način, ki krši pravila za varstvo konkurence. Med drugim so neimenovanemu prodajalcu na zvezni ravni finančno pomagali promovirati izdelek, kar ni dovoljeno. Še pred sporno kampanijo naj bi se Microsoft in ta prodajalec srečala vsaj dvakrat in dogovorila o ceni. Microsoft pravi, da se z odločitvijo ne strinjajo, vendar se ji bodo uklonili, saj se želijo izogniti dolgotrajnim tožbam. Prav tako bodo poskrbeli, da v prihodnosti do takih nevšečnosti ne bo več prihajalo, so zapisali.

8 komentarjev

Apple tožen

AppleInsider - Kot poroča AppleInsider, je podjetje Contois Music Technology vložilo tožbo proti Applu zaradi kršenja šest let starega patenta ( številka 5.864.868). Podjetje zahteva prepoved trženja servisa iTunes v trenutni obliki in finančno povračilo za škodo, ki naj bi jo povzročil Apple z namernim kršenjem patenta. Contois še trdi, da so Apple na patent opozorili že lanskega septembra, čeprav je po njihovem mnenju Apple zanj vedel vse od januarja 2003. Uradnih izjav obe strani ne dajeta, vas pa seveda bomo o dogodkih obveščali.

Novico je prvi opazil Road Runner.

30 komentarjev

Microsoft prekršil patent

The Register - Gvatemalec Carlos Armando Amado je že pred 15 leti patentiral tehnologijo prenosa podatkov med Excelom in Accessom z uporabo preglednice, dve leti kasneje je svoj "izum" neuspešno poskusil prodati Microsoftu, a ga je le-ta pa kljub vsemu začel uporabljati leta 1995. Carlos je iskal pravico na kalifornijskem sodišču, ki je delno presodilo v njegov prid in Microsoftu naložilo plačilo nekaj manj kot 9 milijonov dolarjev. Carlos je sicer zahteval kar pol dolarske milijarde, vendar je sodišče ovrglo 9 od 10 njegovih zahtevkov.

Sodni mlini obravnavajo še najmanj dve domnevni Microsoftovi kršitvi patentov. Forgentu naj bi ukradel tehnologijo za stiskanje slik v zapis JPEG, poleg tega naj bi v Windows 2003 in Longhorn vgradil tehnologijo za odpravljanje ozkih grl v mrežnem procesiranju, ne da bi prej plačal za dva Alacritechova patenta ( prvi in drugi).

Verjetno se bodo Okna podražila. [:D]

19 komentarjev

Microsoft patentiral sudo

Slashdot - Kot je bilo že večkrat omenjeno, si lahko z veliko denarja, posebej pa v Združenih državah, privoščiš marsikatero neumnost.

Tako je ameriški patentni urad Microsoftu odobril patent št. 6.775.781, ki opisuje, kako lahko navaden uporabnik zažene drug proces z administratorskimi pravicami.

Patent je zanimiv iz dveh vidikov, prvi je ta, da je ukaz su oziroma sudo prisoten v operacijskih sistemih odprte kode že nekaj časa, drugi pa je to, da se sorodnih postopkov ne da zlahka patentirati. Klik.

Hvala vsem uporabnikom, ki so nas opozorili na novico.

56 komentarjev

Microsoft patentiral dvojni klik

SMH - Microsoftu je 27. aprila ameriški patentni urad dodelil patent za dvojni miškin klik z zaporedno številko 6,727,830. Povzetek patenta se glasi:

naj bi izjavil:

"Metoda in sistem za razširitev funkcionalnosti gumbov aplikacij na računskih napravah z omejenimi sredstvi. Različne funkcije aplikacije se sprožijo glede na to kako dolgo je pritisnjen gumb v aplikaciji. Privzeta funkcija se sproži, če je gumb pritisnjen za kratko dolžino časa. Alternativna funkcija aplikacije se sproži, če je gumb pritisnjen dolgo časa, na primer, vsaj eno sekundo. Druga funkcija se lahko sproži, če je gumb pritisnjen večkrat znotraj kratkega časovnega intervala, na primer, dvojni klik."
Pod izumitelji sta imenovana Charlton E. Lui in Jeffrey R. Blum, medtem ko je lastnik patenta Microsoft Corporation. Patentni urad je še navedel, da se področje inovacije "nanaša na splošne računalniške sistem, s poudarkom na izboljšanju funkcionalnosti gumbov aplikacij na napravah z omejeno sredstvi".

Nedvomno vsi...

110 komentarjev

Microsoft patentiral ničle ter enice

CNN - CNN poroča, da je Microsoft vložil zahtevo po patentiranju logičnih ničel ter enic. Če jim ta poteza na sodišču uspe, si bodo zagotovili popolni ter nekompromisni monopol, saj mislijo računati 10 centov na pretočeno ničlo ali enico. Microsoft se zagovarja, da je ničle in enice uporabljal že od leta 1975 ter da jih je pretočil kar največ, tako da si pridržuje intelektualno pravico do sestavnih enot vseh digitalnih proizvodov. Apple je že napovedal, da bo šel na analogno, če Microsoft slučajno uspe. Analitiki napovedujejo, da ima Microsoft veliko možnosti.

OK, če niste slučajno iz Lune, ste že ugotovili, da je to vse samo ena prvoaprilska potegavščina, ter da je URL pohekan, saj z navadno varko zamaskira pravi IP naslov, do katerega dostopamo. Hehe... Veselo

6 komentarjev