»

25 najbolj zanič produktov IT industrije

PC World - Pri PC Worldu so sestavili seznam 25 najbolj zanič produktov vseh časov. Na seznamu so se pojavile nam vsem tako znane cvetke, kot so Windows Millennium, IBM Deathstar diski, Internet Explorer 6 in Iomegini ZIP pogoni. Na seznamu pa se najdeju tudi redkejše stvari, kot sta naprimer prenosni Apple Macintosh in IBM PCjr.. Seveda pa ne smemo pozabiti niti zmagovalcev: AOL in RealPlayer, ki sta si (zasluženo) prislužila naziv najbolj zanič izdelkov IT industrije vseh časov.

34 komentarjev

Družina BlackBerry

PC World - Podjetje Research in Motion (RIM) je javnosti ponudilo različico mobilnih terminalov, s katerimi se namerava primerjati z ročnimi računalniki in mobilniki. Blackberry 8700c je zgrajen na Intelovi procesorski platformi XScale PXA 901, vsebuje pa še GSM s podporo za omrežja EDGE, 64 MB Flash RAM in 16 MB SRAM spomina, lastni poštni sistem ter seveda vgrajeno QWERTY tipkovnico. RIM želi z napravo potešiti potrebe zahtevnejših uporabnikov, ki od svoje robide pričakujejo še kaj več kot zmožnost klicanja in prebiranja emailov. Izdelek, ki stane 300 dolarjev (ob sklenjeni pogodbi) je zaenkrat na voljo samo v ZDA, kasneje pa se ga bo dalo dobiti tudi v Evropi.

6 komentarjev

PCWorldovih 100 najboljših

Slashdot - Revija PCWorld je objavila seznam 100-tih najboljših izdelkov iz sveta računalništva v letu 2005. Aboslutni zmagovalec je brskalnik Mozilla Firefox, kar uredniki argumentirajo s preprostimi besedami: "je pač najboljši" in pa "naj se vojne brskalnikov spet začnejo".

Firefoxu sledijo Googlov Gmail, Applov OS X 10.4 Tiger in Belkinov brezžični usmerjevalnik ter kartica za prenosnike Belkin Wireless Pre-N, peterico pa zaključuje Dellov 24-palčni širokokotni zaslon LCD Ultrasharp 2405FPW. Celoten seznam veličastnih 100.

Lanski zmagovalec Opera je končal povsem na repu - na 88. mestu. Kljub temu smo na domači strani še pred kratkim zasledili, da slavijo zmago. Zdaj so napako popravili, a le na prvi strani, saj v sporočilu za javnost še vedno govorijo o zmagi, o javnem opravičilu pa Skandinavci očitno ne razmišljajo.

18 komentarjev

Firefox 1.0.4 in Mozilla 1.7.8

Slashdot - Mozilla Foundation je izdal Firefox 1.0.4 in Mozillo 1.7.8, ki odpravljata tri znane varnostne luknje: MFSA 2005-42, MFSA 2005-43 in MFSA 2005-44.

Obenem se je na spletu zelo hitro začelo razširjati nekaj oglasnih filmčkov za Firefox, ki jih lahko najdete na funnyfox.org. A ker je stran podlegla Slashdotu, poskusite raje neoriginalni zrcalni strežnik.

POSODOBITEV: Na voljo je že tudi slovenska različica.

121 komentarjev

Novosti iz sveta Firefoxa

Slashdot - Začel bom z slabo novico - nedavno je bila odkrita varnostna luknja v brskalniku Firefox, ki naj bi crackerjem omogočala, da popolnoma prevzamejo nadzor nad sistemom žrtve. Že z enim samim klikom na stran, ki izkorišča napako, bi se lahko pognala ZlobnaKoda™ (na primer v obliki .exe datoteke), kar dopušča praktično brezmejne možnosti zlorabe. Varnostni prepust je ocenjen za kritičnega, prisoten pa je v vseh obstoječih verzijah Firefoxa. Očitno lahko kmalu pričakujemo različico 1.0.4.

Bolj vzpodbudne pa so napovedi o prihajajočem Gorečem Lisjaku verzije 1.1. Veselimo se lahko lahko zanimivih novosti, naj jih naštejem samo nekaj:
  • vgrajena podpora za SVG (o kateri smo že pisali)
  • funkcija Sanitize (hitro in enostavno brisanje vseh občutljivih podatkov iz uporabniškega profila)
  • optimizirano pomnjenje obiskanih strani, kar pomeni instantno izrisovanje pri premikanju naprej in nazaj (uporabniki Opere že dolgo uživajo v tej funkciji)
  • posodobljen sistem nastavitev (po novem so...

24 komentarjev

Brezplačna Opera za izobraževalne ustanove

Opera Web Browser - Podjetje Opera Software je 12. januarja letos objavilo, da bo odslej izobraževalnim ustanovam ponujalo brezplačno licenco svojega internetnega brskalnika Opera (brez oglasov) za vse šolske računalnike, skupaj z brezplačno tehnično podporo. Brskalnik je posebej primeren za univerzitetna okolja, saj že v osnovni obliki ponuja vse funkcije, ki jih študentje potrebujejo, možne so pa tudi prilagoditve za potrebe šol, vključno z obveščanjem študentov prek za to namenjenega prostora.

Le nekaj dni za tem so objavili prve rezultate, po katerih se je v program prijavilo že več kot 500 izobraževalnih ustanov, ki tako svojim študentom odslej ponujajo varnejše in hitrejše brskanje po internetu.

Več informacij in prijava

22 komentarjev