»

Izšel je Debian "Stretch" 9.0

Debian - Po 26 mesecih razvoja je na voljo nova različica operacijskega sistema Debian "Stretch" 9.0, ki bo varnostno podprta naslednjih 5 let. Debian 9.0 je posvečen Ianu Murdocku, ustanovitelju projekta Debian, ki je preminil 28. decembra 2015.

Z vidika varnosti je dobrodošla sprememba, da okenski sistem za delovanje ne potrebuje več root pravic. Pretežni del izvornih paketov v distribuciji, kar 90 odstotkov, bo ob prevodu in izgradnji paketa izdelala do bita enake binarne datoteke. To je pomembno, ker viša varnostne standarde in zagotavlja verodostojnost binarnih datotek ter olajša zaznavanje neželenih posegov v prevajalnike. Nekateri izmed 51.000 programov v Debian 9.0:

  • Linux kernel 4.9 (long-term)
  • GNOME 3.22
  • KDE Plasma 5.8, Application 16.08, PIM 16.04
  • LibreOffice 5.2
  • Firefox 45.9 ESR
  • Chromium 59
  • OpenJDK 8
  • GCC 6.3
  • MariaDB 10.1
  • PostgreSQL 9.6
  • PHP 7.0
  • Python 3.5

Privzet okus MySQL-a je po novem MariaDB, ta bo ob nadgradnji samodejno zamenjal MySQL 5.5 ali 5.6. V distribucijo pa se vračata Firefox...

25 komentarjev

Nova Debianova izdaja

Slashdot - Po včerajšnji izdaji Debiana 3.1, imenovanega tudi Sarge, so razvijalci odkrili, da pri namestitvi s CD-ja ali DVD-ja poleg običajnih virov paketov vira z varnostnimi posodobitvami <b>NI</b>. Ta manjša, a precej kritična, napaka je, podobno kot se je zgodilo z Netscape 8.0.1, povzročila novo izdajo Debiana še preden je minilo 24 ur od prejšnje.

Poleg tega je na IRC-kanalu #debian-amd64 na Freenode moč zaslediti najavo, da bo tudi arhitektura AMD64 ob koncu tega meseca prešla med uradne različice distribucije in bo tako kot ostalih 11 imela tudi varnostne popravke.

Bo odslej Debian izhajal vsak dan?

10 komentarjev

Saj ni res, pa je

Slo-Tech - Eni pravijo, da je zmrznil pekel, drugi, da je gorenc sosedu posodil jurja, tretji, da zunaj čaka miljon opic, ki se hočejo pogovoriti o pravicah za Shakespeara. A za izračun neverjetnosti dogodka, o katerem je govora v tej novici, bi morali zmnožiti neverjetnosti vseh prejšnjih in dodati še najmanj dva čajnika vroče vode s pripadajočim čajnim pecivom. Pa še vedno ne bi prišli blizu!

Izšel je Debian 3.1 Sarge.

Nova različica prinaša glede na prejšnjo stabilno (Woody) boljši namestitveni program (tudi v slovenščini!) ter podporo za jedro 2.6.x.

Ostali programski paketi so - KDE 3.3, GNOME 2.8, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.1.11a, GNU Compiler Collection 3.3.5 (GCC), Apache 2.0.54, Samba 3.0.14 ...

Dolpoteg če imate Internet dostop ob namestitvi oziroma preko Bittorenta.

P.S.: Prvič na Slo-techu so hkrati tri novice na isto temo čakale na potrditev - sporhetC, germa, najpodrobneje pa...

39 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0r3

OSNews - V času pričakovanja nove stabilne različice Sarge je izšla prenovljena izvedba sedanje stabilne različice distribucije Debian, ki je znana tudi pod imenom Woody. Že tretja izvedba Debiana 3.0 odpravlja varnostne pomanjkljivosti in tudi nekatere kritične napake. Če ste sistem nadgrajevali preko security.debian.org, ne boste občutili večje razlike. Za stabilne različice Debiana je značilno, da vsebujejo starejšo programsko opremo, ki je dobro preskušena in nadvse primerna za strežnike.

Demonstracija stabilnosti: KDE 2.2.2, Mozilla 1.0.0, Evolution 1.0.5, Gimp 1.2.3 ...

In še zanimiva pot do nameščenega Debiana.

9 komentarjev

MySQL bo uporabljal Microsoftov odprtokodni program

Slashdot - Namestitveni programi v prihajajoči različici MySQL 4.1 podatkovne baze bo izdelan s prvim Microsoftovim Open-Source projektom - Windows Installer Toolsetom.
Ta namestitveni program uporabljajo zato, da pretvorijo MSI datoteko, ki jo uporablja InstallShield v XML, kateri bi njim naj omogočal večjo kontrolo nad namestitvenim postopkom.
Omenili pa so tudi da so se odločili za ravno ta program zato, ker želijo pokazati dobro vero do Microsfta. Namreč, ko je Microsoft pred nekaj časa izdal ta projekt pod Open-Source (CPL) licenco, so bili nekateri skeptični, še posebej zaradi tega ker vključuje posebno XML shemo, katero bi lahko Microsoft kadarkoli patentiral ravno tako, kot Officevo XML shemo.

Več o tem v izvorni novici.

6 komentarjev

Samba 3.0.0

Slashdot - Danes je izšla najnovejša različica brezplačne alternative za deljenje datotek in strežnikov Windows omrežjih - Samba. Različica 3.0.0 tako prinaša polno podporo za NT4 domene (primarni in nadomestni domenski kontroler) ter integracijo z Active Directory. Prav tako niso pozabili na podporo za Windows 2003 domenske kontrolerje. Vse novosti si lahko preberete v sporočilu za javnost.

Novica sama ni tako zanima za domače uporabnike, kot bolj za podjetja, ki dejansko izkoriščajo zgoraj naštete funkcije. Vendar pa pomeni pomemben korak pri prehodu na Linux okolje, saj je mogoče izkoristiti obstoječa Windows orodja za uporabljanje s Sambinim domenskim kontrolerjem in tako olajša prehod tako sistemskim administratorjem kot tudi za uporabnikom, ki lahko nemoteno delajo. Šefom se pa samo smeji, ker so prišli ceneje do stabilnejšega omrežja.

5 komentarjev

Apache 1.3.20

Apache - Prejšnji mesec je največjo rast internetnih strežnikov zabeležil Microsoftov IIS. Ta mesec pa ima največjo rast Apache web strežnik. Trenutno stanje med web strežniki je takšno: 62.55% Apache, 20.64% Microsoft IIS in 6.27% Sun-Netscape iPlanet. Apache pa je danes izdal novo verzijo Apache web strežnika, ki nosi oznako 1.3.20 in popravlja nekatere največje hrošče in mu dodaja nekaj novih zmožnosti.

9 komentarjev