»

Pregrevanje računalnika

vir: Debian
Debian - Malo starejša novica, a vseeno: Hugh Saunders je na Debianovo stran poslal zanimivo sporočilo z naslovom Vonj po ognju. Opazil je namreč, da se eden izmed računalnikov močno pregreva. Stvar je vzel pod drobnogled in opazil da je v napajalniku ujeta značka kačjega pastirja, ki je zaustavila delovanje ventilatorja. Stvar bi lahko postala zelo neprijetna, saj je računalnik deloval neprestano že 2 tedna.

3 komentarji

Navijanje Thunderbird AXIAR-Y procesorja

Xoverclocker - AMD-jeve skrivnostne oznake na procesorjih še vedno burijo duhove. Največ prahu je naredila "skrivnostna" oznaka AXIA, ki takoj obveljala za sinonim dobrega procesorja, katerega frekvence lahko z navitjem poletijo v višave. Takoj za AXIA procesorji, so se pojavili še drugi, kot so AYJHAR, AYJHA in seveda AXIAR. Za srednja dva že vemo, da se navijata dokaj dobro in da bolj ali manj sledita AXIA procesorjem, AXIAR-jeve zmogljivosti pa so ostajale uganka, vendar ne za dolgo. Fantje na strani X-Overclocker so se odločili, da preizkusijo Thunderbird 1.2 GHz : AXIAR-Y iz 26. tedna. Navijanje so opravili na Epoxovi plošči 8KTA3 in z nekim hudim hlajenjem, ki je procesor ohladilo na -20 stopinj C (!). In kako se procesor obnese? Z navadnim hladilnikom tipa Taisol z Deltinim 38 CFM ventilatorjev, se je zbudil na 1500 MHz, z ekstremnim hlajenjem in z voltažo povečano na 2,3 V, pa se je zbudil na 1733 MHz. Kar občudovanja vreden rezultata, kajne? Vendar nič takega, kar nebi zmogel tudi...

0 komentarjev

EPoX 8KTA3+ PRO

Slo-Tech - Ker nisem EpoX fanatik, kot moj pisunski kolega Pretorijanec (pa brez zamere ), sem se že zdavno izgubil v raznih meni nerazumljivih kraticah, ki jih pri Epoxu veselo dodeljujejo svojim novim matičnim ploščam. Ena izmed novejših je EPoX 8KTA3+ PRO, ki je samo na novo izdana 8KTA3. Dolgčas, gremo domov. No, če bi bila to enaka plošča z drugačnim imenom, potem bi Epox gotovo izgubil marsikaterega podpornika, vendar temu ni tako. Epox je svojo 8KTA3+ PRO namenil naprednim navijačem, saj jo je še bolj optimiziral za navijanje in ponudil nekaj novih nastavitev v BIOS-u. Plošča bazira na dobrem starem VIA KT133A naboru. Sicer pa, kaj bi povzemal test, saj je v njem vse nazorno napisano in ne potrebuje nobenih dopolnil, pa še svež je, saj je bil napisan pred nekaj dnevi. Skratka, preberite si ga in presodite, če je plošča vredna vašega denarja. Thanx, Sadar.

1 komentar

Poraba Palominov

Akiba - Ena izmed največjih prednosti novih Athlonov4 (Palominov) bo nedvomno precej manjša poraba električne energije in s tem tudi manjše oddajanje toplote. Tako bodo desktop Athloni4 kljub višji voltaži oddali za približno 20% manj energije, kot TBirdi. Še zanimiva primerjalna tabela:

Jedro Hitrost, MHz Nazivna napetost, V Poraba, W
Thunderbird 1000 1.75 54
Thunderbird 1100 1.75 60
Thunderbird 1133 1.75 63
Thunderbird 1200 1.75 66
Thunderbird 1300 1.75 68
Thunderbird 1333 1.75 70
Thunderbird 1400 1.75 73
Palomino 1300 1.80V 58
Palomino 1333 1.80V 59
Palomino 1400 1.80V 62
Palomino 1533 1.80V 68
Palomino 1600 1.80V 71
Palomino 1733 1.80V 77

Kljub zmanjšanju porabe je očitno, da AMD ne bo dolgo zdržal na 0.18 mikronski tehnologiji in da je prehod na 0.13 mikronsko Thoroughbred jedro pogoj za doseganje frekvenc višjih od 1.7GHz.

6 komentarjev

Kako dobiti večjo napetost procesorja na EPoX 8KTA3 plošči

OC Mod - Če želimo doseči višjo navitost procesorja, moramo imeti poleg dobrega hlajenja še dovolj visoko napetost procesorja. Še posebej zahtevni so AMD-ji. Predvsem Thunderbirdi. Doslej sem našel že precej vodičev, kako doseči višjo napetost na ABIT KT7/RAID ploščah. Predvsem je po kakovosti izstopala ta stran. Včeraj pa so poleg ABIT KT7/RAID vodičev dodali še vodič za EPoX 8KTA3 ploščo. Če vas torej zanima, poglejte sem. Seveda morate znati spajkati in imeti nekaj pojma o elektroniki. Drugače pa je modifikacija relativno enostavna. Vodič pa je zelo dober, ker je vse zelo natančno razloženo in poslikano. Fotografije pa so zelo razločne, kar je zelo pomembno. Če ne razločite nove grafične kartice na fotografiji, še ni tako hudo, če pa zaspajkate upor na napačno mesto, pa je.

7 komentarjev

Modifikacija plošče Epox 8KTA3+

Xoverclocker - Kot večina drugih matičnih plošč za AMDjeve procesorje ima tudi Epoxova 8KTA3+ težave z neomogočanjem napetosti višjih od 1.85 volta. To zna biti zelo neprijetno, saj je že tovarniška nastavitev Thunderbirdov 1.75 V. Zaradi tega so se pri Xoverclockerjih malo potrudili in pogledali, kaj je potrebno spremeniti, da dosežemo višje napetosti. Vse, kar je potrebno storiti, je na ploščo prispajakti 2 kiloomski upor in že imamo napetost 2.1 volta. S tem dosežemo, da recimo 1 GHz Thunderbird lepo tiktaka na 1,45 GHz, kar je velika razlika. Celoten članek si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Thunderbird 1.2Ghz@1.475Ghz

Tech Extreme - Na Tech Extremu so se spravili navijati 1.2 gigaherčno različico Thunderbirda. Navijali zunanjo frekvenco ter prišli do 123 megahercev, kar prinese hitrost procesorja zglednih 1475 milijonov operacij na sekundo. To jim je uspelo na Asusovi plošči A7V in samo s silver orbom. Za zaključek pa še temperatura: Znosnih 35°C za idlanje ter "skromnih 61°C pod obremenitvijo. Celoten članek si lahko ogledate tukaj

0 komentarjev

Epox 8KTA3 voltage hack

Overclockers.com - No, tega bo najbrž vesel marsikdo: na Overclockers.com si lahko ogledate navodila, kako spremeniti voltažo na Epox 8KTA3 matičnih ploščah. Gre za podoben poseg, kot je spreminjanje voltaže na ABIT KT7 (ta postopek najdete med triki na Slo-Techu), torej nekaj malega lotanja uporčkov. S pomočjo te majhne modifikacije boste lahko spreminjali voltažo do 2.2V, kar bo verjetno marsikomu omogočilo precej boljši overclock. Navali narod!

0 komentarjev

Modifikacije Epox 8KTA3 plošče

VR - Zone - Na VR-Zonu so še enkrat prvi v angleščini zmodifikacijami kakšne nove plošče in tokrat je to Epox 8KTA3. Nova Epoxova SocketA plošča z VIA KT133A čipovjem je zares polna raznih overclockerskih funkcij, toda zelo skopo odmerjene VCore in VIO voltaže preprečujejo maksimalen izkoristek. Seveda se jih da sprostiti, toda le s hardversko modifikacijo. Ker bo po vsej verjetnosti šlo za zelo popularno matično ploščo tudi pri nas, si to povezavo kar shranite nekam...

1 komentar