»

Posodobitev EM64T

The Register - Znano je, da Intelova razširitev ukazov za x86-64 ni v celoti kompatibilna z implementacijo podjetja AMD, manjkajo namreč določeni ukazi. Konkretno, manjkata dva ukaza, ki slišita na simpatični imeni LAHF in SAHF.

Vendar se je Intel odločil, da bo z novo revizijo jeder za procesorje ta dva ukaza dodal svojemu kompletu ukazov, znanim pod imenov EM64T. Tako je Intel oznanil, da lahko v zadnjem letošnjem četrtletju pričakujemo revizijo jedra poimenovano G-1, ki bo vključevala manjkajoča ukaza. Prvi procesorji z novim jedrom bodo na voljo oktobra, za širšo uporabo pa novembra. Zaenkrat se kot kandidati za nadgradnjo omenjajo procesorji P4 z oznakami 521, 531, 541 in 551, medtem ko o posodobitvi ostalih izdeklov zaenkrat še ni govora.

11 komentarjev

64 bitov za ljudske množice

X-Bit Labs - Intel je v petek potrdil, da bo ponudil poceni Pentiume 4 2,66 GHz s podporo 64-bitnemu procesiranju. Intelov Pentium 4 506, kakor se bo uradno imenoval, lahko pričakujemo že 27. maja, njegovo masovno prodajo pa 10. junija. Nov procesor bo imel megabajt dvonivojskega predpomnilnika in bo nadomestil model 505, ki teče enako hitro, le da ne podpira EM64T in Hyper-Threadinga. Posadili ga boste lahko na osnovne plošče LGA775, ki podpirajo 533 MHz sistemsko vodilo. Še cena: 163 dolarjev. Več o tem.

64 komentarjev

Intel pred lansiranjem 64-bitnega Celerona

X-Bit Labs - Intel je v uvajanju visoko zmogljivih 64-bitnih namiznih procesorjev korak za AMD-jem, a izgleda, da se hoče največji svetovni proizvajalec procesorjev preriniti v prodajno in zmogljivostno ospredje cenejših procesorjev tipa Celeron in konkurenčnih AMD Sempron. Mnogi mediji špekulirajo, da se bo novi Celeron s podporo ukazom EM64T pojavil že ta mesec.

EETimes trdi, da bo procesor Intel Celeron D z EM64T sprva na voljo v naslednjih izvedenkah - 326 (2.53GHz), 331 (2.66GHz), 336 (2.8GHz), 341 (2.93GHz), 346 (3.06GHz), 351 (3.2GHz) in 355 (3.33GHz). Po vsej verjetnosti bodo še vedno uporabljali podnožje LGA775 in bodo opremljeni s 256kB L2-predpomnilnika. Frekvenca zunanjega vodila bo 533MHz. Novi 64-bit Celeron D bo prav tako podpiral t.i. EDB (Execute Disable Bit), ki bo opravljal podobno nalogo kot AMDjev NX Flag - preprečeval bo preplavitev predpomnilnika s strani zlobnihzlobnih programčkov. Ni še znano, ali bodo novi 64-bitni Celeroni D podpirali Intelovo Enhanced Intel...

24 komentarjev

AMD 400 MHz sistemsko vodilo

PC Stats - AMD se je odločil, da bo presedlal s 333 MHz na 400 MHz sistemsko vodilo. Poglejmo si, kaj lahko od tega pričakujemo.

Ni dolgo tega, odkar je AMD prešel iz 266 MHz vodila na 333 MHz -- vse to se je zgodilo lanskega oktobra. Sedaj pa že govorimo o tem, da bo AMD presedlal na 400 MHz v prvi četrtini tega leta.

Kot že vsi overclockerji dobro veste, je FSB (Front Side Bus) zelo pomeben pri celotnih zmogljivostih sistema. V preteklosti smo že videli, kako je Intel z nizkim FSBjem Celerona omejil zmogljivost celotnega sistema ne ozirajoč se na hitrost procesorja.

S prihajajočim 400 MHz vodilom se bo tako veliko kupcev vprašalo "ali počakati na novo izvedenko".

Da vas rešimo tega vprašanja, so na na PC Stats testirali AMDjev Athlon XP 3000+, ki je deloval na 333 MHz sistemskem vodilu, in isti procesor na 400 MHz sistemskem vodilu, pri tem pa so poskušali obdržati čimbolj enaki hitrosti procesorja, tako da se pokaže prava razlika med hitrostima sistemskega vodila. Več o tem.

1 komentar

Bartoni prihajajo

X-Bit Labs -

Kot poročajo na X-Bit Labs, naj bi se AMD-jevi Barton XP procesorji pojavili na prodajnih policah v začetku februarja. Ti procesorji so še vedno grajeni na K7 osnovi, ki je bila predstavljena že daljnega leta 1999, proizvajali pa jih bodo v UMC tovarni v Tajvanu.

7. februarja bodo tako luč sveta končno ugledali modeli 2500+, 2800+ ter 3000+. Koliko bodo dejanski takti teh procesorjev še ni znano, po neuradnih podatkih pa naj bi tiktakali pri 1833, 2083 ter 2250 MHz. Vsi modeli bodo uporabljali 333 MHz sistemsko vodilo.

Še to, tri dni pred njihovo predstavitvijo, naj bi AMD predstavil tudi zadnji procesor na Thoroughbread jedru -- AMD AthlonXP 2600+, ki bo deloval še vedno le pri 266 MHz sistemskega vodila. O dobavljivosti in ceni še ni podatkov.

1 komentar

S3 Graphics DeltaChrome VPU

X-Bit Labs - Da, S3 Graphics je izdal DeltaChrome VPU. Naj vas takoj na začetku pomirim, gre za t.i. paper launch, kar pomeni, da omenjen grafični procesor še nekaj časa ne bo dostopen. Natančneje, še pol leta, tako pravijo na X-Bit Labs. Ker nam torej do začetka masovne prodaje ne preostane nič drugega, si poglejmo specifikacije tega čuda:
  • 0.13-mikronska tehnologija
  • osem cevovodov
  • podpora DirectX 9 ter OpenGL1.4
  • 400 MHz RAMDAC
  • TV-Out priključek
  • fonts antialiasing ter
  • že pričakovana podpora AGP 8x
Cena in uraden pričetek masovne prodaje še, jasno, nista znana. Klik!

5 komentarjev

Viini nabori

The inquirer - VIA se kljub slovesu proizvajalca precej hroščatih čipovij (čeprav Intelovi nabori niso bili nič boljši) ne da in napoveduje nova čipovja, ki jih bomo v tem letu ugledali na matičnih ploščah številnih proizvajalcev. Poleg nabora P4X333, ki ga bo VIA v kratkem poslala v prodajo, se bodo počasi začeli pojavljati prvi primerki obetavnega čipovja P4X600, ki bo podpiralo 533 in 400 MHz vodilo, 128 bitni 266 in 333 MHz pomnilnik DDR, ter vodilom V-Link (533 MB/s), ki bo povezovalo North in Southbridge. Po zadnjih podatkih sodeč, bo nabor šel v proizvodnjo v drugi četrtini tega leta in bo (kakopak) namenjen procesorjem Pentium4. Zanimivi so še P4M333, v katerega bo vgrajeno grafično jedro Zoetrope GFX in P4M266A, ki bo prav tako imel integrirano grafično kartico in bo podpiral 533 MHz vodilo.
Najbolj zanimiva pa so čipovja za prihajajoče Hammerje, ki naj bi (Hammerji namreč) po številnih informacijah sekali. Vendar - ne prenaglimo se. Nabor K8 HTB bomo v prvih primerkih ugledali že...

0 komentarjev

Athloni XP v SMP načinu

HardOCP - Na HardOCP sem zasledil, da se dva AMD Athlona XP 1800+ prav lepo počutita na Tyanovi dvoprocesorski osnovni plošči. Torej je domneva resnična - Athloni 4 so sposobni večprocesiranja! Hehe, to bo še veselo. Intelov Pentium4, če še ne veste, tega ne zmore sploh. Zamislite si... Po moje je samo še vprašanje časa, kdaj bodo dvoprocesorske plošče prišle v širšo uporabo. Potem si lahko samo še manemo roke ter poganjamo Quake III z nastavljeno podporo večprocesiranju .

1 komentar

Palomino bo podpiral SSE ukaze

Slo-Tech - Ha, pa so se končno potrdile govorice, ki so dolgo časa krožile po internetu. Palomini, oziroma Athloni 4, bodo imeli vdelano podporo Intelovem podaljšanem naboru procesorskih ukazov, SSE. Zanimivo je, da je AMD kaj takšnega vseskozi zanikal, sedaj pa se je kar naenkrat pojavil Inquirerjev članek, ki potrjuje govorice. Kakorkoli, Athloni 4 bodo podpirali nekakšno mešanico med SSE in SSE2 imenovano SSE+. Verjamem, da gre za pravilno potezo, saj bo Intelov Pentium4 tako izgubil zelo močno podporno točko! Thnx, mitja34!

4 komentarji