»

AMD z novimi hladilniki

X-Bit Labs - Široko znano dejstvo je, da prihajajo Intelovi BOX-procesorji z enimi najkvalitetnejših hladilnikov, medtem ko so v nasprotnem taboru pred kratkim s prodajo BOX-inačic s priloženimi hladilnimi telesi šele pričeli. Ta so seveda hudo neprimerna za navijanje. A stvari se obračajo na bolje, saj so v AMD-jevi tovarni v Sunnyvalu danes objavili, da bodo odslej priloženi hladilniki kvalitetnejši. Obetajo se nam naslednje spremembe:
  • tišji ventilator s t. i. 2 ball bearing dizajnom, ki bo proizvedel maksimalno 34 dBA zvoka,
  • večji delež bakra in ostalih visoko toplotno prevodnih materialov v samem jedru hladilnika,
  • varnejši sistem pritrjevanja s šestimi in ne več z dvema zatičema,
  • manjša masa, ki bo odslej pod 300 grami.
Informacij o datumu, kdaj bodo novi hladilniki krenili v promet, še ni. Upajmo, da kmalu.

2 komentarja

CF-968 AMS gBOX Blue

OCAddiction - Iz ohišij je danes nastala prava umetnost, saj se je število modificiranih računalnikov povečalo. Če kupujemo ohišje, je le-to ponavadi srednjega oziroma velikega tipa, le redki se pa odločijo za manjša in bolj praktična ohišja. Lep predstavnik manjših ohišij je CF-968 AMS gBOX Blue, ki ima povrh vsega tudi dobre sposobnosti. V kompletu dobimo tudi osnovno ploščo (heh), 150 W napajalnik, hladilnik, gonilnike in kupček kablovja. V računalnik lahko vstavimo katerokoli grafično kartico, plošča pa je pripravljena sprejeti tudi P4 3,06 Ghz, ki omogoča funkcijo večnitenja.

0 komentarjev

Za prijetno branje

Overclockers Australia - Zadnje čase opažam, da so pisci testov zelo pridni in, če bi se želeli prebiti skozi vse teste, ki nam jih dostavijo, ne verjamem, da bi se lahko.

Tako so se za vse "mazohiste" potrudili na Overclockers Australia, in na enem mestu zbrali kar 36 testov, od ohišij, matičnih plošč, grafičnih kartic, preko spominskih modulov do hladilnikov. V primeru, da na tale deževni dan nimate pametnejšega opravila, je obisk OC Australia obvezen.

0 komentarjev

Mrežice za ventilatorje - Thermaltake style

Tweakers Australia - Zdi se, da se podjetje Thermaltake vse bolj razvija v giganta, ki, kar se tiče hlajenja, ponuja že marsikaj - od ohišij in hladilnikov do okroglih IDE kablov ... in seveda mrežic za ventilatorje, ki so si jih ogledali na Tweakers Australia. Ponavadi na tržišču videvamo predvsem aluminijaste primerke, Thermaltake pa hoče vedno biti nekaj posebnega, zato je ponudil bakrene mrežice. To pa seveda ni nič slabega, saj Thermaltakove bakrene mrežice, če gre verjeti avtorju članka, izgledajo naravnost fantastično.

0 komentarjev

Organsko pakiranje

X-Bit Labs - Vsem nam je znana že legendarna krhlost AMD procesorjev. No, ker se tega očitno zaveda tudi AMD je za svoj prihajajoči Palomino procesor uvedel novo "pakiranje". Ne govorim o škatli, v kateri bo procesor, ampak o ploščici na kateri je silicijeva rezina in L1, L2, L3,... mostički. Do sedaj je bila ploščica iz neke vrste keramike. Sedaj bo AMD začel uporabljati organsko snov. Palomino bo zato zgledal zelo podobno kot Intel procesorji.
Zaradi te spremembe, pa bo postal procesor tudi občutno tanjši. Trenutna debelina keramične ploščice je 1.4mm. Pri organskem pakiranju bo le-ta 1.08mm. Kar pomeni, da bodo imeli nekateri coolerji velike probleme s stikom med hladilno površino in procesorjem samim. Ponovem so tudi vsi elementi procesorja, razen L mostičkov, na dnu procesorja. Prej tam niso smeli biti, ker je bil to prostor, kjer je temperaturna sonda zajemala podatke. Palomini imajo že vgrajen termometer, zato potreba po sondi odpade. Upam, da se ne bodo pojavili problemi na starih...

7 komentarjev

Shimi

več strani - O shimih je nekaj časa nazaj pisal luni, vendar izgleda, da ste že kar malo pozabili na to novico. Na forumu se še vedno najdejo posti, v katerih ljudje tožijo za zlomljenimi AMD-jevimi procesorji. Kaj sploh je shim? Shim je kovinska ploščica, ki jo vtaknemo med procesor in hladilnik, služi pa natanko enemu namenu - procesor ščiti pred poškodbami, ki jih lahko povzroči hladilnik. Kot gotovo veste, se danes še vedno najdejo hladilniki, ki so zaradi svojega močnega pritiska na jedro procesorja postali znani kot "Athlon/Duron crusherji" (Golden Orb). AMD-jevi procesorji so občutljivi predvsem zaradi izpostavljenega jedra. Intel teh težav nima, v zadnjo generacijo procesorjev (Pentium 4) pa so za vsak slučaj vgradili kovinsko ploščico. Kakšna je naloga shimov? Ko vtaknemo shim med procesor in hladilnik, ta zviša procesor do jedra (glej slike) in ga tako razbremeni. Ali lahko pride pri inštalaciji shimov do kakšnih poškodb? Doma narejeni shimi so bili velikokrat vzrok za skurjen...

0 komentarjev

Hladilniki in ohišja na Computexu

VR - Zone - Fantje na VR-Zone so spisali zanimiv pregled Computexa, le da so se skoncetrirali na področje hladilnikov in ohišij. Kot bi lahko pričakovali, so tajvančki predstavili vse svoje hladilne novosti, in moram priznati, da jih je nekaj prav impresivnih. Thermaltakovi Tiger in Dragon Orbi, novi Volcanoti, Enlightovi hladilniki, CoolerMasterjeva in Lian-Lijeva aluminijasta ohišja, Enemraxovi napajalniki za petičneže, Sunonovi magnetni ventilatorji... Novosti je vsekakor ogromno, tako da ogled močno priporočam! Thnx, Tomi!

1 komentar

Klima za računalnik

vir: WCHZ
WCHZ - Poletje je nekako eden izmed največjih sovražnikov overclockerjev... če se pozimi trudimi zmanjšati temperaturo procesorja na 30 ali manj stopinj, se poleti le tolčemo po glavi, ko toliko znaša že sobna temperatura. Za mnoge je edina rešitev ustrezno odvitje sistema, toda bolj pridni se lotijo zanimivih projektov, kot je recimo mini-klima za računalnik. Stvarca je v bistvu zelo preprosta, saj potrebujete le peltier, dva hladilnika in ventilator. Peltier oddaja toploto na en hladilnik, drugega pa ustrezno hladi. čez mrzel hladilnik pa potem piha zrak, ki se ustrezno hlajen znajde v računalniku. Simple as pasulj! Moram priznati, da je tudi mene zamikala izdelava nečesa podobnega, saj so rezultati zelo...

5 komentarjev

Listan

Jaz - Ja, vem, čuden naslov novice. No, kmalu vam bo vse jasno (ma ne...). Po objavljeni novici o hladilniku za disk, se je DrSergioDJ odpravil na iskanje tega hladilnika. Medtem je našel neko nemško online trgovino z zelo zanimivo ponudbo. Ponujajo vse od ohišij (tudi aluminijastih in takih z klima napravo), napajlnikov (tudi Enermaxova 550W pošast je vmes), preko raznih hladilnikov in ploščic, ki jih namestite med procesor in hladilnik do overclocking kartice za slot A Athlone, nečesa podobnega mojim šaltarjem, le da je digitalno in pohekanih Promisovih Ultra ATA 100 kontrolerjev. Zelo vredu štacunca, razen nekaterim izdelkom zasoljenih cen.

7 komentarjev