»

Microsoft: IE najvarčnejši brskalnik

Microsoft - V primerjavah brskalnikov se običajno pregledata bodisi hitrost bodisi podpora standardom, tuintam še uporabniški vmesnik in uporabniška izkušnja. Redko pa primerjamo varčnost, a pri krasnem novem spletu, ki pisano utripa, interagira in se prilagaja uporabniku, postaja tudi ta podatek pomemben. Eno primerjav so izvedli pri Microsoftu, kjer so primerjali varčnost Internet Explorerja 9, Chroma 10, Firefoxa 4, Opere 11 in Safarija 5 na operacijskem sistemu Windows 7. Namerili so, da je najvarčnejši prav njihov lasten IE9, tik za petami pa mu sledi Firefox 4. Ostali so daleč zadaj.

Računalnik so povezali na posebno merilno ploščo podjetja National Instruments, ki je merila porabo tako celotnega sistema kot posameznih komponent (procesor, grafična kartica, pomnilnik, disk ...). Najprej so izmerili...

27 komentarjev

Nova različica IE7 brez WGA

Beta News - Pri Microsoftu so izdali novo različico svojega spetnega brskalnika Internet Explorer 7. Izmed novosti, ki jih prinaša, najbolj izstopa odstranitev preverjanja pristnosti za Windows XP. Za piratom prijazno verzijo IE7 so se po besedah programskega managerja Steva Reynoldsa odločili zato, ker bi naj pri Microsoftu z vso resnostjo skušali pomagati pri zagotavljanju varnosti celotnega Windows ekosistema.

Poleg odstranitve WGA nov IE7 prinaša še naslednje novosti:
  • osnovna (menu) vrstica je privzeto vidna,
  • izboljšan je pregled funkcionalnosti za sveže uporabnike in
  • vključen je nov administracijski paket, ki bi naj poenostavil namestitev in urejanje nastavitev administratorjem v večjih podjetjih.

BetaNews, DailyTech in IE Blog. Na novico nas je opozoril StratOS.

19 komentarjev

IE7 končno v naše mlinčke

Washingtonpost - Microsoft namerava jutri izdati Internet Explorer 7 kot popravek z visoko prioriteto. To pomeni, da bo vse, ki imajo nastavljeno avtomatsko nameščanje popravkov jutri po restartu pričakal svež IE7™.

Ob tem velja omeniti da se je od julija malce povečal odstotek uporabnikov Internet Explorerja kljub veliko na novo odkritih ranljivosti v njem.

Le kako je Microsoftu uspelo v petih letih narediti tako malo.

121 komentarjev

Internet Explorer 7 le za XP

Slashdot - Microsoft je potrdil, kar smo pravzaprav že pričakovali. Prihajajoč brskalnik Internet Explorer 7 bo moč namestiti le na najnovejše Windows, tj. različico XP. Razloga, zakaj stari dinozavri, ki še vedno uporabljamo Windows 2000, ne bomo mogli uporabiti novega IE, sta po Microsoftovih besedah dva. Prvi je stadij, v katerem je trenutno podpora Windows 2000 (extended support), drugi pa povsem tehnične narave. IE7 bo vseboval nekatere varnostne popravke in izboljšave, ki se naslanjajo na funkcionalnosti drugega servisnega paketa za Windows XP, zato pod drugimi različicami ne bi delovale. Slashdot.

120 komentarjev

Internet Explorer 7 je vse bliže

Beta News - Microsoftovi programerji, odgovorni za vgrajen internetni brskalnik, dolgo niso izpljunili ničesar revolucionarnega, na drugi strani pa so razvijalci komercialne Opere in odprtokodnega Firefoxa pridno delali. Najboljši dokaz za to so tudi nenehni izbruhi novic o bliskovitem manjšanju Internet Explorerjevega kosa pogače v prid omenjenih konkurentov, ki so jih pred časom opazili tudi pri Microsoftu in se odločili, da nadoknadijo zamujeno ter pripravijo sedmo inačico svojega brskalnika.

Po prvotnih načrtih bi naj bil del novih Oken, nedavno pa je bil izid pomaknjen nazaj, IE 7 bo torej izšel pred Longhornom. Po besedah vodje projekta Chrisa Wilsona je prva beta že pred vrati, vsebovala pa naj bi večino ključnih funkcij, zaradi katerih uporabniki bežijo h konkurenčnim produktom. Na čelu čete so seveda popularni zavihki, sledijo pa poslastice za spletne oblikovalce - izboljšana podpora CSSu in prosojnim datotekam PNG. Omenjene zadeve so v Operi in Firefoxu do neke mere že podprte,...

41 komentarjev

Mozilla in derivati občutno povečali tržni delež

Mozillazine - 16,1 odstotka obiskovalcev strani, ki uporabljajo števce nemškega podjetja WebHits, se po sletu potepa z brskalniki, zasnovanimi na Mozilli. 9,4 odstotka jih uporablja Firefox, večino preostanka Netscape 7 oz. 6, medtem ko ima Mozilla le še 2,6 odstotka vsega deleža. Delež Explorerja je padel pod 80 odstotkov, saj ima 2,1 odstotka Netscape 4, 1,9 Safari in dober odstotek Opera.

Še precej večji delež uporabnikov Firefoxa je med uporabniki strani W3 Schools, ki pa gotovo ni merodajna. Precej bolj zanimiv je pregled deležev Firefoxa po nekaterih evropskih državah, ki ga je izmerilo francosko podjetje Xiti.

39 komentarjev

Prve podrobnosti novega Internet Explorerja

OSNews - Čeprav se prve beta različice Microsoftovega spletnega brskalnika, Internet Explorer, ne pričakuje še nekaj mesecev, so se na internetu že pojavile prve informacije o novostih. Prva pomembna novost je podpora zavihkom, ki nam olajšajo brskanje pri večjem številu odprtih strani. Druga novost je podpora transparentnim slikam v formatu PNG, kar konkurenčni brskalniki podpirajo že nekaj časa. Tretja novost je podpora mednarodnim domenam, IDN, ki pa je bila pred kratkim kriva za varnostno luknjo v večini brskalnikov. Četrto novost predstavlja nov način delovanja samega brskalnika, saj naj bi si v novi različici sam zmanjšal privilegije, česar posledica je zmanjšanje tveganja ob morebitnih novih varnostnih luknjah.

Razvijalci spletnih strani se že več let prizadevajo, da bi Microsoft posodobil svojo podporo CSS standardu, ampak se programski gigant nagiba k dodajanju podpore CSS2 standardu, katerega pa ne bo podprl v celoti. Internet Explorer 7 bo deloval na Windowsih XP ter 2003 z...

76 komentarjev

Delež Internet Explorerja padel pod 90%

BBC - Onestat.com sporoča, da je po njihovi analizi tržni delež najpopularnejšega brskalnika padel pod 90%. V pol leta je Microsoftov brskalnik tako izgubil kar 5 odstotonih točk. Čedalje bolj viden delež uporabnikov mu kradejo brskalniki, zasnovani na Mozilli, skupaj že 7,35%. Med temi jih največ uporablja Mozilla Firefox, skupaj 4,58%, kar je več od Internet Explorerja 5. Firefox 1.0, ki ga je v dobrih dveh tednih preneslo 6 milijonov uporabnikov, uporablja manj kot 1,8% deskarjev. Opera je pristala na 1,3% uporabnikih.

90 komentarjev

Microsoft oživlja nadaljnji razvoj Internet Explorerja

Slashdot - Po tem ko je Microsoft prišel do zaključka, da je Internet Explorer 6 SP1 najboljši internetni brskalnik pod soncem in da nadaljnji razvoj, razen za nove opreracijske sisteme, ni potreben, so sedaj ugotovili, da to le ni tako.

Kot piše Dave Massy, (nekanji) razvijalec IE-ja, v svojem blogu, se je ponovno vrnil k ekipi, zadolženi za razvoj Internet Explorerja. Na Microsoftovem razvijalskem forumu tudi krožijo pogovori, kaj lahko pričakujemo novega. Med drugim bi naj ugledali lističe (tabe), izboljšano podporo za stadarde W3C, download manager ter še nekaj bonbončkov, ki jih Internet Explorer potrebuje za pomladitev. Zaradi očitkov, da Microsoft ne upošteva zahtev svojih uporabnikov, so razvijalci postavili tudi Internet Explorer Wiki, v katerega bi naj uporabniki zapisovali želje ter javljali napake.

64 komentarjev