»

Zotob črv se predstavlja

Slo-Tech - Te dni se je po medmrežju začel širiti nov črv, znan pod mnogimi imeni, najbolj pogosteje pa je omenjen pod imenom Zotob. Po poročanju CNet se je črv začel širiti v soboto in pri tem okužil kar nekaj Windows 2000 operacijskih sistemov, med njimi so se znašli tudi tisti pri ABC, CNN in The New York Times.

Sam črv za svoje širjenje izkorišča napako v Plug'n'Play operacijskih sistemov Windows 2000. Kot se je že velikokrat zgodilo, je bil popravek, sicer označen z najvišjo stopnjo nevarnosti critical, na voljo že preden se je sam črv začel širiti. Kljub temu pa ni za prezreti dejstva, da se je prvi črv, ki izkorišča to luknjo, pojavil v rekordno kratkem času po objavi napake in popravka, poroča CNet.

Na Smoothwall so tudi spisali nekaj predlogov, kako se znebiti tega črva. Poleg inštalacije vseh popravkov, bi naj pomagalo tudi blokiranje prometa z IPjem 72.20.27.115, na katerem bi se naj nahajal IRC server s katerim črv komunicira.

Priporočljivo je tudi, da vaš računalnik...

78 komentarjev

Po kratkem premoru spet popravki iz Microsoftovih logov

Slo-Tech - Po dveh mesecih so spet na voljo novi popravki, kot je v navadi, jih je Microsoft izdal drugi torek v mesecu.

Tokrat je na voljo skupno 8 popravkov, od tega jih je 5 označenih kot 'Critical', 3 pa kot 'Important'. Popravki so v večini namenjeni operacijskim sistemom, brskalniku Internet Explorer, nekaterim orodjem Office in MSN Messenger 6.2.

Vse informacije o novih popravkih si lahko preberete tu, za namestitev pa obiščete windowsupdate.microsoft.com.

Ko smo že ravno pri popravkih; zlobni ljudje so začeli razpošiljati elektronsko sporočilo, ki vas hoče prepričati, da so na voljo novi popravki in vam prikladno ponudijo tudi povezavo na windowsupdate.microsoft.com, ki pa je seveda napačna. Ne nasedajte!

25 komentarjev

EU proti Microsoftu - zopet točka za EU.

Slo-Tech - Microsoft je ponovno popustil zahtevam EU. V pogajanjih med podjetjem in Evropsko Komisijo je Microsoft sprejl 20 izmed 26 zahtev, ki se nanašajo na lanskoletne odloke o razkrivanju kode OS Windows. Sprejet je bil sklep o vzpostavitvi bolj prilagodljivih licenčnih pogojev. To bi pomenilo nižje licenčnine, daljša preizkusna obdobja in možnost prilagajanja licence, tako da bi Microsoftovi tekmeci plačali samo za protokole, ki jih uporabljajo.

Sklepu se približujejo tudi v ostalih točkah, razen v najbolj kontroverzni. V eni izmed točk so razvijalci odprtokodnega programja zahtevali vpogled v kodo OS Windows, v kar pa Microsoft nikakor noče privoliti. POPRAVEK NOVICE: Microsoft noče dovoliti, da bi odprtokodni programerji odprli svojo lastno kodo (ne kodo Oken temveč tisto, ki so jo sami napisali), kadar bodo ti implementirali protokole iz tega dogovora med EU in MS.

To da se Microsoft bori za svojo kodo mi je sicer razumljivo in se mi tudi zdi pravilno. Vseeno pa me zanima ali morda...

31 komentarjev

Avalon in Indigo - marec 2005: predogled za širšo javnost

Microsoft - Že nekaj dni je širši javnosti na voljo Avalon and Indigo Community Technology Preview - March 2005, ki ga najdete tukaj (450 MB). Za namestitev potrebujete Windows XP SP2 ali Windows Server 2003 in Visual Studio 2005 Beta 2

Ko odprete datoteko MSI, boste v njej našli datoteko ISO, v kateri se nahajajo:
- Microsoft .NET Framework v2.0 Feburary 2005 Community Technology Preview
- Microsoft "Avalon" Community Technology Preview
- Microsoft "Indigo" Community Technology Preview
- Microsoft WinFX SDK - "Avalon" and "Indigo" Community Technology Preview Edition

V takšnem vrstnem redu tudi nameščajte posamezne dele.

WinFX SDK vsebuje ca. 50 primerov (spisnaih v C# ali VB) za Avalon,...

37 komentarjev

Microsoft in EU dogovorila ime

News.com - Kot poroča CNET News.com, sta se Microsoft in EU dogovorila o novem imenu, ki ga je EU zahtevala za različico operacijskega sistema Windows, ki ne bo imel vključenega predvajalnika Windows Media Player.

Ime, za katerega je Microsoft sprva hotel da bi bilo Windows XP Reduced Media Edition, so sedaj po dogovoru spremenili v Windows XP Home Edition N oz. Windows XP Professional Edition N. Poleg teh imen so bili v igri še imena Windows XP Not Incorporating Windows Media Player, Windows XP/N in Windows XP/B.

394 komentarjev

Nič več reaktivacije Windows XP prek interneta

News.com - Microsoftovi kontroverzni koraki v boju proti gusarjem se nadaljujejo. Pred kratkim so uporabnikom legalnih kopij, ki jih poganjajo pod Wine (emulator okolja Windows pod Linux), preprečili posodobitve, z najnovejšo potezo pa so " razveselili" tiste uporabnike legalnih Oken XP, ki so jih dobili že prednameščene.

Če bo namreč tovrstni uporabnik iz kakršnegakoli razloga opravil ponovno namestitev, po novem ne bo več mogel izvesti aktivacije prek interneta. Namesto tega bo moral poklicati ustrezen MS oddelek, kjer mu bodo zastavili nekaj vprašanj in dodelili novo kodo. Nova politika, ki bo stopila v veljavo konec meseca, bo omejena le na Windows sisteme, ki so jih uporabniki kupili prednameščene skupaj z novim računalnikom (t.i. OEM-različice).

79 komentarjev

Microsoft začel prodajati Windows XP SE v Aziji

The Register - Pri Microsoftu so potrdili, da so začeli prodajati svojo okleščeno, a poceni, različico operacijskega sistema Windows XP, poimenovano Windows XP Starter Edition.

"Privilegij" do nakupa te različice imajo zaenkrat samo uporabniki v Indiji, Indoneziji, Maleziji, Rusiji in Tajski. Kenneth Ludin, Microsoftov šef za operacijske sisteme v Aziji je povedal agenciji Reuters, da se bo prodaja v Indoneziji in Maleziji začela do konca tega meseca, v Rusiji in Indiji nekje v začetku naslednjega, medtem ko jo je na Tajskem že moč kupiti.

Prednost te različice je dejstvo, da stane za polovico manj kot druge različice operacijskega sistema Windows XP, kar bi naj zmanjšalo stopnjo piratstva in omogočilo še večim ljudem dostop do računalnika.

Windows XP SE bo na voljo preveden in samo prednaložen, v prosti prodaji ga ne bo.

52 komentarjev

MS Windows XP Beta 2

ActiveWin - Microsoft je končno po manjši zamudi včeraj izdal Beta 2 verzijo svojega operacijskega sistema windows XP, build 2462a. Beta 2 verzija bo zadnja beta verzija Windows XP, in ima vse glavne načrtovane funkcije že vgrajene. Od sedaj naprej se bodo posvetili popravljanju hroščkov in podrobnostim.
Windows XP bo na voljo v dveh izdajah - Home (za domače uporabnike) in Professional (za poslovno uporabo). Windows XP Home nima nekaterih orodij, ki so vključeni v Windows XP Professional; vseeno pa tudi Windows XP Home prinaša dobrodošlo večjo stabilnost sistema, saj temeljita obe izdaji na Windows 2000 tehnologiji.
Več informacij o tem težko pričakovanem novem operacijskem sistemu si lahko preberete tudi na uradni strani Microsoft Windows XP, ki je bila pred kratkim tudi temeljito prenovljena, tako da vsebuje več informacij.

7 komentarjev