»

Posodobitev EM64T

The Register - Znano je, da Intelova razširitev ukazov za x86-64 ni v celoti kompatibilna z implementacijo podjetja AMD, manjkajo namreč določeni ukazi. Konkretno, manjkata dva ukaza, ki slišita na simpatični imeni LAHF in SAHF.

Vendar se je Intel odločil, da bo z novo revizijo jeder za procesorje ta dva ukaza dodal svojemu kompletu ukazov, znanim pod imenov EM64T. Tako je Intel oznanil, da lahko v zadnjem letošnjem četrtletju pričakujemo revizijo jedra poimenovano G-1, ki bo vključevala manjkajoča ukaza. Prvi procesorji z novim jedrom bodo na voljo oktobra, za širšo uporabo pa novembra. Zaenkrat se kot kandidati za nadgradnjo omenjajo procesorji P4 z oznakami 521, 531, 541 in 551, medtem ko o posodobitvi ostalih izdeklov zaenkrat še ni govora.

11 komentarjev

Zalman CNPS9500 Cu LED

vir: Hexus
Zalman - Na sejmu Computex v Tajpeju je Zalman predstavil nov hladilnik za procesorje. Kaj je tako posebnega na njem? Zalman trdi da Pentium 4 670 (3,8 GHz) ohladi bolje, kot vodno hlajenje z 120 mm ventilatorjem.

Haldilnik je sestavljen iz treh vročih cevk, 'heatpipe-ov', ki pa po besedah Zalmanovih predstavnikov delujejo enako učinkovito kot bi sicer 6 cevk, saj so razporejene v obliko številke 8. Ventilator z LED diodami je 92 milimetrski. Za razliko od 7x00Cu...

34 komentarjev

Popolnoma tiho računalo

Hexus - Kako se znebiti ventilatorjev v PC-ju in obenem ne doživeti staljenja vseh najnovejših in najhitrejših komponent računalnika, ki so vas stale mastne denarce?

Ena izmed možnih rešitev je nabava ohišja TNN300, ki je nastalo v sodelovanju podjetij Quiet PC in Zalman. Samo ohišje je zasnovano tako, da zmore brez uporabe ventilatorjev odvesti toploto, ki jo sproščajo (pre)vroče komponente in jih tako neslišno ohlaja. Poleg tega je ohišju dodanih še nekaj bombončkov kot naprimer daljinski upravljalec, test in oceno pa si lahko preberete na Hexus.net

28 komentarjev

AMD Venice in San Diego sta tu!

X-Bit Labs - Kot je bilo pričakovati, je AMD danes potihoma splavil novo revizijo jedra K8 svojih procesorjev Athlon 64 in Sempron, imenovano Venice oz. San Diego. Čeprav oba uporabljata dvokanalno podnožje S939, se prvi ponaša s standardnimi 512 KB predpomnilnika L2, medtem ko se drugi kiti kar s celim megabajtom. Na X-bit labs so že objavili prvi test, kjer so si med drugim ogledali tudi, kako se novo jedro navija. Rezultati so zelo spodbudni, saj so pri privzeti napetosti 1,4 V in brez kakršnega posebnega hlajenja dosegli stabilno frekvenco 2,712 GHz z nekoliko višjo napetostjo 1,58 V pa skoraj 2,9 GHz, točneje 2,880 GHz.

Kot kaže je AMD končno le uspel zmešati dobro delujočo 90-nanometrsko formulo SOI, tako da od sedaj naprej vsem navijačem in SSE3-navdušencem ostajata le še dve, zelo očtni, izbiri: Venice in San Diego!

Adijo Newcastle in Winchester, pozdravljena Venice in San Diego ;-)

48 komentarjev