»

Sony predstavil nov sistem za zapisovanje podatkov na optične enote

Sony - Sony je na lasvegaškem sejmu NAB predstavil novo tehnologijo za shranjevanje velikih količin podatkov z optičnim zapisom. Sistem se imenuje ODC1500R in uporablja kasete, ki sestojijo iz 12 optičnih diskov v velikosti klasične zgoščenke, kamor bo skupno mogoče stlačiti od 300 GB do 1,5 TB podatkov. Naprava se na računalnik priključi prek vmesnika USB 3.0, na voljo pa bo jeseni letos. Sony je bil s podrobnostmi sila skop, zato na internetu ugibanja in špekulacij kar mrgoli.

Kasete z 12 optičnimi nosilci bo mogoče kupiti posebej, a nihče ne ve, kakšni optični nosilci so v njih. Sony ni razkril, ali so pripravili novo tehnologijo ali morda zgolj nadgradili katero izmed obstoječih, a 1,5 TB na 12 nosilcev pomeni 125 GB na nosilec, kar je ravno kapaciteta...

80 komentarjev

Nokia bo uporabljala Qt

Nokia N810

vir: CNet
CNet - Nokiin na Linuxu osnovan operacijski sistem Maemo je zelo nišen izdelek, saj ga uporabljajo le na dveh internetnih dlančnikih N800 in N810. Do sedaj so za razvoj aplikacij uporabljali knjižnico GTK+, ki jo uporablja tudi Gnome namizno okolje. Za novo izdajo sistema Maemo, ki bo nasledil trenutno aktualno 5. različico, se je Nokia odločila GTK+ zamenjati s Trolltechovim paketom Qt knjižnic, katerega največji uporabnik je namizno okolje KDE. Zaradi zamenjave so že povabili razvijalce okolja Gnome, da svoje aplikacije priredijo in naredijo združljive s Qtjem.

Nokia je povedala še, da je možnost skupnega Qt APIja za Maemo in Symbian zelo verjetna, zaradi česar bi Maemo postal mnogo bolj zanimiv za...

25 komentarjev

Projekt GNOME praznuje 10. obletnico

vir: OSNews
OSNews - Leta 1997 je Miguel De Icaza na GTK poštnem seznamu najavil, da bo kot odgovor na KDE, ki uporablja lastniško Qt knjižnico, GTK uporabil v novem namiznem okolju. Ustanovljena je bila fundacija GNOME.

Ravno danes mineva od tega 10 let, GNOME pa je prehodil že kar lepo pot. Po dveh letih od ustanovitve so izdali prvo izdajo, ki je bila še precej podobna KDE in Windows.

Leta 2002 so z različico 2.0 prešli na GTK 2 in izdali smernice za uporabniški vmesnik. GTK 2 je omogočil glajene pisave.



Z izdajo 2.4 pa so najavili, da bodo nove različice izdajali vsakih 6 mesecev, kar je všeč predvsem izdelovalcem distribucij. Od takrat je GNOME privzeto namizje (ali pa so...

59 komentarjev

GNOME 2.16

GNOME - Predvčerajšnjim je izšla nova različica prostega in odprtokodnega namiznega okolja za Linux in ostale na UNIX-u bazirane sisteme -- GNOME 2.16. Med vsemi izboljšavami velja še posebno omeniti uporabo knjižnice GTK+ 2.10, ki omogoča novo pogovorno okno za tiskanje in novo pogovorno okno za odpiranje datotek. Nova je tudi podpora za 3D efekte (ki pa je privzeto izključena), urejevalnik menijev Alacarte, program za ustvarjanje zapiskov Tomboy, boljše upravljanje za prenosne računalnike, uporaba grafične knjižnice Cairo v programu Evolution in še nekatere ostale posodobitve. Z različico 2.16 je svoj prostor med podprtimi jeziki našla tudi slovenščina, dodatne informacije o novi različici so na voljo na strani GNOME 2.16 Release Notes.

9 komentarjev

Foresight Linux: Mono podobo na ogled postavi

OSNews - Že spet ena distribucija Linuxa. Zakaj omenjamo Foresight Linux? Njena odlika je, da prikazuje najnovejše in najzmogljivejše tehnologije okolja Gnome, ki utegnejo krojiti prihodnost namizja. Najpomembnejša je infrastruktura Mono (odprta implementacija .NET), na kateri temeljijo mikavna orodja: beagle, f-spot, howl in najnovejši hal. Foresight Linux ima tudi svoj paketni sistem Conary in orodje OverSite za upravljanje sistema preko spleta. Želite Google Desktop Search za Linux?

POPRAVEK: howl in hal seveda ne temeljita na Monu.

21 komentarjev

Nero za Linux!

OSNews - Nero AG, znan po zelo razširjeni istoimenski aplikaciji za zapisovanje CD-jev in DVD-jev, je sedaj izdal tudi Nero Linux, različico tega programa za Linux. Uporabniški vmesnik je zelo podoben tistemu, ki ga poznamo iz Windows, žal pa uporablja zastarelo grafično knjižnico GTK različice 1.2, ki ne podpira glajenja pisav. Tako je K3b dobil resnega (žal komercialnega) konkurenta na svojem področju, okolje Gnome pa prvi resni izdelek za zapisovanje na optične nosilce, ki uporablja knjižnico GTK.

Na voljo je tudi galerija, kjer si lahko ogledate kako program izgleda. Do programa lahko pridete, če se registrirate in imate vsaj Nero 6 (OEM izdaje žal ne pridejo v poštev), na voljo pa je kot rpm in...

77 komentarjev

Satelitski posnetki tsunamija

Slashdot - Na DigitalGlobe so objavili serijo satelitskih slik, ki prikazujejo področja, ki jih je prizadel uničujoč tsunami pred vdorom vode in po njem.

Na Wikipediji pa so pripravili animirano sliko tsunamija, ki prikazuje širjenje morskih valov.

Morda ob številnih novoletnih zapravljanjih ne bi bilo odveč nakazati kakšnega tolarja tudi za žrtve tega dogodka. V Sloveniji pomoč zbirata tako Karitas kot Rdeči križ, tehnično usmerjeno bralstvo Slo-Techa pa se lahko posluži tudi humanitarnega nakazila s pomočjo SMS sporočila. Kako zadevo izvesti verjetno že veste, sicer pa si preberite na Mobitelovi domači strani.

17 komentarjev

Linux dobil "kopiraj - prilepi"

PC Linux Online - Eden izmed najhujših očitkov, ki jih je deležen Linux in zagovorniki uporabe Linuxa na namizju, je ta, da še vedno ne deluje možnost "kopiraj - prilepi", vsaj ne tako dobro, kot bi si želeli. Prenekaterim uporabnikom Linuxa se morda zdijo te vrstice precej čudne, vendar so v osnovi resnične. Če želite kopirati predmet iz nekega programa, pa slednjega nato zaprete in želite izbor prilepiti v drug program, boste uvideli, da vam ne bo uspelo. KDE, ki ima sicer večinski delež med namiznimi okolji, to omogoča, vendar samo preko posebnega programčka -- Kliperja, ki deluje le v tem okolju.

Odslej pa je na voljo tudi posebna izvedenka programčka, GNOME Clipboard Daemon, ki potrebuje samo knjižnico GTK+ in seveda grafični strežnik X, kar pomeni, da ni odvisna od namiznega okolja in jo lahko uporabimo v vsakem grafičnem okolju za Linux. Klik!

13 komentarjev

Nova Mozilla

Mozilla.org - Da, izdelovalci Mozille so vedno bolj pridni. Nedavno so izdali stabilno različico 1.2, ki pa je žal imela zelo resnega hrošča, zato so jo potegnili nazaj in sedaj izdali inačico 1.2.1. Priporočajo nadgradnjo iz vseh prejšnjih različic, saj naj bi bila 1.2.1 najboljša in najstabilnejša doslej.

Privrženci Billa si jo snamite na tem naslovu, fani Linusa pa tukaj. Hkrati je na voljo še regionalni paket za Slovenijo, ki ga lahko namestite na vse platforme.

Mozillini bugi so popravljenji. Za vse napake lahko sedaj krivite izdelovalce strani. [:D]

3 komentarji

Nero Burning Rom tudi v slovenščini

Jaz - Nova inačica Nera, 5.5 rangirana, naj bi izšla tudi v slovenskem jeziku. Zadeve se je lotilo podjetje TSC Laba d.o.o. iz Litije, ki je v sodelovanju s podjetjem Ahead GMBH iz Nemčije prevod realiziralo. Predvidena cena paketa je okoli 16 tolarskih tisočakov, v paketu se bo pa poleg Burning Roma nahajal tudi Nero CD speed, Nero Drive speed, Nero Image Drive Installer, Cover Designer in Wave Editor. Kaj naj rečem... Odlično! Lepo je videti, da ni samo Microsoft tisti, ki prevaja svoje izdelke v slovenščino. Bravo, fantje! Hvala firestarterju za novico.

8 komentarjev