»

Prve slike LROC

ScienceDaily - Danes so uradno objavljeni prvi posnetki nasine sonde Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC), ki je utirjena okoli Meseca. V sondo sta vgrajena 2 senzorja za snemanje površja od blizu z ločljivostjo do 1 metra in senzor za snemanje večjih površin Lune v šestih frekvenčnih območjih. Utiritev sonde je začetek nasinega programa vrnitve na mesec, ki v končni fazi planira.... Hmm... Niso še čisto točno povedali, vsekakor pa je želja Nase stalna človeška postojanka na Luni.

Sonda je narejena z dvema namenoma:
- določiti kraje pristanka prihodnjih lunarnih misij;
- posneti pola tokom...

13 komentarjev

NASA investira v vesoljske "airbage"

The Register - NASA se je odločila investirati 600.000 USD v razvoj posebnih zračnih vreč, ki bi naj v bližnji prihodnosti zamenjale toplotne ščite, ki se trenutno uporabljajo za zaščito pred visokimi temperaturami ob ponovnem vstopu v atmosfero.

Ideja, ki je bila zasnovana pri Andrews Space v Seattlu, temelji na zamisli, da bi te vreče neprestano izpuščale zrak in tako ustvarile film plina, ki bi nato odvajal vročino stran od plovila.

Sam razvoj ima še kar precejšnjo pot pred sabo, saj se morajo znanstveniki spopasti z izzivom izdelave dovolj trpežnega materiala, ki bo preživel velike obremenitve in se ne bo strgal.



Več informacij v izvirni novici.

41 komentarjev

Microsoft mimo hosts

Slashdot - Kot poroča Slashdot, je Dave Korn odkril, da Microsoft obide nekatere nastavitve v datoteki hosts. Datoteka hosts se nahaja v poddirektoriju system32/drivers/etc in omogoča preglasiti poizvedbe prek strežnikov DNS za vpisane domene, zato se največkrat uporablja za blokiranje domen z reklamami, ki se jim naslov enostavno nastavi na lokalni 127.0.0.1.

Dave Korn je poizkusil enako blokirati domeno go.microsoft.com, prek katere se posodablja Windows Media Player, a mu ni uspelo. Natančen pregled je razkril, da Microsoft načrtno ne pusti preusmeriti nekaterih svojih domen, kar niti ni tako neumno, saj bi podobne spletne strani najraje blokirali virusi in črvi, ki bi tako preprečili samodejno namestitev popravkov. Nekoliko manj jasno je, zakaj je na ta neprebojni seznam uvrščen tudi msn.com; še slabše je, da vse skupaj ni nikjer javno dokumentirano. Preizkusi kažejo, da je Microsoft s to prakso začel v Windows XP in nadaljeval z Windows 2003 (tako tudi Korn), saj mi na Windows 2000...

20 komentarjev

Vrnitev vesoljske postaje Mir bo na Internetu

Ananova - Zadnjo pot vesoljske postaje Mir proti Zemlji si boste lahko ogledali v živo na Internetu. Prenašanje vesoljske postaje in njenega izgorevanja na poti v zemeljsko atmosfero si boste lahko ogledali na MirReentry.com spletni strani, predvidoma pa se bo Mir vrnil okrog 25. marca tega leta. Po pričakovanjih bo to največji nebesni pojav od leta 1908, ko je v Tunguski, Sibiriji, padel meteorit.

7 komentarjev