»

Intel pokazal procesor na sončno energijo

PC World - Intel je včeraj na IDF pokazal eksperimentalni procesor, ki ga poganja sončna energija. Procesor zmore znižati porabo energije na vsega 10 mW, kar je dovolj za sončni pogon, ob čemer seveda pade hitrost izvajanja ukazov za približno desetkrat.

Eksperimentalni procesor v velikosti znamke je tekel na sončni pogon, poganjal pa je računalnik z operacijskim sistemom Linux. Uporabljeni pomnilnik je bil hibridni derivat DDR3 (Hybrid Memory Cube), ki porabi sedemkrat manj energije od klasičnega. Pri tem povejmo, da je celoten računalnik še vedno uporabljal klasično napajanje na elektriko, le procesor je deloval s sončno energijo.

Procesor s kodnim imenom Claremont sicer še lep čas ne bo v...

28 komentarjev

AMD-jevi 12-jedrniki tu že pred uradno najavo

X-Bit Labs - Novi 12-jedrni procesorji iz AMD-jevih tovarn so že tu in to celo nekoliko pred uradno predstavitvijo. Neka trgovska mreža iz Missourija jih je namreč že začela prodajati na Ebayju. Uradno splavitev AMD Opteronov 6174 še čakamo, čeprav primerki, ki so naprodaj, niso videti kot inženirski vzorci, temveč zaresna stvar, saj imajo uradne oznake modela in serijske številke.

Kakorkoli že, AMD Opteron 6174 bo imel takt 2,20 GHz, 12 MB skupnega tretjenivojskega in polovico manj drugonivojskega pomnilnika. Vgrajeni štirikanalni pomnilniški krmilnik se najbolje počuti s pomnilnikom PC3-10600 (DDR3 1333MHz), vse skupaj pa sede na ležišče Socket G34. Začetna avkcijska cena na Ebayju znaša 6500 dolarjev, za takojšen nakup pa je treba ponuditi poldrugega tisočaka več.

AMD...

39 komentarjev

AMD osvežil nabor procesorjev, pridobiva tržni delež

Peterica novincev

vir: engadget
engadget - AMD je kot odgovor na Intelove dvojedrnike nekoliko osvežil svoje Athlon II in Phenom II procesorje. Dodali so 5 novih modelov, dva Phenoma II, dvojedrnika X2 555 in varčnega štirijedrnika X4 910e, ter 3 Athlone II, dvojedrnega X2 255, trojedrnika X3 440 in štirijedrnika X4 635. Znotraj svoje družine vsi predstavljajo nov frekvenčni vrh ponudbe (Phenom II X4 910e seveda med varčneži), medtem ko so ostali podatki že znani iz nekoliko počasnejših primerkov. Phenom II X2 555, s frekvenco 3,2 GHz in največjo porabo do 80 W, bo stal $99. 1 MB drugonivojskega in 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika poznamo že z X2 550, kakor tudi odklenjen množilnik. Daleč najdražji izmed peterice je varčni Phenom II X4 910e, ki bo stal kar $169 in bo tekel pri le 2,6 GHz. Z le nekoliko nižjo ceno od Phenom II X4 965, a 800 MHz nižjo...

25 komentarjev

AMD izdal osem novih Athlonov II

Extremetech - AMD je včeraj potihoma izdal osem novih procesorjev Athlon II, ki bodo prišli prav predvsem sestavljavcem cenejših sistemov. Tako imamo sedaj po novem na voljo dva nova dvojedrnika, in sicer Athlon II X2 235e (2,7 GHz) za 69 dolarjev in 240e (2,8 GHz) za 77 dolarjev. Kdor želi tri jedra, lahko poišče Athlon II X3 400e (2,2 GHz) za 97 dolarjev, 405e (2,3 GHz) za 102 dolarja, 425 (2,7 GHz) za 76 dolarjev ali 435 (2,9 GHz) za 87 dolarjev. Dva izmed novincev pa imata štiri jedra, in sicer Athlon II X4 600e (2,3 GHz) za 133 dolarjev in 605e (2,3 GHz) za 143 dolarjev.

40 komentarjev

AMD izdal elitni procesor

TG Daily - AMD je izdal novo verzijo procesorja z imenom Phenom II X4 42 Black Edition TWKR, ki naj bi bil doslej najzmogljivejši namizni procesor tega podjetja. Gre za tako posebno izvedenko, da je sploh ne morete kupiti. Izdelali so jih manj kot 100, tako da je praktično edina možnost, da se kakšnega polastite, obilna kreditna kartica in Ebay.

Serijo sestavljajo izključno inženirski primerki, ki imajo izjemen navijaški potencial. Gre za standardne 2,0 GHz-procesorje za 1,440 V z 8 MB predpomnilnika, pakiranjem AM3, kaj več pa o njih ni znano. Je pa AMD zagotovil, da prenesejo višje napetosti, tečejo hitreje in se bolje navijajo. Številka 42 v imenu je aluzija...

103 komentarji

AMD začel dobavljati šestjedrne Istanbule

X-Bit Labs - AMD je naznanil, da so šestjedrni procesorji Opteron s kodnim imenom Istanbul na voljo. Tako pričakujejo, da bodo veliki sestavljavci strežniških sistemov, kot so Cray, Dell, HP, IBM in Sun Microsystems, še ta mesec pričeli začeli ponujati sisteme z novimi procesorji. Za delovne postaje, namiznike in prenosnike Istanbuli ta hip niso pripravljeni.

Novi Opteroni imajo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, pol toliko drugonivojskega, dvokanalni pomnilniški krmilnik za DDR2 in sedejo na Socket F. Bistvena sprememba v primerjavi s štirijedrnimi Shanghaiji je HyperTransport Assist. Trenutno AMD ponuja tri modele teh 45 nm-procesorjev: 2,20 GHz, 2,40 GHz in 2,60 GHz-izvedenko, ki vsi porabijo do 75 W električne energije. Ker so združljivi s podnožjem Socket F, lahko uporabniki nadgradijo stare strežnike z nizkimi stroški in tako pridobijo bodisi nekaj računske moči ali prihranijo kakšen vat. AMD bo tovrstne nadgradnje spodbujal s popusti za obstoječe lastnike, kot so napovedali že...

4 komentarji

Prvi Cedar Mill na testu

Tom's Hardware - Nov primerek Pentium 4 procesorja z jedrom, grajenim v 65 nm procesu, so v roke dobili Tom's Hardware-ovci. Novo jedro so pri Intelu zasnovali z namenom znižati porabo električne energije in s tem oddajanje toplote, saj praktično vsi poznavalci poznajo težave najhitrejših dvojedrnih Prescott in Smithfield procesorjev Pentium 4.

novo jedro je v bistvu le pomanjšan Prescott in tako ne prinaša drastičnih pohitritev, prav tako pa tudi sam procesor na zunaj deluje povsem enako. Pomemben podatek pa je, da se je poraba precej zmanjšala, saj naj bi ventilator tudi pod polno obremenitvijo na testu deloval z zmanjšanimi obrati.



Kljub znanemu...

2 komentarja

Microsoftovih 64

Bink.nu - Po poročanju strani Bink, je ameriški programski gigant objavil končne datume svojih 64-bitnih operacijskih sistemov. Tako bodo 64-bitna okna (Windows XP x64 ter Windows 2003 Server x64) končana predvidoma 28. marca tega leta. To je vsekakor razveseljiva novica za vse lastnike novih 64-bitnih procesorjev. Operacijska sistema bosta delovala na vseh procesorjih z AMD64 ter Intel EMT64 tehnologijo.

Pravtako velja pripomniti, da se bliža izid prvega servisnega paketa za Microsoftov strežniški operacijski sistem, Windows 2003 Server.

51 komentarjev

Pentium 4 6XX (EMT64)

Prescott 2M

X-Bit Labs - Intel je predstavil novo družino Pentiumov 4, 6XX. V čem se ta serija razlikuje od prejšnje, 5XX? Predvsem v tem, da zdaj tudi Intel ponuja procesorje s 64-bitnimi razširitvami, tako kot že kar nekaj časa AMD s svojim A64 in Athlon-FX. V tem trenutku so na voljo izvedenke s tremi različnimi takti delovanja: 630 (3.2GHz), 640 (3.4GHz) in 650 (3.6GHz). Vse izvedenke (še vedno) delujejo na 200 MHz vodilu. Procesor ima 2MB L2 predpomnilnika, ki naj bi odločilno pripomogel k boljšim rezultatom v primerjavi s procesorji...

95 komentarjev

Nadgrajeni Pentiumi4

X-Bit Labs - Kmalu (oktobra) bo Intel predstavil malce prenovljene Pentiume 4. Zgodilo se ne bo nič presenetljivega in tudi zmožnosti ter hitrost procesorjev se ne bo povečala, le pridobili bodo na nekaj funkcijah. Tako bodo v 90 nanometrske procesorje vnesli tehnologijo AAC, ki uravnava zmogljivosti procesorja glede na to kako zahtevna opravila izvajamo. To bo prineslo nižje temperature in manjšo porabo električne energije ob manj zahtevnem delu, torej se bodo lahko ventilatorji takrat vrteli počasneje in tako utišali računalnik. Druga tehnologija je XD (eXecute Disable) tehnologija, katere bistvo je posebna zastavica v procesorju oziroma kontorlni bit, ki bo baje povečala zanesljivost delovanja. Zanimivo je da so tovrstne tehnologije že nekaj časa prisotne pri AMDjevih 64-bitnih procesorjih in sicer v obliki tehnologij NX in Cool'n'Quiet.

Da pa bodo lahko kupcem ponudili še kaj več moči bo s koncem dvatisoččetrtega prišel med nas P4 z 2 MB L2 predpomnilnika in 1066 MHz FSB. Vsi čipi bodo tako...

14 komentarjev