»

Mini ITX plošče

The inquirer - Skozi ne tako dolgo oddaljeno prihodnost smo videli ogromno različnih matičnih plošč, ki so opravljale isto funkcijo, vendar pa so bile izdelane v različnih formatih. Pionirji na tem področju so bile zagotovo plošče AT, ki smo jih videvali v sistemih s procesorjem 486. Sledile so plošče ATX, ki so svoj pohod pričele s pojavom procesorjev Pentium, microATX, ki so bile samo malce bolj oskubljene plošče ATX in flexATX, ki so bile najbolj "revne" plošče kar ste jih lahko kupili. Seznam formatov plošč sicer ni popoln, saj smo pozabili omeniti plošče NLX, ki so manjši posebneži, saj ste za take primerke potreboval posebno majhno ohišje, možno pa je tudi, da so se pojavile še razne druge oblike, ki pa niso nikoli masovno prodrle na širši trg. Kot da različnih oblik ni dovolj, so se Viaši odločili, da za svoj procesor C3 ponudijo še eno - mini-ITX. Te plošče bodo poznane kot ene izmed najbolj osiromašenih primerkov, saj bodo gotov še manjše in bolj natlačene kot flex-ATX izvedenke. VIA je...

0 komentarjev

MSI-jeva KT266A plošča

X-Bit Labs - VIA KT266A postaja vse bolj priljubljen nabor med proizvajalci matičnih plošč. Tudi med tistimi, ki niso nikoli marali VIA naborov. Nekateri velikani, kot so npr. Gigabyte so celo izjavili, da v nadaljnje ne mislijo več podpirati hroščatih Viinih naborov, vendar so se kasneje, ko so si pobliže ogledali KT266A premislili, saj bo le-ta (vsaj po performansah sodeč) prava bomba med Athlon nabori. Temu priča tudi dejstvo, da je KT266A iz dneva v dan bolj priljubljen, saj ga podpira vedno več proizvajalcev - med drugimi tudi MSI, ki je pred kratkim predstavil ploščo z imenom K7T266 Pro2-RU. Plošča je narejena za ohišja ATX in vsebuje 3 DIMM reže v katere lahko vtaknemo do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, ter 5 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x režo. Ker pa postaja navijanje vse bolj priljubljeno, se je MSI odločil, da v to ploščo vgradi tudi nekaj "lahkih" overclockerskih nastavitev, kot so spreminjanje FSB-ja in voltaže procesorja.
Za ostale razvajence, pa bo plošča ponujala opcijsko...

0 komentarjev

Tudi ECS podpira VIA P4X266

X-Bit Labs - Ne vem, ali se je VIA s svojim najnovejšim P4X266 odpovedala tradiciji hroščatih naborov ali pa proizvajalce privlači samo cena, saj je P4X266 občutno cenejši od dragega in manj zmogljivega i845 SDRAM nabora. ECS gotovo privlači oboje, saj je to podjetje najavilo kar tri nove plošče na tem Viinem še vedno precej spornem naboru:
  • P4VXASD bo plošča narejena v obliki ATX in bo podpira Socket423 Pentium4 procesorje. Vsebovala bo 2 reži, ki bosta podpirali SDRAM in 2 reži, ki bosta podpirata PC2100 DDR SDRAM. Na njej bodo 4 PCI, 1 AGP 4x in 1CNR reža, ATA/100 krmilnik, integrirana AC'97 zvočna in 10/100 LAN kartica.

  • P4VXAD bo plošča, ki bo prav tako narejena za faktor ATX in bo za razliko od prej omenjene plošče podpirala novejše Socket478 Pentium4 procesorje. Vsebovala bo 3 DIMM reže, v katere bomo lahko vtaknili PC2100 DDR SDRAM, 5 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x režo. Na njej bomo prav tako našli podporo ATA-100 in zvoku AC'97, ter 10/100 LAN kartico (Realtekov RTL8100 čip)

  • P4VXMD, bo plošča,...

0 komentarjev

FIC-ove i845 matične plošče

X-Bit Labs - Čeprav so Petniumi4 v navezi z i845 prav nesramno počasni, se večina proizvajalcev raje odloča za ta nabor, kot pa za konkurenčni P4X266, saj se za slednjega še vedno ne ve, kakšna bo njegova usoda, če Intel dobi tožbo. Nekaj hazarderjev, ki računajo na srečen razplet je že najavilo P4X266 izdelke, medtem ko se drugi raje opirajo na Intelovo zvestobo in na malce slabše zmogljivosti i845. Tak je tudi FIC, ki samo za nas pripravlja naslednje plošče na i845:
  • VC11 bo ATX plošča, ki bo opremljena s tremi DIMM režami, ki bodo podpirale do 3 GB SDRAM pomnilnika, 1 AGP, 5 PCI in 1 CNR režo. Plošči ne bo tuja tudi podpora ATA/100 kontrolerja, AC'97 integrirana zvočna kartica in mrežna kartica.

  • VC31 bo MicroATX plošča, ki bo opremljena s samo dvemi DIMM režami, ki bosta podpirali do 2 GB PC133 SDRAM pomnilnika, 1 AGP4x, 1 CNR in 3 PCI režami.

  • Obe plošči bosta podpirali tudi FIC-ovo NOVUS tehnologijo, ki vključuje razne pripomočke, kot so Overclock Partner, Logo Genie, BIOS Guardian in Hot...

0 komentarjev

Nove matične plošče

X-Bit Labs - Pa poglejmo, kaj nam danes ponujajo proizvajalci mamaplatk:

Soltek:
Danes je Soltek uradno naznanil novo SocketA matično ploščo (SL-75DRV-X), ki bazira na VIA KT266 chipsetu. Od predhodnika (SL-75DRV) se razlikuje predvsem po novi VD-Tech II tehnologiji. To je nova in izboljšana Voice Diagnostics tehnologija, ki omogoča glasovno sporočanje napak. Specifikacije ostajajo večinoma nespremenjene: 3 DIMM reže za PC2100/PC1600 DDR SDRAM, 1 AGP Pro, 5 PCI in 1 CNR reža. Matična plošča podpira tudi 6 USB vtičnic in integrirano AC’97 zvočno kartico.
Plošča ponuja tudi nekaj overclockerskih nastavitev in bo na voljo v začetku julija.

Leadtek:
Leadtek je pri nas poznan predvsem po svojih...

6 komentarjev

Prvi testi ABIT KT7E

VIA Hardware - Se spomnite, ko sem vam govoril o novi ABIT matični plošči na VIA KT133E čipovju? Se? Dobro. Danes so se pojavili prvi testi te matične plošče. Čeprav niso zelo zanesljivi (objavila jih je stran, ki je zelo vdana VII, VIA pa je jasno navdušena nad lastnim izdelkom), nam dajo vsaj približen vtis, kako se plošča obnese. Kakor sem že omenil, je VIA KT133E čipovje podobno VIA KT133 čipovju, ker uradno podpira FSB le do 100MHz. ABIT očitno dela čudeže. Na testu, ki si ga lahko preberete tukaj, jim je FSB uspelo naviti do zavidljivih 147MHz. To pa je še bolj podobno KT133A čipovju. Plošča pa je sploh privlačna ne le zaradi svojih tehničnih zmogljivosti, ampak tudi zaradi strašno lepe modre barve. V vzporednem testu, ki so ga fantje opravili, KT7E premaga KT7A v SiSoft Sandri. Ti novi rezultati me osebno zelo presenečajo. Mislil sem, da bo VIA KT133E čipovje namenjeno bolj spodnjemu visokemu razredu in da bo KT133A čipovje kraljevalo v visokem visokem razredu. Zdi se mi, da so to...

0 komentarjev

ABIT KT7E izšel

vir: Akiba
X-Bit Labs - Na Japonskem (normalno) so se začeli pojavlajati prvi primerki ABIT KT7E matičnih plošč. Te plošče so bazirane na VIA Apollo KT133E čipovju. Značilnosti tega čipa so identične značilnostim VIA Apollo KT133 čipa, le da je E verzija narejena v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni nižjo ceno čipa. ABIT KT7E torej uradno podpira FSB samo do 200MHz in ne (tako kot ABIT KT7A) do 266MHZ! Posebnost nove ABIT-ove plošče je še privlačna modra barva. Ja, saj vem. Tako kot Hercules-ovi Propheti. Danes imajo pač vsi radi modro barvo. Cena plošče na Japonskem je $110, kar pomeni, da bo stala v Sloveniji okoli $90-$100. Za fotografije si oglejte to stran. Za branje pa ni primerna, razen če znate...

11 komentarjev

Leadtek in matične plošče

Jaz - Leadtek se je očitno odločil slediti stopinjam svojih precej večjih "kolegov" (ATIja in Nvidie) ter se vreči v posel izdelovanja matičnih plošč. Za razliko od zgoraj omenjenih podjetij pa Leadtek ne bo popoln novinec, saj so pred leti že izdelovali matične plošče. Glede na to, da so njihove grafične kartice tudi pri nas zelo dosegljive in priljubljene, smo lahko upravičeno vznemirjeni zaradi te najave. Pa poglejmo, kaj nam pripravljajo:
  • WinFast 9500DDR: Gre za Socket370 ATX matično ploščo na osnovi VIA Apollo Pro266 čipovja. V 3 DIMM reže bomo lahko natlačili do 3GB PC1600/PC2100 DDR pomnilnika, imela pa bo tudi 5 PCI ter 1 AGP 4x režo. Seveda bo opremljena z raznimi dodatki, kot je ATA100/RAID krmilnik, AC97 zvok ter V-Link povezava med North in Southbridgom čipovja. Tudi na overclockerje niso pozabili: plošča bo omogočala spreminjanje VCora in FSBja od 66 do 250MHz (v korakih po 1MHz).
  • WinFast 9300DDR: Ta plošča je v bistvu MicroATX različica zgornje. Podrobnejši podatki niso na...

0 komentarjev

Nove ABITke

X-Bit Labs - ABIT je zadnje čase res malo manj dejaven, kot smo bili od tega podjetja vajeni prej. Po mega najavitvi pred nekaj meseci je vse bilo tiho, toda brez skrbi, da tajvančki ne spijo. V bližnji prihodnosti bodo namreč začeli razpošiljati kar štiri nove matične plošče:
  • KT-20: Gre za (za nas) manj zanimivo MicroATX ploščo, zgrajeno okoli KT133 čipovja, kar pomeni, da podpira le "stare" 200MHz procesorje in SDRAM. V 2 DIMM reži lahko stlačite do 1GB PC133 SDRAMa, druge razširitvene zmožnosti pa so: 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x. plošča je brez SoftMenuja in namenjena predvsem vgradnji v cheapass OEM sisteme.
  • KT7E: Gre za prvo ABITovo KT133E ploščo (KT133E je 0.18 mikronska različica KT133A), ki je drugače precej standardna: 3 DIMM, 6 PCI, 1 ISA, 1 AGP 4x, ATA100 in SoftMenuIII.
  • SL-30: Intel različica KT-20 plošče je zasnovana na i815E čipovju in tudi prihaja v MicroATX formatu. V 3 DIMM reže bo možno stlačiti do 512MB pomnilnika, poleg tega pa so na voljo še 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x reže. Plošča...

3 komentarji

Resnica o KT133E čipovju

X-Bit Labs - X-Bit Labovci so dobili nekaj zanesljivih informacij o VIAinem KT133E čipovju. Dotični izdelek se je tu pa tam pojavljal v raznih napoveih za prihodnost, toda nihče prav ni vedel, kaj se skriva za tem imenom. No, sedaj je znano: KT133E je le različica starega KT133 čipovja, izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji. Druge specifikacije so popolnoma enake, le poraba energije in, najpomembneje, cena, bosta precej nižji. Verjetno bo podjetje to čipovje ponudilo kot low-cost varianto (skupaj s KL133/KL133E), KT133A pa bo namenjen zahtevnejšim sistemom.

0 komentarjev

Modificirani ABIT KT7A BIOS

Jaz - Na OCWorkbench strani si lahko downloadate modificirani BIOS za novo ABITovo KT7A ploščo. Prednost tega BIOSa je v tem, da so ob uporabi "Load Optimized Defaults" nastavitve vse pomnilniške možnosti nastavljene na res optimalne lastnosti (4 way interleaving in podobno), prav tako pa je BIOSu dodana možnost izklopitve nadzora nad procesorskim ventilatorjem. Različico enakega BIOSa za starejše KT7 plošče pa najdete tukaj. Še enkrat hvala, S4U!

0 komentarjev

ABIT KT7A RAID

ABIT - ABIT je najavil, da bodo kmalu začeli s proizvodnjo KT7A plošče. V bistvu gre za legendarno KT7 platko, ki ji bodo nadgradili vezno čipovje v VIA KT133A, kar pomeni, da bo po novem podpirala tudi 266MHz zunanjo frekvenco. Vse druge lastnosti so praktično enake, kar pomeni tudi SoftMenuIII in RAID različico. Kmalu!Mimogrede, če vam še vedno ni najbolj jasno, kaka je razlika med VIA KT133 in KT133A čipovjem, vam predlagam, da si ogledate Anandov test. Ta zajetna stvar bi vam res morala razjasniti obzorja [;)].

0 komentarjev

Gigabytova Socket370 DDR plošča

X-Bit Labs - Gigabyte je spet prvi, saj so najavili prvo Socket370 DDR ploščo. Gre za GA-6RX, ki je zgrajena okoli VIA Apollo Pro266 čipovja. Plošča je zasnovana zares moderno, z vsemi možnimi dodatki. Na plošči se nahajajo 4 168 pinske DIMM reže, 5 PCI, 1 AGP Pro ter 1 AMR reže, podpira pa do kar 6 USB portov preko dodatnega kabla ali AMR kartice. Seveda v teh dneh ne sme manjkati RAID kontroler in to so pri Gigabytu rešili z vgradnjo Promisovega ATA100/RAID kontrolerja. Tudi druge značilnosti te plošče so obetavne: poskrbljeno je za overclockanje preko FSBja ( od 100 do 166MHz ), spreminajnje voltaže na procesorju ( 1.55-1.80V ) ter čipovju/DIMM režah...Največja zanimivost te plošče pa je SCR priključek, v katerega lahko zadegate svojo SIMM kartico in preko računalnika obdelate svoj telefonski imenik ali kaj podobnega. Ta funkcija bo vsekakor deležna velike podpore današnjega, nad mobiteli navdušenega, občinstva [;)]....

0 komentarjev

ABITove DDR matične plošče

X-Bit Labs - ABIT bo po vsej verjetnosti kaj kmalu najavil dve DDR matični plošči in se tako pridružil široki paleti proizvajalcev, ki so to že storili. Nadvse presenetljivo je, da gre za izdelka namenjena OEM tržišču, tako da ne bosta najbolj namenjena nam zanesenjakom. Pa si poglejmo:
  • KG-20:MicroATX plošča, zasnovana okoli AMD760 čipovja za SocketA procesorje. Podpirala bo 200/266MHz FSB ter do 2GB PC1600/PC2100 DDR SDRAMa v dveh DIMM režah. Poleg tega bo na plošči še 3 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR reža...
  • VR-20:Različica zgornje plošče, namenjena Intelovim FC-PGA procesorjem okoli VIA Apollo Pro266 čipovja. V dve DIMM reži boste lahko vtaknili do 3GB DDR SDRAMa, druge razširitvene zmožnosti pa so popolnoma enake zgornji plošči.

0 komentarjev