»

Firefox 4 prihaja 22. marca

Mozillin Web O' Wonder, demonstracijska stran, v kateri lahko preizkusite HTML5 brskalnike

vir: engadget
engadget - 22. marec bo v računalniškem svetu zelo zanimiv za velik del ljudi, saj po pričakovanem izidu nVidiinega GeForca GTX 590 in Crytekovega oz. EA-jevega Crysis 2 na isti dan lahko pričakujemo še izredno težko pričakovani in večkrat prestavljeni izid Mozillinega najnovejšega brskalnika, Firefox 4. Ta bo ob izidu imel najboljšo oz. vsaj najbolj razširjeno podporo strojnemu pospeševanju vsebin, za kar brskalnik izkorišča moderne grafične čipe. Chrome podpore namreč nima popolne, Internet Explorer pa je, kot smo že povedali v novici o številu prenosih slednjega na prvi dan, na voljo le za relativno omejen delež računalniških sistemov.

Končna različica četrtega Firefoxa bo tako najverjetneje postala različica, ki je bila izdana...

58 komentarjev

Google iz prve roke -- Spletne urice

Kiberpipa - Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za računalništvo in informatiko, predavalnica P3!

14 komentarjev

Nvu 1.0

Slo-Tech - Izšel je Nvu (beri: envju) 1.0, prva uradna različica prosto dostopnega orodja za razvoj spletnih strani, ki je naslednik Mozilla Composerja. Ker je ubral podobno taktiko kot Firefox in Thunderbird, ima nekaj njunih značilnosti, predvsem podoben uporabniški vmesnik in zavihke za urejanje več strani hkrati. Prinaša tudi Upravitelja strani, orodje za delo s kodo PHP in mnogo drugih novosti.

Najbolje bo, da ga kar preizkusite. Na voljo je za različne operacijske sistema in v več jezikih, tudi v slovenščini!

Na izid je opozoril mathjazz

2 komentarja

Najmanjši računalnik na svetu, ki ga poganja Linux

LinuxDevices - Po besedah proizvajalca najmanjši računalnik na svetu, ki ga poganja različiča Linuxa, vam je sedaj na voljo za 99€.

Picotux je le malo večji od standardnega mrežnega priključka RJ45, ponuja pa 55 MHz procesor ARM7, 8 MB pomnilnika RAM, že omenjeni mrežni priključek, serijski priključek, 2 MB pomnilnika flash in deluje na napetosti 3,3 V. Vse skupaj poganja uClinux (2.4.27 kernel). V razvoju je tudi brezžična izvedba, ki temelji na standardu 802.11b. Glede uporabnosti rešitve v praktične namene pa se prepustite domišljiji ...

19 komentarjev

Google novači tudi med Microsoftovci

Slashdot - O tem, da je Google privabil v svoje vrste nekaj razvijalcev Mozille, smo že poročali, svojo najnovejšo "trofejo" pa so " uplenili" kar v Redmondu.

K podjetju, ki je znano predvsem po internetnem iskalniku in ponujanju 1GB velikih poštnih predalov, je namreč prebegnil Marc Lucovsky, nič več in nič manj kot eden od "očetov" vitalnih delov Windows NT. Google o svoji pridobitvi še molči, krožijo pa že špekulacije, da bo Lucovsky, ki je v svojem blogu že povedal nekaj krepkih na račun politike prejšnjega delodajalca, sodeloval pri razvijanju Googlovega novega operacijskega sistema.

Ugibamo lahko, ali so prve podgane začele zapuščati ladjo, ali gre za trojanskega konja (oz. vohuna) ali pa si je Marc preprosto zaželel novega delovnega okolja.

53 komentarjev

Ben Goodger odhaja k Googlu

Mozillazine - Vodja razvoja Firefoxa, Ben Goodger, je na svojem spletnem dnevniku oznanil, da ne bo več zaposlen pri Mozilla Foundation, ampak pri Googlu. Predsednica Mozilla Foundation, Mitchell Baker, ki se bo odslej ukvarjala le s projektom Mozilla, sporoča, da bo Ben kljub temu še vedno vodilni razvijalec priljubljenega brskalnika.

Omenimo še, da je število prenosov Firefoxa 1.0 ravnokar naraslo na 20 milijonov, kar lepo ponazarjata graf1 in graf2. ;)

Torej govorice o Googlovem brskalniku le niso bile iz trte zvite?

25 komentarjev

Kako bi nastavljali Firefox?

Sanacija Firefoxa!

Mozillazine - V pričakovanju marčevske različice 1.1 je Ben Godger, glavni razvijalec ta hip najbolj vročega spletnega brskalnika, predstavil nova nastavitvena okna za prihajajoči Firefox. Največ sprememb zadeva organizacijo okna z nastavitvami, po katerem bomo krmarili z ikonami v zgornji in ne več stranski vrstici.

Prenovljeni sta tudi okni za nastavitve zasebnosti in napredne nastavitve, nova pa je možnost sanacije (sanitize), s katero zbrišemo želene zasebne podatke. V novem Firefoxu bomo lahko iskali tudi po piškotih, ki bodo urejeni po imenu gostitelja, in po upravitelju prenešenih datotekah.

Če imate...

59 komentarjev

Firefoxov delež vztrajno raste

News.com - Raziskave ugotavljajo, da se delež uporabnikov, ki uporabljajo za brskanje po spletu Firefox, vztrajno povečuje. Zadnja tovrstna raziskava, ki jo je opravilo podjetje WebSideStory, kaže, da je v zadnjih dveh mesecih Firefox uporabljalo 4,78 odstotka uporabnikov, kar je za 0,88 odstotne točke več kot prej, Internet Explorer pa 92,7, kar je za 0,7 odstotne točke manj. Od junija lani je IE izgubil štiri odstotne točke.

WebSideStory so opazovali večje spletne strani - kot primer navajajo stran Walta Disneyja, Best Buy, Sony in druge, - a so se omejili le na uporabnike sistema Windows, saj naj bi novejši appli z nameščenim Safarijem "kvarili" rezultate. Verjeti gre, da je delež uporabnikov Firefox na ostalih sistemih in platformah še višji. Več o tem.

44 komentarjev

Microsoft podučuje Firefox o varnosti

Mozillazine - [>:D], [:P] in [:'(] si verjetno že majejo roke in se pripravljajo na novo besedno vojno, a naj vas kar takoj pomirim: Microsoftov predstavnik v tem članku ne naklada, ampak daje nekaj konkretnih primerov, kje ga Firefox "lomi".

Microsoftov uslužbenec Peter Torr je tako na svojem spletnem dnevniku objavil članek o (ne)varnosti Firefoxa. Kritizira predvsem dejstvo, da niti namestitveni program Firefoxa niti razširitve niso digitalno podpisane. Tako lahko namestimo npr. razširitve, ki to v resnici sploh niso, pač pa poškodujejo naš sistem.

Vsekakor bomo z zanimanjem pričakali reakcije razvijalcev.

58 komentarjev