»

Nova različica podatkovne baze PostgreSQL 9.5 prinaša obilico novosti

Slo-Tech - V čertrek je izšla nova različica strežnika za upravljanje s podatkovnimi bazami PostgreSQL, ki prinaša kar nekaj zanimivih novosti.

Dlje časa pogrešana funkcija v PostgreSQL je bil "UPSERT" (skrajšano za "INSERT, ON CONFLICT UPDATE"), ki omogoča, da aplikacija z istim SQL stavkom obravnava nove in obstoječe zapise. To precej poenostavi logiko same aplikacije, saj je preverjanje konfliktne situacije izvedeno v podatkovni bazi, tako da se zagotovi atomičnost spremembe. Uporabniki MySQL to poznajo kot INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE.

Z različico 9.5 je podpora za JSON nadgrajena, da je sedaj možno podatke v JSONB poljih spreminjati s funkcijami v podatkovni bazi - dodajati, nastaviti in brisati elemente znotraj JSON objektov, tako da ni več potrebno JSON objekta spreminjati v zunanji aplikaciji. Dobrodošla je tudi funkcija json_pretty, ki JSON objekt izpiše na bolj čitljiv način.

Pomembna novost je možnost kontrole dostopa do podatkov na nivoju vrstic in stolpcev (t.i. row level...

57 komentarjev

Izšla različica podatkovne baze PostgreSQL 9.1

Slo-Tech - Izšla je nova različica odprtokodne podatkovne baze PostgreSQL, v kateri je kar nekaj pomembnih novosti, ki bodo sistemskim administratorjem zagotavljale mirnejši spanec. Pretočna replikacija je nadgrajena s podporo za sinhrono replikacijo, ki bo zagotovila obstoječo rezervno kopijo v replicirani bazi, nova je tudi podpora za tabele brez beleženja, kar operacije precej pospeši, vendar pa ne zagotavlja, da bodo podatki preživeli morebitno sesutje strežnika. Novost je tudi podpora za SELinux.

Z vidika neuradnih razširitev se je spremenil način nalaganja razširitev - za to je zdaj na voljo nov ukaz in razdelan boljši sistem z več metapodatki in podporo za prenosljive razširitve ("schema relocatability"). Poleg spremenjenega načina nalaganja dodatkov je na voljo tudi PostgreSQL extension network, spletna zbirka razširitev (podobno kot PyPI za Python ali CPAN za Perl), s katerega lahko z odjemalcem enostavno naložite razširitve, v kolikor ni uradnega paketa za vaš operacijski sistem.

...

2 komentarja

Odtujenih 30 milijonov gesel uporabnikov RockYou

TechCrunch - Zlikovci so vdrli v uporabniško bazo podatkov podjetja RockYou Inc., ki izdeluje aplikacije za socialno mreženje (npr. vtičnike za Facebook), in odtujili 30 milijonov podatkov o uporabniških računih. Podatki so bili shranjeni v tekstovni obliki v kompromitirani podatkovni bazi, pri čemer so bila uporabniška imena enaka, kot so jih imeli uporabniki za dostop do spletnega poštnega predala (Gmail, Yahoo, Hotmail ...). Ker mnogo ljudi še vedno uporablja isto geslo za več različnih strani, to proži še dodatne probleme.

Podjetje Imperva je ta konec tedna RockYou opozorilo, da je z njihovo podatkovno bazo nekaj resno narobe, saj je občutljiva na napad SQL injection. RockYou naj bi luknjo hitro zakrpal, a so nadebudni heker pred tem uspeli prebrati prav vse podatke iz baze podatkov - 32.603.388 parov imen in gesel. Del tega so tudi objavili, za zdaj z ustrezno zakritimi gesli, in zagrozili RockYou, naj ne lažejo, sicer bodo objavili celoten seznam. Slednji so se odzvali in javno priznali,...

4 komentarji

Spletne urice: PostgreSQL in spletne aplikacije

Slo-Tech - V sredo, 4. januarja ob 19.30, vas vabimo v Kiberpipo na prve letošnje spletne urice, v katerih bo Primož Bratanič predaval o povezavi spletnih aplikacij in podatkovne baze PostgreSQL.

Z naraščajočo priljubljenostjo spletne strani se porajajo nove težave, med katerimi je navadno najbolj opazno počasnejše nalaganje same strani. Zato postane pomembno iz posameznih delov sistema izstisniti čimveč.

V starem letu smo se seznanili s tem, kako iz spletnega strežnika izcediti največ, v novem letu pa si bomo ogledali učinkovito uporabo podatkovne zbirke Postgresql v spletnih aplikacijah.

11 komentarjev

PostgreSQL 8.1

Slo-Tech - Vse ljubitelje PostgreSQLa je razveselila novica o izidu različice 8.1. Svež veter je prinesel preko 120 dodatkov in izboljšav, kot so vloge, IN/OUT parametri, izboljšano delovanje na večprocesorskih sistemih, vgrajen autovacuum, podpora do 2 terazlogov RAMa na 64-bitnih sistemih ter še mnogo drugega. Več o novostih najdete na njihovih spletnih straneh.

PostgreSQL 8.1 je na voljo v različnih paketih, lahko pa si postrežete z izvorno kodo.

4 komentarji

Izšel je pgAdmin III 1.4.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica programa pgAdmin III, zelo zmogljivega odprtokodnega orodja za delo z PostgreSQL podatkovnimi zbirkami. V inkarnaciji 1.4.0 program, ki teče na sistemih Windows, Linux, FreeBSD, Mac OS X ter Solaris, prinaša naslednje izboljšave in bonbončke:
  • podpora za Slony-I
  • podpora izvajanju opravil glede na urnik
  • podpora prihajajočemu PostgreSQLu 8.1:
    • nadzor autovacuuma
    • vloge
    • shranjeni postopki (oz. funkcije brez parametrov)
    • pripravljene transakcije
  • omogoča dodajanje strežnika, ne da bi se bilo potrebno nanj povezati
  • omogoča izbiro povezave v orodju za ročno delo s poizvedbami
  • podpora unix domenskim vtičnicam (po domače unix domain socket)
  • popolnoma nov grafični izgled
  • obvesti uporabnika, ko se v neaktivnem oknu v orodju za delo s poizvedbami konča izvajanje poizvedbe
  • grafičen prikaz rezultatov, ki jih izpljune EXPLAIN
  • in še mnogo drugega...
Prenos izvorne kode in pripravljenih paketov je na voljo na domači strani PostgreSQL.

1 komentar

PostgreSQL 8.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica podatkovne baze PostgreSQL, ki nosi oznako 8.0. Prinaša obilico novosti: dolgo pričakovano podporo za operacijski sistem Windows, možnost uporabe "savepointov", ki omogočajo razveljavitev samo določenega dela transakcije, na področju varovanja pred izgubo podatkov je na voljo "point-in-time recovery", za razdelitev podatkovne baze na več diskov pa podpora za podatkovne prostore. Prav tako je povečana zmogljivost ob visokih obremenitvah; precejšen del aplikacij pa je tudi poslovenjen.

Več informacij je na voljo na postgresql.org in na pg-si.com.

PS. zaradi nadgradnje bo Slo-Tech v noči iz sobote na nedeljo občasno nedosegljiv.

13 komentarjev

PostgreSQL 8.0 Beta

Slo-Tech - Po skoraj devetih mesecih razvoja je PostgreSQL Global Development Group naznanila, da je razvoj PostgreSQL 8.0.0 strežnika končan in pripravljen na množično testiranje. Za vse tiste, ki se sprašujejo, zakaj je oznaka te izdaje 8.0.0 naj povem, da so razvijalci vključili v strežnik veliko število pomembnih funkcij med katerim sta tudi Nested Transactions and Point in Time Recory ter Win32 Native Support. Tudi s to izdajo so avtorji ciljali na stabilnost, po kateri je ta podatkovni strežnik tudi znan.

Prednosti PostgreSQL strežnika
Seznam vseh novosti - Release Notes
Seznam zrcalnih strežnikov

17 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech - No, anketa nekako kaže, da nam bo uspelo pri predavanjih napolniti amfiteater (150 sedežev), kar je zavidnja vreden dosežek. Upam le, da boste prišli s svojimi računalniki že v soboto, saj se bodo igrice igrale že iz noči s sobote na nedeljo. Na idejo za današnjo anketo sem prišel včeraj ob dokončevanju testa Geforce4 Ti4400 (objavljen bo v kratkem). Kaj menite?

5 komentarjev