»

Test 21. matičnih plošč

Tom's Hardware - Bil je že čas, da si ogledamo spet kakšen veletest matičnih plošč. Enega izmed zadnje čase največjih testov teh najpomembnejših delov računalnika so opravili pri Tom's Hardware, kjer so stestirali kar 21 matičnih plošč različnih proizvajalcev. Plošče so si različne, vse pa imajo pomembno skupno lastnost - bazirajo na i815 chipsetu. Čeprav se zdi, da je i815 chipset ob pojavu Pentiumov 4 nekako v zatonu, temu ni tako. Na i815 še vedno delujejo Celeroni, starejši (Coppermine), pa tudi novejši (Tualatin) Pentium 3 procesorji. Ob dejstvu, da je i815 prvi spodobni naslednik legendarnega BX chipseta, je jasno, da i815 še ne bo tako kmalu za staro šaro. Skratka, če ste iskali enega izmed večjih testov mamaplatk, potem je ta pravšnji za vas. Priporočam.

0 komentarjev

i815EP B na ASUS-ki

X-Bit Labs - Tako. Eksterci so mino in spet sem tu, da vam postrežem z najnovejšimi novicami iz računalniške scene. O tem, kako sem pisal, vam raje ne bom razlagal. Primeren bi bil izraz, da je moj rezultat potonil kot Titanik.
ASUS bo kmalu izdal novo matično ploščo na i815EP B čipovju. i815EP B je i815EP čipovje, le da ima nekaj izbolšav. Plošči bo ime ASUS TUSL2-C in bo podpirala Pentium III (Tualatin) procesorje in Intel Pentium III (Coppermine) ter Celerone. Na njej bodo 3 reže za do 512MB PC100/PC133 SDRAM-a, AGP 4x reža, 6 PCI in 1 AMR reža. Dobiti se bo dalo tudi različico z audio kontrolerjem in/ali z ATA100 diskovnim kontrolerjem. Procesorju se bo dalo spreminjati frekvenco v korakih po 1MHz in nastavljati napetost procesorja in/ali pomnilnika. Oh, kako (ne)razburljivo!

5 komentarjev

ASUS Black Pearl

Digit Life - Pred nekaj dnevi sem vam že obetal matično ploščo iz ASUS-a, ki bo v črni barvi. Ta je končno izšla in tu je test. Škatla je velik paket različnih stvari. Poleg matične plošče (normalno) in navodil (tudi normalno) dobite še cel paket stvari, ki jih (ne) potrebujete. Dobite še poseben črn izvijač, lepo škatlo,...
Plošča pa na sebi nosi naslednje:
  • FCPGA Socket 370 ležišče
  • Intel 815EP čipovje
  • 3 168pin-ske DIMM reže za 100/133MHz SDRAM
  • AGP 4x režo
  • 6 PCI 2.2 rež
  • 1. CNR režo

18 komentarjev

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

Epox EP-3SPA3

AnandTech - Pri Anandetchu so pod drobnogled dobili novo Epoxovo matično ploščo, EP-3SPA3. Plošča temelji na Intelovem i815EP čipovju. Omogoča nastavljanje FSBja od 66 pa vse do 250 megahercov po 1 MHz korakih. Voltažo procesorja lahko dvignete za 0.3 volta. Ima 3 reže za pomnilnik, 5 PCI rež ter eno CNR režo.
V testih se je obnesla dokaj dobro, povprečno malo nad povprečjem plošč z i815E ali EP čipovji. Celoten test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Intel favorizira i815EP

X-Bit Labs - Iz "zanesljivih neuradnih virov" so fantje na X-Bit Labs izvedeli, da je Intel začel postopoma zmanjševati število i815E veznih čipovij, ki jih dobavljajo proizvajalcem matičnih plošč. Namesto i815E sedaj potiskajo v ospredje cenejši in atraktivnejši i815EP (i815E brez integrirane grafike), svoja prizadevanja pa so še dodatno podprli s povečanjem razlike v ceni med čipovjima: i815E je tako sedaj za kar $4 dražji od i815EP, ki stane $30.
Tako je precej jasno, da se je Intel zavedal napake, ki jo je naredil z i815E čipovjem. Moderno in zmogljivo čipovje je zaradi obremenitve s popolnoma neuporabno integrirano grafiko stalo precej več, kot bi moralo, in tako je VIA dobila še dodatne priložnosti za uspeh...

0 komentarjev

DDR plate ko gobe po dežju

2CPU - Kaj pa ta kombinacija: SMP dual plošča z DDR podporo? Sliši se jako ekstravagantno, a plošče s tema dvema funkcijama že curljajo na trg. Počasi, a zanesljivo, a vselej. Tako bodo na naš trg pricurljale tri plošče treh različnih proizvajalcev: Supermicro, Iwill ter Gigabyte. Najnovejša od vseh treh, Gigabytova, bo nosila laskavi naziv GA6RXDW (a se geniji ne bi mogli spomniti imena "DualMonster" ali kaj takega, to bo meni ostalo večno vprašanje) ter bo polna raznoraznih priboljškov. Poleg že omenjene podpore SMP ter DDR, bo ta plošča imela 4 reže za pomnilnik, 5 PCI ter eno CNR režo, ter BIOS, ki bo prava Meka za vse, željne navijanja. Police naj bi ta mamaplata ugledala sredi letošnjega leta. Če bo le res tista govorica o izenačitvi DDR ter SDR cen pomnilnika (to je nekaj časa nazaj zagrozil Micron), se bo kombinacija DDR + dual Athlon izkazala za beštijalno hitro ter relativno poceni. A kdo sem jaz, da bi napovedoval prihodnost. Počakajmo in videli bomo. Upam ....

1 komentar

Test Gigabyte 60XE i815EP platke

Tweak Town - Tweak Town je dobil v roke osnovno ploščo največjega proizvajalca motherboardov na svetu, Gigabytea. Platka temelji na Intelovem (malo bolj) obetavnem čipovju i815EP. Kaj je EP, porečete? Eh, isto kot i815, samo da ima en velik plus - inženirji so se končno zavedli ter odstranili grafični čip iz plošče. Torej, en čip poln hroščev manj je en velik plus za ploščo več . MB res zgleda impresivno, saj ima 6 PCI rež, eno AGP ter eno CNR režo, kar je za moje pojme pesek v oči. Test si le oglejte, saj mislim da ta plošča obeta veliko. Klik!

0 komentarjev

Iwilll napovedal i815EP ploščo

X-Bit Labs - Temelni kamen (oz. čip) te plošče bo, kot ste najbrž že ugotovili, čipovje i815EP, kar pomeni uradno podporo 133 Mhz FSB - ju in ATA - 100, na plošči pa bo še šest PCI - jev, trije DIMM sloti, AGP in CNR, na njej pa bo še integriran C-media CMI8378 4.1 zvok. Upajmo, da bo zvok za kaj. Kar se pa navijaških zmožnosti te plošče tiče, bo imela možnost nastavljanja FSB - ja (normalno) in pa nastavljivo VIO/core voltažo.

1 komentar

Epoxova i815EP plošča

Jaz - Ancient mi je poslal povezavo na Tweak Townov Epoxove 3SPA3L plošče, ki je ena izmed prvih plošč na i815E čipovju, oskubljeni (ampak nič slabši!) različici i815Eja. Platka je povsem v slogu nekaj zadnjih Epoxovih ponudb, torej kvalitetna, zanesljiva in polna overclockerskih možnosti. Fantje na Tweak Townu so bili nad njo tako navdušeni, da so ji nadeli "Editors Choice" nagrado in oceno 9/10 robotkov. Vsekako en velik SLIN !

2 komentarja