»

Vesoljska predstava: V Rusiji padel meteorit, nad Evropo leti asteroid

Slo-Tech - Danes sta na sporedu kar dva vesoljska dogodka, ki sta oziroma še bosta poskrbela za veliko dvignjenega prahu. Zjutraj je Rusijo zajel dež meteoritov, ki so povzročili precej gmotne škode in poškodovali nekaj ljudi. Nad Uralom je meteorit z ocenjeno maso 10 ton na višini 55 km večkrat eksplodiral, nakar je padel na Zemljo. Manjši delci so v atmosferi zgoreli, večji pa ne. Ti so dosegli Zemljo in padli na širšem območju pokrajine Čeljabinsk v Rusiji, kjer so razbijali šipe, poškodovali avtomobile in fasade ter povzročali motnje v telekomunikacijah. Poškodovanih je bilo precej ljudi, okoli 1000 jih je poiskalo zdravniško pomoč. Huje ranjeni sta dve osebi. Na spletu se je znašla kopica posnetkov, ki prikazujejo padec gorečih delcev...

20 komentarjev

Kitajska načrtuje gradnjo lastne vesoljske postaje

Slo-Tech - Kitajska je napovedala, da bomo po odsluženem in pokopanemu Miru in aktualni ISS dobili še tretjo vesoljsko postajo v Zemljini orbiti. Na tiskovni konferenci so namreč najavili skorajšnji pričetek gradnje lahke vesoljske postaje, ki bo končana do leta 2020. Sestavljena bo iz več modulov, sprva pa bodo vanjo povezali tri.

Osrednji modul bo meril 18,1 metra v dolžino in 4,2 metra v premeru, tehtal pa bo od 20 do 22 ton. Nanj bosta nato pričvrščena dva modula za izvajanje eksperimentov, ki bosta enakih polmerov in teže ter dolžine 14,4 metra. Osrednji modul, ki se imenuje Tiangong-1, bodo s plovilom Šendžov 8 izstrelili še letos, tako da se bosta prihodnje leto plovili Šendžov 9 in 10 že...

40 komentarjev

330.000 dolarjev za namišljeno vesoljsko postajo

Planet Calypso, ki ga poganja CryEngine 2

vir: TG Daily
TG Daily - S prodajo vesoljske postaje Crystal Palace Space Station v masovni večigralski igri Planet Calypso smo dobili še en dokaz, da so lahko tudi računalniške igre resen biznis. Vesoljska postaja je lastnika zamenjala za kar 330.000 dolarjev, njen novi ponosni lastnik pa je Erik Novak, v igri poznan kot Buzz Erik Lightyear.

Da se je prodaja zgodila v Planet Calypso ni prav nič čudnega, saj ima igra fiksen menjalni tečaj med svojo valuto in ameriškim dolarjem ter ima daleč najbolj aktivno ekonomijo med vsemi MMORPGi. Obenem je to tudi že tretja večja prodaja, prva je leta 2004 znašala zgolj $26.500 za otok zakladov, druga, leta 2005, pa že bolj konkretnih $100.000, ko je Jon NEVERDIE Jacobs kupil (virtualno) vesoljsko letovišče. Da ne gre le za bogate delničarje s preveč časa pove dejstvo, da je...

60 komentarjev

Misija STS-129 gre h koncu, Atlantis na poti domov

Posadka

vir: NASA
NASA - Skoraj bi vas prikrajšali za vest, da Američani spet pridno obiskujejo vsemir. Misija STS-129, ki jo izvaja raketoplan Atlantis s šestčlansko posadko, se je pričela 16. novembra z izstrelitvijo iz Cape Canaverala. Te dni gre počasi h koncu. V desetih dneh so postorili mnogo in izvedli tri vesoljske sprehode, ki so vsak trajali okrog šest ur. Poleg tega so na vesoljsko postajo pripeljali precej nove opreme, glavni del je predstavljal ExPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) Logistics Carriers 1 in 2.

Izvedli so tudi vrsto eksperimentov. Preučevali so vplive vesoljskih poletov na imunsko odpornost človeka ter na...

9 komentarjev

ISS stara 10 let

ISS in ATV

Slashdot - Prav je, da se spomnimo okrogle obletnice Mednarodne vesoljske postaje (ISS), katere prvi modul je leta 1998 poletel v orbito. Res je, jutri bo minilo deset let, odkar je ruska raketa Proton z izstrelišča Bajkonur v vesolje ponesla prvi modul z imenom Zarja. Od takrat pa vse do današnjih dni se ISS z različnimi moduli počasi dopolnjuje, tako da je trenutno 85 % končana. Prvi stalni gostje so nanjo poleteli novembra 2000, štiri mesece po priključitvi habitatnega modula Zvezda, in od takrat ni bila nikoli prazna.

Mednarodno vesoljsko postajo skupaj vzdržujejo Rusija, ZDA, EU, Kanda in Japonska, prek posebne pogodbe z NASO pa sodeluje tudi Brazilija. Nasledila je rusko postajo Mir, ki je...

17 komentarjev

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev

Sto let od padca meteorita

Avški meteorit

RTV Slovenija - Jutri bo minilo sto let od padca prvega in za zdaj edinega meteorita na slovenskih tleh. V vasi Avče je 31. marca 1908 ob 9. uri zjutraj odjeknil močan pok, ki so ga sprva pripisali padcu topovske kroglu, kmalu pa so ugotovili, da gre za padec nezemljskega telesa. Po najdbi so ga odnesli v Ročinj, od koder so ga poslali v Trst in nato po identifikaciji končno v muzej na Dunaju, kjer ga hranijo še danes. Meteorit ledvičaste oblike, ki tehta 1230 gramov in meri 11 cm v dolžino, sestoji večinoma iz železa in 5,5 % niklja. Njegovo starost ocenjujejo na 4,5 milijarde let, kar približno sovpada z nastankom Osončja. Uradna stran in RTV.

Na dogodek nas je spomnil denial.

21 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Oddaja Resnična resničnost se bo drugič letos zavrtela v novem, večernem terminu. Ob 22:15 si jo boste lahko ogledali na drugem programu TV Slovenija.

Skozi oddajo se bomo podali na malce drugačna področja računalništva – raziskali bomo, kako se visoka tehnologija uporablja v znanosti. Ogledali si bomo, kako poteka delo s superračunalniki, kako si »superračunalnik« sestavimo sami doma, kakšne prednosti nam bo v prihodnje ponujala nanotehnologija, kakšne metode dela z računalniki uporabljajo v biotehnologiji in medicini ter kako uporabljamo računalnike pri preprečevanju in raziskovanju kriminala. Seveda ne bodo manjkale novosti iz sveta iger, v novicah pa bodo prikazani utrinki iz sejma CES, ki se je v začetku leta odvijal v Las Vegasu.

Vabljeni k ogledu!

Oddajo si lahko po predvajanju vsi, ki v ponedeljek zvečer nimate časa, seveda ogledate tudi v arhivu TV Slovenija.

10 komentarjev

Še par fotografij

FiringSquad - Da ne boste rekli, da nikoli nič zabavnega ne najdem! Tukaj si boste lahko ogledali, kako GeForce3 obvlada FSAA. Članek je predvsem estetske narave, ker je malo napisano in veliko poslikano. Fantje so primerjali, kako GeForce3-jev FSAA deluje v Quake3 brez, z 2x, z 3x in 4x-nim FSAA. Ker pa so fantje pridni , so enak test zagnali še v Counter Strike-u. Pa še ATI Radeon-ov FSAA so stestirali!

5 komentarjev

Vrnitev vesoljske postaje Mir bo na Internetu

Ananova - Zadnjo pot vesoljske postaje Mir proti Zemlji si boste lahko ogledali v živo na Internetu. Prenašanje vesoljske postaje in njenega izgorevanja na poti v zemeljsko atmosfero si boste lahko ogledali na MirReentry.com spletni strani, predvidoma pa se bo Mir vrnil okrog 25. marca tega leta. Po pričakovanjih bo to največji nebesni pojav od leta 1908, ko je v Tunguski, Sibiriji, padel meteorit.

7 komentarjev