»

Mozilla razvija mobilni Firefox

Slashdot - Iz Mozillinih logov so oznanili razvoj Firefox-a za mobilnike, z mobilno različico bodo poizkusili osvojiti tržišče, katero se jim je do sedaj izmikalo. Napovedujejo popolnoma delujočo mobilno različico Firefox-a, ki bo brez težav poganjala nam dobro znane razširitve za obstoječo ognjeno lisičko.

Minimo, neuspeli poizkus prodora na mobilno tržišče je bil odličen prikaz kako deluje Gecko na mobilnih napravah, ki pa je sedaj na žalost mrtev projekt a bo služil kot osnova za nove projekte na področju.

Končni produkt pričakujemo v sklopu Mozille 2, ki je napovedana po izidu Gecko 1.9 in Firefoxu 3.

Vir

Opera bo dobila novega konkurenta na področju mobilnikov...

22 komentarjev

Mozilla ustanovila podjetje za internetni mail in komunikacije

Slashdot - Mozilla je napovedala, da ustanavlja podjetje, ki se bo ukvarjalo z različnimi storitvami, povezanimi z internetno komunikacijo, predvsem s ponudbo računov za elektronsko pošto. Podjetje se bo imenovalo MailCo, vodil pa ga bo David Ascher. Od materinskega podjetja dobijo $3.000.000 začetnega kapitala ter izvorno kodo Mozillinega e-mail odjemalca Thunderbird, s čimer bodo začeli svojo poslovno pot.

Izvorna novica.

2 komentarja

Opera Mini 4 beta

Opera software - Vsi verjetno poznate internetni brskalnik Opera, le manjšina pa ve, da je norveško podjetje Opera Software ASA poleg namizne različice med drugim razvilo tudi brskalnik za igralno konzolo Nintendo Wii in najbolj razširjeno java aplikacijo za mobilne telefone – Opera Mini.

Za vse tiste, ki še ne veste, kaj Opera Mini je, naj omenim le, da gre za brezplačni mobilni internetni brskalnik, ki omogoča prikaz klasičnih strani na mobilnem telefonu. Pri tem pretok podatkov poteka preko...

28 komentarjev

Izšel Firefox 1.5

OSNews - Danes je izšla težko pričakovana različica priljubljenega spletnega brskalnika, Mozilla Firefox. Inačica 1.5 prinaša mnogo izboljšav ter novosti, med katerimi velja omeniti močno pričakovano avtomatsko posodabljanje, ki občutno zmanjša čas in velikost posodobitve. Med novostmi je tudi podpora vektorski grafiki SVG, hitrejša navigacija ter izboljšana podpora CSS in JavaScript spletnih tehnologij. Najnovejšo različico lahko prenesete s FTP strežnika. Kmalu bo na voljo tudi namestitev z uradne spletne strani.

Skupaj z novo verzijo spletnega brskalnika bo fundacija Mozilla razširila ciljno publiko svojega oglaševanja tudi na povprečne uporabnike interneta. Tako je začela z zbiranjem kratkih predstavitvenih filmov, ki jih lahko posnamete in pošljete vsi navdušeni uporabniki brskalnika preko strani Spread Firefox. Najboljši film bo izbran kot reklama, ki se bo predvajala na različnih medijih.

Spremenil naj bi se tudi ritem izdaj končnih različic brskalnika. Sedaj lahko...

89 komentarjev

Novice Mozillovih

Mozillazine - Danes se je nabralo kar precej novosti o Mozilli in njenih sorodnikih, ki smo jih zbrali v eni novici. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Izšla je Mozilla 1.7.6, najnovejša različica poslednje Mozilline veje, ki odpravlja napake, ne prinaša pa novih zmogljivosti. Odpravljenih je nekaj varnostnih lukenj, prav tako pa je Mozilla stabilnejša in manj hroščasta kot kadarkoli prej.

Izšel je tudi nov Thunderbird, in sicer različica 1.0.2, saj so 1.0.1 kar izpustili. Tudi ta različica odpravlja varnostne pomanjkljivosti in jo lahko uporabite namesto aspirina ali lekadola, če sta vam slednja lajšala glavobolečine ob sesutjih prejšnje različice (saj ne da bi bila tako pogosta, ampak sliši se dobro).

In še malo o brskalnikih: Firefox je presegel 6 odstotkov "tržnega" deleža, torej je na dobri poti, da do konca leta preseže obljubljenih 10 odstotkov. Uporabniki Mozillinega brskalnika za Mac OS X, Camina, pa so dobili posebno spletno stran, ki služi podpori uporabnikom.

Ali niso nekje nedavno...

15 komentarjev

Zbogom, Mozilla!

Mozillazine - Po leta dolgem obotavljanju in v zadnjih dneh zelo glasnih špekulacijah, se končuje razvoj zbirke internetnih programov Mozilla. Mozilla Foundation je objavila navodila za prehod iz Mozille in potrdila, da Mozille 1.8 ne bo. 1.7.x bo tako zadnja veja Mozille, v prihodnosti pa utegne doživeti še majhne popravke.

Mozilla Foundation bo ponudila infrastrukturo za razvoj zbirke internetnih aplikacij, vendar verjetno pod drugim imenom. Podrobnosti še niso znane, utegnejo pa slediti besedilu Borisa Zbarskyja. Tudi Mitchell Baker in Asa Dotzler pišeta o tem.

A sploh še kdo ni zamenjal te gmote s Firefoxom in Thunderbirdom?

45 komentarjev

Mozilla napada mobilne telefone

Slashdot - Razvijalci pri Mozilla Foundation so se že pred časom odločili, da jim svet namiznih računalnikov niti približno ni dovolj. Zato so odprli novo fronto v boju med brskalniki, tokrat na mobilnih telefonih in podobnih manjših napravah. Minimo, kot se mini Mozilla imenuje, je v razvoju že kar lep čas in deluje kot konkurenca Operi za mobilne telefone.

Na CNET News so pred kratkim objavili intervju z vodilnim pri projektu, Dougom Turnerjem. Ta je povedal nekaj razlogov zakaj bi sploh uporabljali Minimo namesto konkurence in tudi napovedal izdajo nove različice (0.3) tega brskalnika, ki naj bi prišla januarja.

Še eno pomagalo pri krajšanju dolgih ur v šoli ...

5 komentarjev

Intervju z izumiteljem mobilnih telefonov

Technology Review - Ta novica sicer ne sodi striktno na naše področje, toda vseeno ne dvomim, da bo veliko ljudi zainteresiranih. Na Technology Review so namreč objavili intervju z izumiteljem mobilnih telefonov, Martinom Cooperjem. Tipo je, sodeč po tem intervjuju, res nadvse zanimiva oseba, večni upornik in optimist, poleg tega pa zna temeljito skritizirati današnje velike družbe in predstaviti svojo vizijo razvoja brezžičnih telekomunikacij. Res priporočam ogled...

1 komentar