»

Resnična resničnost - blogi

RTV Slovenija - Blogi so v zadnjih letih postali svojevrsten medij znotraj virtualnega prostora. Vse več uporabnikov spleta tudi pri nas izrablja možnost predstavljanja svojih misli, mnenj in stvaritev. V tokratni oddaji ugotavljamo kdo stoji za blogi, kateri so najbolj priljubljeni, kakšen domet imajo blogi v okviru ustvarjanja javnega mnenja in kako lahko poskrbimo za boljšo prepoznavnost lastnega bloga. Blogi pa se ne omejujejo zgolj na tekstovne vsebine, pač pa so vse bolj priljubljeni tudi video blogi. Kako in z čim jih je mogoče najhitreje izdelati?

Igre pa smo tokrat obogatili tudi z intervjujem s snovalcem svetovno znanega multimedijskega spektakla Video Games Live. Resnična resničnost bo na sporedu danes ob 22:15 na drugem programu TV Slovenija, ponovitev pa bo jutri ob 12:05, kot vedno pa si lahko tudi tokratno oddajo ogledate na internetu ob vam najljubši uri.

Vabljeni k ogledu!

13 komentarjev

Resničnost: Brezžična nevarnost

RTV Slovenija - Kaj je elektromagnetno sevanje, ali je škodljivo, mar nam bo zrasla tretja roka ali kakšna druga podobno uporabna ekstra ekstremiteta, koliko smo sevanju izpostavljeni ob vsakdanjem delu z računalnikom? Kakšno nevarnost predstavljajo naša brezžična miška, bluetooth slušalke in brezžična dostopna točka? Strah! Nespečnost! :]

Izpostavite se sevanju TV ekrana! Poleg morebitnih odgovorov na ta vprašanja boste med drugim izvedeli tudi, kako v jesenskem hladu iskati vroče točke po svetu, kaj vse zmore vaš Wi-Fi usmerjevalnik in kakšna brezžična omrežja se pletejo nad nami.

Danes ob 18.10 na prvem programu TV Slovenija.

34 komentarjev

Resničnost: Veliki brat

Slo-Tech - Imate občutek, da vas opazujejo, vam sledijo, zbirajo o vas podatke? Brez panike! Vse je res!

V tokratni Resničnosti se bomo poglobili v načine na katere se o nas zbirajo podatki - vsak nakup s kreditno kartico, vsak dvig gotovine, vsaka uporaba ali neuporaba telefona, vsaka vožnja po avtocesti se zabeleži v enem od informacijskih sistemov. In, ko informacije združimo se izza vogala prikaže veliki brat.

Kako je z novimi potnimi listi, je res, da RFID prinaša večjo varnost? Intervjujali smo Lukasa Grunwalda, ki trdi, da zna sklonirati te super-varne listine. Pogledali smo si tudi mariborsko...

17 komentarjev

Resničnost: Simulacije

USB igračke iz prejšnje oddaje

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Tudi v Bondovem letu Resnična resničnost ne počiva. Letos jo boste lahko prvič uzrli v torek, 9. januarja, ob 18.10 na prvem programu nacionalne televizje.

V oddaji se bomo posvetili simulacijam. Pogledali bomo, na kakšnih simulatorjih se izobražujejo slovenski piloti in kapitani, pozanimali se bomo kako je s čipi za pospeševanje fizike in razkrili kako simulacije uprabljajo v Slovenski vojski. Izvedeli bomo tudi kako uporabiti projektorje za potapljanje v simulacijske izkušnje in preizkusili najpopularnejšo slovensko računalniško igro vseh časov.

Sogovorec v studiju bo Boštjan Troha, direktor slovenske igričarske tvrdke Zootfly.

27 komentarjev

Nerezani video intervjuji iz Cebita 2005

Slo-Tech - V oddaji Resnična resničnost na TV Slovenija smo se tokrat odločili za drzno potezo.

Na spletu smo objavili video materiale, ki jih nameravamo v oddaji uporabiti šele prihodnje mesece. Gre za nerezane intervjuje iz Cebita 2005 o vrsti različnih tem: gorivne celice, kodek MPEG4 AVC, samodejna analiza in kategorizacija glasbe, strojno pospeševanje tehnologije sledenja žarku (raytracing), nanotehnologije ...

Skratka kup zanimivih stvari za tiste, ki od nacionalne televizije hočete nekaj več. Sveži intervjuji so v obliki Realvideo dostopni na domači strani, zraven pa še tisti iz prejšnjih oddaj in seveda celotna aprilska oddaja. Vabljeni k ogledu!

25 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Zdaj je že v navadi, da na Slo-techu napovemo oddajo Resnična resničnost. Naj vas le opozorimo na nov termin - danes (ponedeljek) ob 20:30 na TVS 2.

Tokrat smo vam pripravili intervju z Zootflyevci, slovenskim studiom za razvoj računalniških iger. Pogledali smo si še prenosne predvajalnike glasbe z vgrajenim trdim diskom (iPod & co.), povprašali profesorja Moglena o tem od kod prihaja intelektualna lastnina in preizkusili spletno prodajo glasbe.

Za sladokusce so na domači strani Resnične resničnosti na voljo celotni nezmontirani intervjuji (Zoofly in Eben Moglen)

Tokrat pa bi še posebej opozorili na novega sodelavca (na sliki). Slo-techerji ga nedvomno poznate! :)

200 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Danes, ob 18.10 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu že 107. oddaja Resnična resničnost. Oddaja govori o računalništvu in informacijskih tehnologijah, ter reflektira kako oboje vpliva nazaj na naša življenja. Zraven pa postreže še z najodmevnejšimi tehničnimi novicami meseca, raznimi nasveti, in kratkimi predstavitvami iger.

V tokratni oddaji smo pod drobnogled vzeli iskalnik Najdi.si, pogledali smo si kako se je vse skupaj začelo, kako deluje in kam namerava iti v bližnji prihodnosti (namig: na jug). Ker pa je v oddaji uporabljen le krajši del intervjuja s Samom Loginom, tehničnim vodjem najdi.si, tistim z bolj izbranim okusom ponujamo celoten, nerezan intervju v obliki RealVideo.

Omenimo naj še strojne nasvete pri nakupovanju predvajalnikov DVD in DivX, na koncu oddaje pa sledi recenzija igre Half-Life 2, ki jo je pripravil igričarski mojster Aleksander Hropot - Quattro.

Če oddajo zamudite, bo ponovitev ob 2.40 ponoči in v petek opoldne, seveda pa bo na voljo tudi za...

65 komentarjev

Half-Life 2 nominiran za 5 nagrad. TV Video Games Awards 2004

Slo-Tech - Na spletni strani Spike TV so naznanili nominacije za Spike Tv Video Game Awards 2004. Kot je bilo pričakovati je igra Half-Life 2 dobila kar nekaj nominacij, in sicer za: igro leta, najboljšo prvoosebno streljačino, najboljšo igro, najboljšo grafiko in najboljšo tehnologijo.

Nagrade, ki bodo na sporedu 14. decembra bo vodil vsem znani raper Snoop Dog.
Podrobnosti na Half-Life Fallout spletni strani.

59 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Danes, ob 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu že 106. oddaja Resnična resničnost. Oddaja govori o računalništvu in informacijskih tehnologijah, ter reflektira kako oboje vpliva nazaj na naša življenja. Zraven pa postreže še z najodmevnejšimi tehničnimi novicami meseca, raznimi nasveti, in kratkimi predstavitvami iger.

V današnji oddaji bomo govorili o tem kako v arheoloških ostankih Pompejev s pomočjo tehnologije mešane resničnosti lahko vnovič vidite floro, favno in dogajanje izpred skoraj dveh tisočletij. Intervjuvali smo očeta največje enciklopedije na svetu - Wikipedije in ga vprašali kako je lahko projekt uspel samim prostovoljcem. Poleg tega bomo spregovorili še o licencah CreativeCommons, ki ustvarjalcem omogočajo, da svoja dela zaščitijo na manj strog način.

Manjkal ne bo niti Linux kotiček, pa nekaj trikov v paketu OpenOffice in predstavitev spletnih strani kulturnih institucij. Televizijska novost je, da bodo na spletni strani dostopni nerezani (uncut)...

34 komentarjev