»

E3: Sony vs. Nintendo

GameSpot - Verjetno veste, da se te dni v Los Angelesu odvija eden največjih svetovnih sejmov na temo zabavne elektronike - Electronic Entertainment Expo. Med mnogimi prezentacijami izdelkov in napovedmi za prihodnost sta bili največje pozornosti deležna Sony in Nintendo, ki sta obiskovalcem predstavljala svoji prihajajoči konzoli.


Sony je začel že včeraj in izdal nekatere novosti, ki jih lahko pričakujemo v PlayStationu 3, žal pa je konferenca veliko večino gledalcev razočarala. Predstavljena je bila kopica novih iger, vse novosti pa so bile zgolj kvantitativne. Povečala se je grafična in procesorska zmogljivost konzole, kar bo prineslo bolj prepričljivo grafiko, sistem pa bo tudi zmožen...

53 komentarjev

Sony lahko izgubi do 1,18 milijarde dolarjev s PlayStation 3

X-Bit Labs - Podjetje Merrill Lynch, ki se ukvarja z raziskavami trga, je ocenilo, da bodo proizvodni stroški za izdelavo ene konzole PlayStation 3 (PS3) znašali 494$, Sony pa jo bo moral prodajati za 399$, če želi tudi konkurirati Microsoftovemu Xbox-u 360, ki naj bi stal 299$. Takšna cena bi bila vzrok izgube v višini 1.18 milijarde dolarjev v prvem letu.

Ceno so izračunali na podlagi predvidenih cen, ki jih bo Sony plačal za tri glavne komponente. Procesor Cell, Nvidiin grafični procesor RSX in BD-ROM bodo skupaj stali približno 300$.

Nižje prodajne kot proizvodne cene konzol niso nič neobičajnega. PS2 se je prodajal na Japonskem za 364$, v US pa za 299$. V prvem letu je PS2 povzročil 458 milijonov dolarjev izgube, že...

51 komentarjev

Disk za PS3 kot dodatek - linux prednameščen!

GameSpot - V intervjuju z Impress PC Watch je Ken Kutaragi razkril, da se bo Playstation 3 v trgovinah pojavil brez trdega diska.

Tega bo mogoče kupiti kot dodatek, na katerem bo prednameščen operacijski sistem GNU/Linux. Glede na tehnične lastnosti (razen rama) bo PS3 tako v hipu postal superračunalnik [>:D].

Playstation 3 bo tako najbrž prvi računalnik za domačo rabo, ki ga bodo poganjali procesorji Cell. PCji, nasvidenje!

58 komentarjev

Krekerji ne počivajo, drugi del.

Ars Technica - Zdi se, da je bil tole nadvse dejaven teden za vse krekerje, ki se ukvarjajo s Playstation Portable. Najprej so vrli možiclji ugotovili, kako se iz UMD-diska prebere vsebino (in posledično na internetu že najdete prve kopije UMD iger za PSP - recimo Wipeout Pure), danes pa je napočil dan, ko si lahko po zaslugi gospoda Mirakichi na PSPju zaženete Gameboyevo igro. Sicer brez zvoka, ampak hej - s takim tempom lahko čez kakšen teden pričakujemo emulator psOne na PSP.

Yeps, če po nekakšnem naključju posedujete PSP revizijo 1.0 (torej japonskega) lahko danes na vašem PSPju poženete Gameboy Tetris in Mortal Kombat 4. Obvezno poročilo iz psphacker.com, kjer najdete tudi video posnetke zadeve v akciji.

Še povezava na originalno poročilo in izvirno novico.

63 komentarjev

PlayStation Portable že na prodajnih policah

Gneča ...

Google News - Japonci so v dolgih vrstah pričakali prihod Sonyjevega Playstationa Portable (PSP) na prodajne police. "Walkman 21. stoletja" je bil na Japonskem na voljo že v nedeljo, in sicer v 200.000 kosih, vrednih po 189 ameriških dolarjev. Tako je Sony vrgel rokavico Nintendu, ki je svojo konzolo DS predstavil pred destimi dnevi. A vendar, novi Playstation je na voljo le na Japonskem, medtem ko Nintendo svoje izdelke že ponuja tudi v ZDA, in to ravno v času nakupovalne mrzlice. Seveda pa se...

4 komentarji

Sony je za PlayStation 3 izbral nVidio

Google News - O novi Sonyjevi konzoli za igre žvrgolijo že najkrajši potoki na Kavkazu, saj naj bi PlayStation 3 prinesel pravo revolucijo v svet iger. Njeno srce bo večjedrni procesor Cell, osrednja optična enota Blu-ray, zdaj pa je postala jasna še ena izmed zadnjih ugank: grafična tehnologija za konzolo bo temeljila na nVidiinem procesorju GeForce. Tako je nVidia vrgla rokavico ATi-ju, ki je zmagal v bitki za Xbox 2. No, če ji bo to zares uspelo, bomo videli šele čez slabi dve leti.

7 komentarjev

Prvi podatki o Cell procesorjih, ki bodo poganjali Playstation 3

Slo-Tech - V ponedeljek so vsa tri podjetja, ki razvijajo procesor za Playstation 3 - IBM, Toshiba in Sony - predstavila prve podatke o zmogljivosti le-tega. Končna specifikacija bo sicer predstavljena na ISSCC (International Solid State Circuit Conference) februarja 2005, do takrat pa nekaj drobitnic:
  • Procesor bo 64 biten
  • Vseboval bo več namenskih jeder (za obdelavo videa, zvoka, itd...)
  • Podpiral bo več operacijskih sistemov na enkrat
  • Velika pomnilniška prepustnost
  • Sistem za upravljanje s sistemski sredstvi v realnem času, namenjen za realno časovne aplikacije
  • V sam procesor bo vgrajena zaščita proti piratstvu
  • Tehnologija izdelave bo 90 nm SiliconOnInsulator
Še kakšna drobtinica več v novičkah na iafrica.com in CNET

15 komentarjev

Playstation 3 šele 2006?

X-Bit Labs -

Izid tretjega Sonyjevega Playstationa še vedno ni jasno postavljen, zato se občasno sproži nov val špekulacij o datumu izida. Pri založniku iger Electronic Arts so na konferenci predstavili svoja pričakovanja, da bo Microsoft izdal svoj Xbox 2 v drugi polovici prihodnjega leta, Sony pa še pol leta kasneje -- do sredine 2006. Na Gamesindustry.biz menijo, da bo Xbox 2 nared do prihodnjih poletnih dopustov, Sony pa bo sledil šest mesecev kasneje.

Playstation 3 bo temeljil na vrsti povsem novih tehnologij, naprimer procesorjih Cell, popolnoma novem grafičnem čipu, Rambusovem XDR DRAM pomnilniku, podpiral pa bo tudi Blu-Ray. Dodatne informacije lahko neposredno od Sonyja pričakujemo zadnjega marca 2005 na uradnem razkritju na Japonskem. Več o tem.

3 komentarji

Sony je za PlayStation 3 izbral Blu-ray

The Register - Sony je potrdil, da bo nova in težko pričakovana igralna konzola PlayStation 3 še posebej novodobna tudi na področju prenosnih medijev, saj bodo v svojo napravo vgradilih optično enoto Blu-ray. Trenutno še ni znano, ali bo enota samo za branje ali bo tudi zapisovalec. Verjetno bo nanjo moč spraviti do 50 GB podatkov, saj bo v času izida PlayStation 3 že na voljo nova generacija diskov Blu-ray. Sony se je za novo tehnologijo odločil zato, da bi uporabnikom omogočil visoko kvaliteto video-vsebin.

Žal pa je tehnologija Blu-ray še vedno nezdružljiva s trenutno tehnologijo DVD, zato je vprašanje, ali ne namerava Sony vgraditi celo dodatne enote DVD, ki bi zagotavljala združljivost za nazaj; ne samo za video-posnetke, ampak tudi za igre. Morda pa bodo uporabili enoto z dvema laserjema, ki se bo znala rokovati z obema vrstama optičnih medijev. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

18 komentarjev

ATI sodeluje pri XBOX 2?

X-Bit Labs -

Na spletu so se pojavile govorice, ki govorijo o sodelovanju Microsofta in ATI-ja in kar ne potihnejo. Neimenovani vir v nVidii trdi, da ATI razvija grafično jedro za prihajajoči Microsoftov XBOX 2. ATI, nVidia in Microsoft ne dajejo nobenih izjav, a vseeno lahko malce pošpekuliramo. Če to drži, potem je skoraj gotovo, da se ATI ne ukvarja s konkurenčno konzolo GameCube, saj ima navsezadnje omejena sredstva. nVidia takisto zanika, da bi se oni ukvarjali z Nintendovo konzolo. Ima Nintendo še kakšnega aduta v rokavu? Več o tem.

Ne pozabite, da so vse informacije neuradne in da se lahko še vsa stvar temeljito spremeni. Spremljajte.

6 komentarjev