»

Vse NVidiine kartice iz G84/86 serije so menda pokvarjene

The inquirer - Na internetu so se v velikem številu začela pojavljati sporočila o odpovedih NVidiinih kartic iz serije G84/86 - številu, ki ga vsekakor ne moremo pripisati naključnim strojnim odpovedim. Veliko prevelikem.

Najhuje pa je, da ni samo določena produkcijska serija kartic, ki bi bila pokvarjena - pokvarjene naj bi bile VSE, le da so se problemi sedaj najprej začeli v velikem številu izražati pri prenosnikih, saj je katalizator problemov narava dela s prenosniki. Če namreč namizni računalniki obratujejo cel dan ali celo več dni/tednov preden se njihovo delovanje prekine, se pri prenosnikih grafične kartice zaženejo večkrat na dan in tudi med samim delovanjem povečujejo ali zmanjšujejo moč ventilatorjev skladno s potrebami s ciljem podaljšanja operativnosti baterije.

Ta cikel, ki segreva grafične kartice in jih nato ohladi pa je po nekoliko več kot enem letu od kar so kartice G84/86 na trgu povzročil veliko število napak in posledičnih odpovedi. Sreča namiznih računalnikov, da se pri...

94 komentarjev

Primerjava MS EULA in GPL

HULK - Zagotovo ste med nameščanjem kakega komercialnega ali pa odprtokodnega izdelka že kdaj morali potrditi, da se strinjate s pogoji dovoljenja z auporabo programa (licence). Takrat vas je bila večina verjetno preveč neučakana, da bi brali vso pravniško latovščino, zato ste po najhitrejšem postopku označili možnost, da se strinjate, in kliknili "Naprej". Kljub vsemu pa je vse prej kot slabo, če se vendarle pozanimate, kakšna pravila igre (tudi z vdorom v vašo zasebnost!) ste s tem sprejeli. Naši kolegi iz Avstralije so si vzeli čas in pripravili 30 strani dolg dokument PDF, ki se "sprehodi" čez celotni obe najpogosteje uporabljeni dovoljenji (MS EULA in GPL), ob tem pa lahko najdemo vsak odsek še "preveden" v navadnim smrtnikom razumljivejši jezik.
Na dokument so nas opozorili naši južni sosedje in ob tem posebej poudarili 10. stran, kjer avtorji analize izpostavljajo dejstvo, da ima po MS EULA Microsoft pravico, da brez vaše vednosti namešča ali nadgrajuje programje v vašem stroju....

9 komentarjev

Teleinfos in Ziggga

Dermo spray, tranzistor in (nedoločni) integral.

Slo-Tech - - čudna žverca, ki bi se lahko skrila za telegrafski drog (če bi le te še imeli v naši deželici) je napisal člančič o sejmu telekomunikacij - Teleinfosu 2003. Tokrat za spremembo v njem ne boste našli testa hostes, ker sem na žalost vseh Zigggu odklonil, da bi se udeležil njegovega hajka po Cankarjevem domu. Ker sem sameval spodaj na našem štantu je tako ta, že skoraj tradicionalen test brhkih deklet letos izostal. A vseeno je ogled več kot obvezen, saj boste v njem našli še kaj drugega kot Zigggovo norčevanje iz njegovih nadrejenih in čudnih slik z našega štanta. [:D]

16 komentarjev

Nov Linux kernel - 2.4.9.

kernel.org - Nov Linux kernel z zaporedno številko 2.4.9 je star že skoraj mesec dni, vendar ker ni nihče poročal o njem, bom to dolžnost prevzel jaz. Novosti novega Linux jedra si lahko preberete tukaj, downloadate pa si ga lahko tukaj (pogoj za uporabo je seveda nameščen Linux ). Kot vedno, so Linuxaši tudi tokrat sledili tradiciji in po izdaji najnovejšega kernela izdali tudi kup popravkov. Verzija 2.4.9. pa je tudi nekakšna prelomnica, saj nas bo (upam) kmalu obiskalo novo jedro 2.5. Sam sem pričakoval, da bodo nov kernel 2.5 izdali ob 10. obletnici Linuxa, vendar se to na žalost ni zgodilo. Ne preostane nam drugega, kot da še malo počakamo.

10 komentarjev

Novi linux kernel

Slo-Tech - Kot nam sporoča slycer:

Kot že veste, se linux kar naprej razvija. Dokaz za to je, da linuxaši v zelo kratkem času "izpljunejo" nove kernele (jedro operacijskega sistema). Zato Linux freaki pozor! Z dvodnevno zamudo najavljam, da je izšel nov kernel, z zaporedno številko 2.4.5. Spisek sprememb si lahko ogledate na http://lwn.net/daily/2.4.5.php3 . No, že po nekaj urah pa se je pojavil tudi prvi patch: http://lwn.net/daily/2.4.5ac1.php3.

0 komentarjev

RF filter na Nvidiinih karticah

Jaz - Sicer smo o tej temi na Slo-Techu razpravljali že kar nekaj časa nazaj, toda verjetno smo med tem dobili kar nekaj novih obiskovalcev, ki bi jih to lahko zanimalo. Da, spet govorim o slabih RF filtrih na (vseh?) Nvidiinih karticah, ki so lahko vzrok za slabši tekst in splošno kvaliteto slike pri višjih ločljivostih. Na tej strani boste našli vse potrebne informacije o vzrokih ter tudi predlagane modifikacije za odpravitev problema. Zahvala za to novico gre drumlinerju.

1 komentar

Nvidia overclocker utility za Linuxaše

Evil 3D - Mhja, za nas "navadne uporabnike" še en izmed množice overclockerskih programčkov za Nvidiine kartice ni kakšna posebno zanimiva novica, toda za Linuxaše je to nekaj zelo zanimivega (predvidevam... Linuxaši so namreč čudne žverce, ki jih ne razumem najbolje ). Na strani Evil 3D si tako lahko priskrbite programček z imenom NVClock, ki bo omogočil navijanje Nvidiinih kartic tudi pod Linuxom. Welcome .

0 komentarjev

Prava izbira veznega čipovja za Linux

AnandTech - Linuxaši se še vedno (po vsem tem času [;)]) morate ubadati s pravilno izbiro komponent za vaš operacijski sistem, saj so ene precej bolje podprte od drugih. Pazljivi morate biti celo pri čipovjih, saj je pravilna izbira včasih kritičnega pomena. No, izbiro vam bo zagotovo olajšal ta članek na AnandTechu, v katerem so raziskali vpliv veznega čipovja na performanse in splošno delo v Linuxu. Priporočljiv ogled za vse linuxaše.

0 komentarjev