»

Sesutje norveškega sistema e-davkov

Icrontic - Na norveškem državnem spletnem portalu Altinn, ki opravlja iste funkcije kot slovenska E-uprava in E-davki, imajo vsako leto ob izdaji odločb o odmeri dohodnine obilico težav. Vsako leto se takoj, ko postanejo odločbe dostopne na spletu, v sistem prijavi tako veliko uporabnikov, da je sistem zelo počasen ali celo neodziven. Letos so imeli še večje težave, saj so zaradi malomarnega programiranja nekaj časa vsem prijavljenim uporabnikom prikazali finančne podatke nekega drugega moškega.

Ko so v torek ob 6.00 uri zjutraj na spletu objavili odmere dohodnine, se je v slabih treh ura prijavilo ali to poizkusilo storiti več kot 200.000 uporabnikov. Strežniki takšne obremenitve niso prenesli, zato se je sistem sesul. Do poldneva se je stanje normaliziralo in stran je...

22 komentarjev

Posledice preveč restriktivnega odnosa do kriptografije tepejo francoske uporabnike operacijskega sistema Windows

Slo-Tech - Microsoft je v svoje sisteme od Windows 2000 dalje vgradil tim. Protected Storage (Pstore), ki skrbi za varno lokalno hrambo nekaterih podatkov, npr. gesel Internet Explorerja, Outlook Expressa in MSN Explorerja.

Microsoft je Pstore razvil v 1990-tih letih, v tem času pa je Francija prepovedovala uporabo močne kriptografije. Ker bi zaradi Protected Storage francoska vlada lahko prepovedala prodajo operacijskega sistema Windows 2000 na francoskem trgu je Microsoft za šifriranje vsebine Protected Storagea za francosko lokalizirane različice operacijskega sistema Windows uporabil vnaprej definiran (fiksen) šifrirni ključ.

Francoska vlada se je leta 1999 nato odločila liberalizirati svojo politiko do kriptografije, saj so ugotovili, da bo to njihovim podjetjem omogočilo poln vstop na trg elektronske trgovine, ki so ga v tistem času obvladovala predvsem podjetja iz ZDA (izjava francoskega ministra za industrijo Christiana Pierreta iz leta 1997). Francozi so zakonodajo sprostili,...

11 komentarjev

Windows Starter Edition ne dela na najnovejših procesorjih

News.com - Indija, Brazilija, Rusija in Indonezija niso najbogatejše države sveta, kljub temu pa zaradi števila prebivalcev predstavljajo tržišče, katerega bi bilo naravnost noro zanemariti. Celo Microsoftu je jasno, da si potrošnik v teh državah ne more privoščiti izdatka za plačilo licence njihovega operacijskega sistema Windows XP. Rešitev? Oskubimo napredne funkcije v operacijskem sistemu, tako da ga potrošnik ne bo zamenjeval s pravim, neokrnjenim sistemom, in ga ponudimo po bistveno nižji ceni. Delovanje sistema omejimo tudi tako, da ne bo tekel na najnovejših procesorjih. ??

Kot poroča predstavnik indijskega podjetja Zenith Computers Lakshmanan, operacijski sistem preveri kodo (CPU ID) procesorja, in če ugotovi, da se v drobovju skriva Athlon ali Pentium 4, preneha delovati. Microsoft pojasnjuje, da je ta operacijski sitem zasnovan za domače, nezahtevne uporabnike, ki imajo običajno manj zmogljive računalnike. Zato Starter Edition deluje na sistemih osnovanih okrog Celeronov, Duronov...

198 komentarjev

Microsoft in EU dogovorila ime

News.com - Kot poroča CNET News.com, sta se Microsoft in EU dogovorila o novem imenu, ki ga je EU zahtevala za različico operacijskega sistema Windows, ki ne bo imel vključenega predvajalnika Windows Media Player.

Ime, za katerega je Microsoft sprva hotel da bi bilo Windows XP Reduced Media Edition, so sedaj po dogovoru spremenili v Windows XP Home Edition N oz. Windows XP Professional Edition N. Poleg teh imen so bili v igri še imena Windows XP Not Incorporating Windows Media Player, Windows XP/N in Windows XP/B.

394 komentarjev

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja

The Register - Ko je decembra Microsoft izgubil tožbo na Evropskem sodišču prve stopnje, so obljubili, da bodo januarja pripravili različico operacijskega sistema Windows XP brez vgrajenega Windows Media Playerja. Sedaj je januar skoraj že minil, pri Microsoftu pa so povedali, da bodo OEM prodajalci dobili prve različice Oken brez WMPja v "nekaj tednih".

Zanimivo je, da se je Microsoft na zaprtih zaslišanjih v letu 2003 branil s tem, da bi naj bilo nemogoče narediti Okna brez Windows Media Playerja - vse dokler jim Real Networks ni demonstriral rahlo predelane različice Oken, na katerih je bil namesto WMPja RealPlayer. Izvorna novica.

Baje se prav tako ne da narediti Windowsov brez Internet Explorerja ...

93 komentarjev

AMDju prepovedano reklamiranje

The Register - Nizozemske oblasti so so AMDju prepovedale izvrševanje njihove oglaševalske akcije za procesor Athlon 64, ker bi naj le-ta bila zavajajoča.

Namreč kampanija potencialnim uporabnikom sporoča, da jim ne bo več treba skrbeti zaradi virusov in to zaradi Enchanced Virus Protection Technology. Kar pa moti Reclamecode Commiseie, ki je kriv za prepoved, pa je dejstvo, da ta zaščita deluje samo na operacijskem sistemu Windows XP z nameščenim Service Pack 2.
Tako so s pojasnilom, da AMDjeva kampanija zavaja uporabnike, preprosto prepovedali oglaševanje produkta v državi.

35 komentarjev

Nakupovalna mrzlica premamila Microsoft

Slashdot - V decembrskem času se pripadniki potrošniške družbe podajamo v nakupovalne centre, ki jih želimo, kot kakšni prismojenci, čim bolje izprazniti. Nakupovalna mrzlica pa se očitno seli tudi med podjetja, čeprav gre pri tem, vsaj upajmo, za nekoliko bolj premišljena dejanja. IBM je v času veselega decembra prodal oddelek osebnih računalnikov in govorilo se je celo o skrivnostni navezi z Applom.

Po nakupih pa se je odpravil tudi Bill Gates s svojo druščino. Podjetje Giant Company Software Inc., ki se ukvarja z orodji za boj proti spywaru, je namreč odslej v njihovi lasti. Upajmo, da je to pravilen korak v boju proti nadlogi in da bo vsaj del nove tehnologije iz Redmonda končal v novi različici Windows.

Veseli december!

14 komentarjev

Microsoft začel prodajati Windows XP SE v Aziji

The Register - Pri Microsoftu so potrdili, da so začeli prodajati svojo okleščeno, a poceni, različico operacijskega sistema Windows XP, poimenovano Windows XP Starter Edition.

"Privilegij" do nakupa te različice imajo zaenkrat samo uporabniki v Indiji, Indoneziji, Maleziji, Rusiji in Tajski. Kenneth Ludin, Microsoftov šef za operacijske sisteme v Aziji je povedal agenciji Reuters, da se bo prodaja v Indoneziji in Maleziji začela do konca tega meseca, v Rusiji in Indiji nekje v začetku naslednjega, medtem ko jo je na Tajskem že moč kupiti.

Prednost te različice je dejstvo, da stane za polovico manj kot druge različice operacijskega sistema Windows XP, kar bi naj zmanjšalo stopnjo piratstva in omogočilo še večim ljudem dostop do računalnika.

Windows XP SE bo na voljo preveden in samo prednaložen, v prosti prodaji ga ne bo.

52 komentarjev

Windows XP Starter Edition

Microsoft - Microsoft pripravlja novo različico Oken – Windows XP Starter Edition, ki bo oktobra izšla na Azijskem trgu. Začetniška verzija je okrnjena različica Oken, s katero Microsoft cilja na neuke uporabnike, ki so šele vstopili v svet računalništva. Imeli bodo več omejitev. To so na primer: le trije odprti programi ob istem času, izklopljeno deljenje datotek in tiskalnikov, onemogočena podpora za lokalna omrežja.

Microsoft želi imeti na trgu tudi zelo poceni verzijo Oken, ki bo začetnike kasneje prepričala v nakup polne verzije. Kako "poceni" bo začetniška verzija še ni znano. Analitiki dvomijo v uspeh nove taktike, vendar lahko le čas pokaže svoje.

45 komentarjev

MS Windows XP Beta 2

ActiveWin - Microsoft je končno po manjši zamudi včeraj izdal Beta 2 verzijo svojega operacijskega sistema windows XP, build 2462a. Beta 2 verzija bo zadnja beta verzija Windows XP, in ima vse glavne načrtovane funkcije že vgrajene. Od sedaj naprej se bodo posvetili popravljanju hroščkov in podrobnostim.
Windows XP bo na voljo v dveh izdajah - Home (za domače uporabnike) in Professional (za poslovno uporabo). Windows XP Home nima nekaterih orodij, ki so vključeni v Windows XP Professional; vseeno pa tudi Windows XP Home prinaša dobrodošlo večjo stabilnost sistema, saj temeljita obe izdaji na Windows 2000 tehnologiji.
Več informacij o tem težko pričakovanem novem operacijskem sistemu si lahko preberete tudi na uradni strani Microsoft Windows XP, ki je bila pred kratkim tudi temeljito prenovljena, tako da vsebuje več informacij.

7 komentarjev