»

Nov datotečni sistem ext4 prestopil v fazo testiranja

Slashdot - Datotečni sistem ext3 poznamo linuxaši že zelo dolgo, sedaj pa končno prihaja njegov naslednjik, ext4. Ext4 vsebuje vse lastnosti ext3 sistema, med drugim so mu pa dodali podporo diskovju v velikosti 1020 petabytov. Druga novost pa je, da ext4 zapisuje podatke oz. natančneje datoteke v celoti na eno zanjo rezervirano mesto na disku, in s tem zmanjšuje fragmentacijo. Andrew Morton, eden od razvijalcev linux jedra je vključil ext4 v razvojno vejo jedra 2.6.19-rc1-mm1, sistem pa bi naj bil pripravljen za vsesplošno uporabo v roku šest do devet mesecev, bo pa le omejeno združljiv s sedanjim datotečnim sistemom ext3.

42 komentarjev

POT: Trenutno nestabilna prihodnost Linux namizij

Slo-Tech - Zopet vas vabimo na Pipin odprti termin, tokrat v torek 11. oktobra ob 19.00 v Kiberpipo. Jure Čuhalev bo predaval o nestabilni prihodnosti namizja Linux:

Ljudi pogosto najbolj zanimajo stvari, ki jih ne morejo dobiti. V svetu klasične - lastniške programske opreme se tako pogosto čudimo čudovitim slikam in predstavitvam izdelkov in iger, ki bodo prišli do nas čez nekaj davnih mesecev. V odprtokodnem svetu pa je način dela drugačen.

Znani Raymondov stavek - "izdajaj zgodaj, izdajaj pogosto" odlično povzema stanje programske opreme, ki mu je priča povprečni uporabnik namizja Linux. Naokoli njega je polno čudovitih tehnologij in izdelkov, ki bi jih želel uporabljati že včeraj, a tudi jutri verjetno še ne bodo pripravljeni.

36 komentarjev

Pipin odprti termin: Stanje Linux namizja danes

Slo-Tech - Tokrat _izjemoma_ Pipin odprti termin poteka na sejmu Hevreka in sicer v torek ob 17.00 v odprti predavalnici v neposredni bližini razstavnega prostora Kiberpipe in Lugosa.

O tem kje je Linux namizje danes in kam pluje bo predaval Jure Čuhalev, sicer oče in organizator odprtih terminov.

O tem kaj se z Linuxom namizjem da storiti in predvsem česa se ne da, kroži naokoli veliko mitov. Na veliko veselje obstoječih uporabnikov Linux namizij jih večina ne drži. Prikazano bo trenutno stanje podprte tehnologije od večpredstavnostnih orodij, podpore strojni opremi in najbolj razširjenim tipom aplikacij po katerih uporabniki najpogosteje posegajo.

Se vidimo!

6 komentarjev

POT: Varnost, zaupnost in zanesljivost podatkov na Linuxu

Slo-Tech - Novoletni prazniki so mimo in Pipini odprti termini so spet tu. V torek 11.1 ob 19.00 bo imel Andraž Sraka predavanje z naslovom Varnost, zaupnost in zanesljivost mojih podatkov na linuxu:

Kako varni so moji podatki na mojem računalniku, kako varni so pred ostalimi uporabniki računalnika/strežnika in pa predvsem kako varni so pri komunikaciji v omrežju? Vprašanje, ki si ga vselej preredko postavljajo današnji uporabniki. Pojavi se pa seveda, ko je to že prepozno. Takrat so naši podatki že uničeni zaradi malomarnosti samih uporabnikov, strojne opreme ali pa v rokah nepooblaščene tretje osebe. Na predavanju si bomo pogledali kakšna je meja med samo zasebnostjo in zanesljivostjo/dostopnostjo (redundanco) naših podatkov na (linux) datotečnih sistemih. V ta namen bo predstavljenih nekaj metod, kot so kriptiranje podatkov/diskovnih polj in varovanjem dostopa na nivoju datotečnega sistema, za povečanje zasebnosti naših podatkov. Za povečanje zanesljivosti pa metode postavljanja zrcalnih...

17 komentarjev

POT: Ko je en strežnik premalo

Kiberpipa - Zgodi se, da naša spletna storitev postane bolj popularna, kot smo pričakovali. Naš spletni strežnik se začne dušiti pod navalom zahtevkov, uporabniki pa jamrajo in zahtevajo več, bolje in hitreje. Kaj storiti v takem primeru? Na predavanju si bomo ogledali, kje in kako iskati ozka grla v standardni LAMP (linux-apache-mysql-php/perl/python) konfiguraciji, kje lahko uberemo kako bljižnico in kako iztisnemo zadnje milisekunde procesorskega časa iz našega obstoječega strežnika.

Predavanje bo potekalo v torek v Kiberpipi. Tokrat izjemoma ob 20.00, predava Jure Pečar.

9 komentarjev

POT: Varna IP-omrežja

Kiberpipa - V torek 7. decembra, ob 19.00 vas vabimo na Pipin odprti termin (saj veste kam): Varna IP omrežja, predava Andraž Sraka:

Na predavanju bo predstavljen protokol ipsec, kot varen način komunikacije med posameznimi sistemi in tudi posameznimi omrežji v internetu. Pregledali bomo osnovna odprtokodna orodja (predvsem pod Linuxom), ki omogočajo implementacijo ipsec. Bolj kot praktični prikaz bo predavanje namenjeno osveščanju uporabnikov, kako si zagotoviti čim večjo stopnjo varnosti in zasebnosti pri komunikaciji in uporabi interneta.

11 komentarjev

POT: Ureditev datotečnega sistema v Linuxu

Slo-Tech - V torek, 30. novembra, ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin. Tokrat se predavanje vrača nazaj v odprtokodne vode in sicer naravnost v skrivnosti in pasti ureditve datotek znotraj datotečnega sistema v Linuxu.

Uporabniki se pri prvem srečanju z Linuxom pogosto sprašujejo čemu je datotečni sistem razdeljen na mnogo ločenih delov, ki jih je na prvi pogled zelo težko upravljati. V predavanju bodo predstavljeni zgodovinski razlogi za takšno razdelitev ter kratek povzetek vsebine vsakega imenika. Predava Jure Čuhalev v tem spletnem brlogu bolj poznan kot Gandalf, ata Slo-tech Linuxa.

22 komentarjev

Dva Linuxa na en mah

Kiberpipa - V prihajajočem tednu gostimo v Kiberpipi izida in predstavitvi kar dveh slovenskih distribucij Linuxa, ki sta "živi", saj se zaženeta kar iz pogona CD in namestitev na disk ni potrebna.

Najprej bo na Pipinem Odprtem Terminu v torek 26.10 ob 19.00 predstavljena nova različica Slo-tech Linux 2.1:
Ekipa Slo-Tech Linuxa bo predstavila novo različico te priljubljene slovenske žive distribucije. Tako si bomo ogledali posodobljen uporabniški vmesnik in novo programje. Predstavljena pa bo njegova uporabnost kot orodje za domačega uporabnika. Obiskovalci bodo lahko dobili tudi svojo kopijo zgoščenke.

V sredo ob 19.00 pa bo ekipa Ljudmile predstavila Slix 2.0:
Bistvene novosti nove različice so:
- Shranjevanje namizja na oddaljen računalnik
- Odlična podpora za vektorsko grafiko
- Agregator novic RSS
- PostgreSQL vmesnik za OpenOffice
- Skupinski koledarji v Mozilli
- Internetni radio katalog ShoutCast
Najprej bo potekala predstavitev, potem pa bodo udeleženci imeli priložnost, da...

17 komentarjev

Pipini odprti termini

Kiberpipa - V Sloveniji primanjkuje pravih srečanj uporabnikov Linuxa in ostalih odprtih izdelkov (Openoffice.org, Scribus, Cinelerra, ...), na katerih bi lahko delili izkušnje med seboj in se skozi predavanja udeležencev tudi seznanili s kakim novim trikom ali programom.

To praznino bomo v Kiberpipi zapolnili z rednimi tedenskimi odprtimi srečanji, na katerih bomo vsak teden organizirali predavanje, nato pa bo sledilo druženje med uporabniki in izmenjava izkušenj. Pipini odprti termini so namenjeni vsem, ki se srečujejo ali pa si šele želijo seznaniti z odprtimi tehnologijami, saj so idealno mesto da dobijo več informacij ter se "v živo" pogovorijo o problemih.

Kot uvod v Kiberpipina odprta srečanja bo v torek, 12.10.04, ob 19.00 uri Jure Čuhalev predstavil nekaj pomembnih korakov, kako se lotiti raziskovanja novega izdelka. Predavanje, ki ima v mislih predvsem kako se spoprijeti s prvim prehodom na Linux, vendar so postopki primerni za katerikoli odprtokodni program. Predznanje ni potrebno.

45 komentarjev

Predavanje: Omejevanje prometa v Linuxu

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek, 27. februarja ob 19.00 na vrsti predavanje z naslovom Linux traffic shaping

Primož Bratanič, glavni programer portala Slo-Tech, bo predstavil, kako v Linuxu uporabljati omejevanje prometa.

V predavanju bodo na kratko predstavljene osnove omejevanja pasovne širine na Linux strežniku. Pokazano bo nekaj različnih načinov zagotavljanja stopnje kakovosti povezave določenim uporabnikom, nastavljanje višje prioritete določenim paketkom in posledice teh dejanj za končnega uporabnika.

Popravek: datum je res 27.2.2003 [:D]

18 komentarjev