»

Tržni delež Windows najniže v 15 letih

ComputerWorld - Podjetje za raziskave trga Net Applications poroča, da je tržni delež operacijskega sistema Windows upadel pod 90 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Najvišji delež naj bi Windows dosegal v letih 2002-2003 s 97,5 odstotki. Še oktobra 2004 je znašal 96,4 odstotka, od takrat pa se je enakomerno zniževal do današnjih 89,6 %, kjer je bil Microsoft nazadnje z Windows 3.11.

XP ostaja trdno na prvem mestu s 66, sledijo pa Vista z 20,5, MacOS X z 8,9, Windows 2000 z 1,56 in Linux z 0,83 odstotka. V raziskavi ugotavljajo še, da se delež računalnikov z Windows zmanjša v popoldanskih urah in ob vikendih, ko ljudje do interneta dostopa z doma, kjer teče več Macov kot v podjetjih. Podrobni rezultati.

92 komentarjev

Internet Explorer 7 je vse bliže

Beta News - Microsoftovi programerji, odgovorni za vgrajen internetni brskalnik, dolgo niso izpljunili ničesar revolucionarnega, na drugi strani pa so razvijalci komercialne Opere in odprtokodnega Firefoxa pridno delali. Najboljši dokaz za to so tudi nenehni izbruhi novic o bliskovitem manjšanju Internet Explorerjevega kosa pogače v prid omenjenih konkurentov, ki so jih pred časom opazili tudi pri Microsoftu in se odločili, da nadoknadijo zamujeno ter pripravijo sedmo inačico svojega brskalnika.

Po prvotnih načrtih bi naj bil del novih Oken, nedavno pa je bil izid pomaknjen nazaj, IE 7 bo torej izšel pred Longhornom. Po besedah vodje projekta Chrisa Wilsona je prva beta že pred vrati, vsebovala pa naj bi večino ključnih funkcij, zaradi katerih uporabniki bežijo h konkurenčnim produktom. Na čelu čete so seveda popularni zavihki, sledijo pa poslastice za spletne oblikovalce - izboljšana podpora CSSu in prosojnim datotekam PNG. Omenjene zadeve so v Operi in Firefoxu do neke mere že podprte,...

41 komentarjev

Prve podrobnosti novega Internet Explorerja

OSNews - Čeprav se prve beta različice Microsoftovega spletnega brskalnika, Internet Explorer, ne pričakuje še nekaj mesecev, so se na internetu že pojavile prve informacije o novostih. Prva pomembna novost je podpora zavihkom, ki nam olajšajo brskanje pri večjem številu odprtih strani. Druga novost je podpora transparentnim slikam v formatu PNG, kar konkurenčni brskalniki podpirajo že nekaj časa. Tretja novost je podpora mednarodnim domenam, IDN, ki pa je bila pred kratkim kriva za varnostno luknjo v večini brskalnikov. Četrto novost predstavlja nov način delovanja samega brskalnika, saj naj bi si v novi različici sam zmanjšal privilegije, česar posledica je zmanjšanje tveganja ob morebitnih novih varnostnih luknjah.

Razvijalci spletnih strani se že več let prizadevajo, da bi Microsoft posodobil svojo podporo CSS standardu, ampak se programski gigant nagiba k dodajanju podpore CSS2 standardu, katerega pa ne bo podprl v celoti. Internet Explorer 7 bo deloval na Windowsih XP ter 2003 z...

76 komentarjev

Nova luknja Internet Explorerja

Slashdot - Secunia je odkrila novo varnostno luknjo v najbolj razširjenem brskalniku na svetu. Napaka tiči v zloglasni komponenti ActiveX za urejanje DHTML, natančneje v nekaterih primerih uporabe funkcije execScript(). Omogoča izvajanje zlonamerne skriptne kode v uporabnikovem brskalniku, kar lahko InternetExplorerjevci™ tudi sami preskusite. Luknja je bila potrjena na v celoti zakrpanem (če smemo temu zdaj sploh še tako reči) Internet Explorerju na Windows XP SP1/SP2. Začasna rešitev je, da nastavite visoko stopnjo varnosti na internetu (kar onemogoči ActiveX v celoti).

37 komentarjev

Delež Internet Explorerja padel pod 90%

BBC - Onestat.com sporoča, da je po njihovi analizi tržni delež najpopularnejšega brskalnika padel pod 90%. V pol leta je Microsoftov brskalnik tako izgubil kar 5 odstotonih točk. Čedalje bolj viden delež uporabnikov mu kradejo brskalniki, zasnovani na Mozilli, skupaj že 7,35%. Med temi jih največ uporablja Mozilla Firefox, skupaj 4,58%, kar je več od Internet Explorerja 5. Firefox 1.0, ki ga je v dobrih dveh tednih preneslo 6 milijonov uporabnikov, uporablja manj kot 1,8% deskarjev. Opera je pristala na 1,3% uporabnikih.

90 komentarjev

Obletnici

Slo-Tech - Danes mineva deset let od izdaje prve proste različice beta brskalnika Netscape Navigator. CNET News.com je pripravil cel sklop člankov na temo Netscapa, Mozille, Firefoxa in preostanka trga spletnih brskalnikov. Izmed alternativ se trenutno najbolje godi Firefox, ki bi s pridobitvijo vidnejšega deleža utegnil korenito prispevati k izboljšanju "razmer" na enem izmed najpomembnejših softverskih trgov.

Druga slavljenka pa je pisarniška zbirka OpenOffice.org, ki je stara 4 leta. Na današnji dan leta 2000 je namreč podjetje Sun Microsystems odprtokodni skupnosti izdalo izvorno kodo zbirke StarOffice.

Še na mnoge procente!

20 komentarjev

Firefox 0.10.1

Slashdot - Pri Mozilli so izdali popravek za njihov spletni brskalnik Firefox 0.10. Vsi uporabniki le-tega si lahko dolpotegnete celoten Firefox 0.10.1, priporočljivo pa je da imate vklopljeno samodejno preverjanje za popravke (Tools - Advanced - Software update), ki vas bo avtomatsko opozorilo o novi verziji in vam ponudilo možnost, da si posnamete samo popravek.

Omenjeni popravek odpravi luknjo v brskalniku, preko katere lahko spletna stran briše datoteke v uporabnikovi mapi, kjer shranjuje svoje downloadane stvari.

Izvorna novica

59 komentarjev

Firefoxu je uspelo

Slo-Tech - Kot smo že poročali so ustanovili spletišče spreadfirefox, ki si je zadalo cilj, da bi v desetih dneh Firefox preneslo milijon uporabnikov. Rekord jim je uspel že v štirih dneh, torej v manj kot 100 urah. Danes se je prijavil tudi uporabnik slo-tech, me zanima kdo je to. [:)]

Kot je nekdo že napisal: Netscape lost it, and Internet Explorer won only a battle. People, the browser war is finally over. Get Firefox!

98 komentarjev