»

Firefox 7 opušča oznako "http://" v naslovni vrstici

Sprememba je posledica dejstva, da velika večina uporabnikov z brskalnikom odpira zgolj spletne strani (protokola http ali https). Redno so podprti še ftp (prenos datotek), about (interne strani) in mailto (požene privzeti odjemalec za e-pošto). Z namestitvijo dodatkov lahko brskalnik spremenimo v odjemalec za celo skupino protkolov, od fish (webdav), rtmp in rtsp (streaming video, audio) pa vse do git, skype, spotify.

vir: Heise
Heise - Mozilla je v Firefox 7 dodala še eno rešitev, ki jo že pozna konkurenčni Google Chrome - v naslovni vrstici bodo skrili podatek o protokolu ("http://") ter končno poševnico ("/") za domeno. To naj bi vodilo v bolj pregledne in lažje berljive naslove strani.



Poddomena "www" ostaja prikazana, pri povezavah na https:// pa bo še vedno viden poln url, kar je pomemben vizualen indikator za uporabo varne povezave. Pri kopiranju vsebine naslovne vrstice (ctrl-c) se še vedno skopira celoten url, vključno s "http://", kar je pomembno zlasti za vpisovanje linkov (potrjeno).

Popravek je že na voljo v nočni različici (nightly build) Firefoxa 7. Sedemka v bo alfa kanal ("Aurora") na voljo od 5 julija dalje, istočasno pa bodo...

62 komentarjev

Slovenija druga v popularnosti Firefoxa

SperadFireFod - Francosko podjetje XitiMonitor je te dni objavilo izsledke raziskave o razširjenosti brskalnika Mozilla FireFox. Raziskava ugotavlja, da delež uporabe FireFoxa v zadnjem letu raste (IE, ravno nasprotno, izgublja popularnost), povprečno pa ga ob nedeljah, ko je uporaba tega brskalnika najvišja, uporablja 16,7% evropskih uporabnikov spleta.

Na prvem mestu po uporabi je Finska (32,1%), Slovenija pa ji je z dobrimi 31,8% tesno za petami. Tretja je Nemčija z 28% tržnim deležem, ki pa glede na število uporabnikov predstavlja enega največjih...

107 komentarjev

Odprtokodna mobilizacija za uporabnike okolja Windows

Slo-Tech - Računalnik pogosto uporabljate v knjižnici ali pri prijatelju, vendar tam nimajo nameščenega OpenOffica, brskalnika FireFox in vaših ostalih priljubljenih programov, oziroma se bojite, da bi na računalniku ostale kakšne vaše osebne nastavitve? Se vam zdi dilema znana?

V takih primerih se splača pokukati na spletno stran Johna Hallerja, ki je pripravil mobilne različice nekaterih priljubljenih odprtokodih programov. Mobilne različice si enostavno prenesete na USB ključ, kjer jih razširite, brez namestitve pa jih lahko zaženete na kateremkoli računalniku v okolju Windows.

Trenutno so na voljo naslednji mobilni programski paketi:
- mobilni AbiWord (pisarniški program)
- mobilni OpenOffice.org 1.5 <b>in</b> 2.0 (pisarniški paket)
- mobilni FireFox (spletni brskalnik)
- mobilni ThunderBird (odjemalec za e-pošto)
- mobilni NVU (urejevalnik spletnih strani)
- mobilni SunBird (osebni organizator)

Vsi zasvojenci z internetnim klepetanjem pa lahko uporabite že opisani mobilni

7 komentarjev

Firefoxov oglas v The New York Times

Se najdete?

vir: Mozillazine
Mozillazine - Danes naj bi bil objavljen oglas za brskalnik Firefox v časopisu The New York Times. Dve črno-beli strani današnje izdaje sta tako v celoti posvečeni Firefoxu, kar si lahko ogledate tudi na naslednjih dveh slikah ( manjša, večja, PDF). Kot je bilo obljubjeno, so imenovani vsi darovalci prispevkov za zakup oglasnega prostora. In med njimi se lahko najde celo kakšen Slovenec, še več, celo Slo-Tecovec ;) Smo koga pozabili označiti? ;)

22 komentarjev

MSN in Firefox

Slo-Tech - Microsoft je za namene promoviranja svojega iskalnika MSN, ki je del njegovega spletnega portala, naredil nekaj zaslonskih slik. Slike je poslal agenciji Asociated Press, na eni pa je mogoče opaziti, da je uporabil brskalnik FireFox: Kot poroča časopis NRG Maariv pa Microsoft to zanika, čeprav se na sliki na naslovni vrstici razločno vidi napis 'Mozilla Firefox', jasno pa so opazni tudi značilni Firefoxovi gumbi.

Zanimivo pa je tudi da je FireFox-ova a vrstica za iskanje nastavljena na ... Google.

44 komentarjev

Firefox 0.10.1

Slashdot - Pri Mozilli so izdali popravek za njihov spletni brskalnik Firefox 0.10. Vsi uporabniki le-tega si lahko dolpotegnete celoten Firefox 0.10.1, priporočljivo pa je da imate vklopljeno samodejno preverjanje za popravke (Tools - Advanced - Software update), ki vas bo avtomatsko opozorilo o novi verziji in vam ponudilo možnost, da si posnamete samo popravek.

Omenjeni popravek odpravi luknjo v brskalniku, preko katere lahko spletna stran briše datoteke v uporabnikovi mapi, kjer shranjuje svoje downloadane stvari.

Izvorna novica

59 komentarjev

Firefoxu je uspelo

Slo-Tech - Kot smo že poročali so ustanovili spletišče spreadfirefox, ki si je zadalo cilj, da bi v desetih dneh Firefox preneslo milijon uporabnikov. Rekord jim je uspel že v štirih dneh, torej v manj kot 100 urah. Danes se je prijavil tudi uporabnik slo-tech, me zanima kdo je to. [:)]

Kot je nekdo že napisal: Netscape lost it, and Internet Explorer won only a battle. People, the browser war is finally over. Get Firefox!

98 komentarjev

Microsoft se je izkazal

Google News - Odkrita je bila nova varnostna luknja v operacijskih sistemih Windows XP in Windows Server 2003, ki jo je moč izkoristiti pri razčlenjevanju slik priljubljene vrste JPEG. Tako lahko do okužbe pride že pri pregledovanju slik z Internet Explorerjem, medtem ko Firefox, Netscape, Mozilla, Opera in drugi brskalniki teh težav ne dovoljujejo.

K sreči pa - sreča v nesreči.

Microsoft je namreč pokazal vso zavzetost in že ponudil rešitev za napako. Omeniti velja, da je prizadetih ogromno Microsoftovih aplikacij, če pa že imate Service Pack 2, ste varni! Mnogi poročajo ...

Le tako naprej, Redmond!

35 komentarjev

Plemeniti nameni ali biznis?

Slashdot - Zadnje čase je mogoče opaziti, da se na mreži pojavlja vse več (distributed) programov z raznimi plemenitimi nameni, kot je raziskovanje zdravila za rak ali AIDS. Po pravici povedano osnovni namen SETIja, torej iskanje vesoljčkov ob teh srceparajočih programih kar izgubi na pomenu, in opaziti je, da se tudi Slo-Techerji navdušujejo nad njimi. No, izkazalo se je, da program univerze na Oxfordu le ni tako plemenit, kot se zdi. Za vsem skupaj namreč stoji popolnoma komercialno podjetje iz Austina, ki moč vaših procesorjev prodaja najboljšem ponudniku ali pa vaše računalnike izkorišča za testiranje/nabijanje obiska določenim stranem. Kako plemenito, kajne? Pa da ne boste mislili, da gre za nekakšne govorice... Člankom s Slashdota pa menda gre verjeti?
Jaz bom kar ostal pri SETIju .

17 komentarjev